Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υεμένη Να απαγορευθεί ο γάμος κάτω από τα 17 διεκδικούν οι γυναίκες



Εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο κοινοβούλιο της Σαναά, διαδηλώνοντας υπέρ της θέσπισης νόμου που ορίζει στα 17 χρόνια την κατώτερη ηλικία γάμου για τα κορίτσια στην Υεμένη, μία χώρα όπου οι γάμοι μικρών κοριτσιών είναι συχνό φαινόμενο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Γενική Ένωση Γυναικών της Υεμένης, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, αλλά και άλλες γυναικείες οργανώσεις, ως απάντηση σε μία συγκέντρωση χιλιάδων γυναικών, οι οποίες την περασμένη Κυριακή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ισλαμιστών και συντηρητικών και διαδήλωσαν κατά του νόμου αυτού, ο οποίος δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Βουλή.

Μεταξύ των διαδηλωτών σήμερα ήταν και η Νοτζούντ Μοχάμεντ Aλι, μια δεκάχρονη την οποία ο πατέρας της ανάγκασε να παντρευτεί έναν άντρα είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της. Η Νοτζούντ, η ιστορία της οποίας έγινε και βιβλίο, κατάφερε να πάρει διαζύγιο πριν από δύο χρόνια, ύστερα από δικαστική μάχη.

Ο νόμος που ορίζει ως κατώτερη ηλικία γάμου για τα κορίτσια τα 17 χρόνια και για τα αγόρια τα 18 χρόνια, ψηφίστηκε πέρσι, αλλά βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα είχαν καταθέσει αίτημα στον πρόεδρο της βουλής για την επανεξέτασή του, κάτι που καθυστερεί την επικύρωσή του.

Σήμερα, αντιπροσωπεία των γυναικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Γεχία αλ-Ράχι, ο οποίος -σύμφωνα με την αντιπροσωπεία- υποσχέθηκε ότι θα απορρίψει το αίτημα των βουλευτών για επανεξέταση του νόμου.

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καθορίζεται κατώτερη ηλικία γάμου, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Ισλάμ και διότι ο προφήτης Μωάμεθ παντρεύτηκε την Αϊσά όταν εκείνη ήταν μόλις εννέα ετών.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=321716&dt=23/03/2010

5 σχόλια:

  1. Παντρεύτηκε 10 χρονών και με το ζόρι..?
    Εμείς 30 είμαστε και το σκεφτόμαστε..ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστηχώς σ΄αυτα τα κρατη παντρευονται σε πολλή μικρη ηλικια οι γυναικες και μπαινουν απο μικρες στα βασανα,σε αντιθεση με της γυναικες του δυτικού κόσμου που κυνηγάνε καριερα και αφού ζήσουν την ζωή τους επιτα παντρεύονται.Το σωστό κατα την γνώμη μου είναι καποια να έχει κατασταλάξει απο μέσα της, να έχει εκπληρώσει τους πόθους και τις επιθυμίες της και μετά να παντρευεται, ώστε να ξέρει τι θέλει μεσα στο γάμο.Η ηλικια δεν μετραει αλλά τοπόσο συνείδητοποιημένη είναι κάποια.Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο συνηδητοποιημένος-η μπορεί να είναι κάποιος-α πριν τα 20..?( όσον αφορά την ηλικία..οτι δεν μετράει.. )Και πόσο έτοιμοι μπορεί να είναι..?
    Αλλά και με όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας.. ( τα διαζύγια πλέον είναι περισσότερα απο τους γάμους, αλλα και αυτοί που δεν χωρίζουν μένουν μόνο για τα παιδιά τους ).. μπορούμε να προχωρήσουμε..?
    Ισα ισα - Συνειδητοποιήσαμε τι γίνεται και γι΄αυτό δεν προχωράμε.
    Όσον αφορά την καριέρα.. Αν υπήρχε η Αγάπη η ειλικρινής και ανιδιοτελής ανάμεσα σε ενα ζευγάρι.. τοτε ποια γυναίκα θα άφηνε τον σύντροφό της για μια καριέρα..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε.Π είπε...

    Συμφωνω με τις απόψεις σου, αλλάθα ηθελα να προσθεσω ότι η Αγάπη ανάμεσα στο ζευγαρι ερχεται με τον καιρό και στερεώνεται με την εμπιστοσύνη.Τι θελω να πώ;Ότι πρώτα καποιος ερωτευεται και επιτα απο καιρό εφόσον είναι μαζί φτάνουν σε αυτό που λες ειλικρινή και ανιδιοτελής Αγαπη, αλλά αυτό δεν έρχεται αμέσως χρειάζεται τον καιρό του.
    Τωρα με αυτό που γινεται σημερα να κανουμε πολλές σχεσεις και να μην καταλήγουμε σε καποιον δεν συμφωνώ.Αν περιμενουμε να βρουμε τον ευσεβή πιστό συντροφο αλλά και ταυτόχρονα να είναι ακαταμάχητος εραστής,είναι πολλές φορες στην φαντασία μας και δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.
    Τελος όσο αφορα τα διαζύγια θα πω μια αποψη του π.Παισίου όταν τον ρώτησαν για ποιό λογο χωρίζουν τα ζευγάρια απαντησε:"πρώτα απο εγωισμό και δευτερον από φιληδονία όλους του άλλους λογους τους ευερίσκουν εκ των υστερων".

    Καλό σου βραδυ και ελπίζω να μην σε απογοήτευσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, θα συμφωνήσω μαζί σου...
    Αλλα μάλλον είναι περισσότερο θέμα προσευχής..

    ΥΓ Δεν με απογοήτευσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή