Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τη γονιμότητα



Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

«Σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας είναι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα ολλανδών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ιατρικό Κέντρο Έρασμος στο Ρότερνταμ, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, φυτικά έλαια, όσπρια και ψάρια, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνες σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.


Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι από 161 ζευγάρια που έκαναν θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν τελικά έγκυες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάντως, η έρευνα δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ίδια η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες γονιμότητας, αλλά σαφώς παρέχει ενδείξεις ότι βοηθά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν εκτός από τη μεσογειακή διατροφή και τον πιθανό ρόλο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που μπορεί να έχει η λεγόμενη «δίαιτα συνειδητής υγείας».

Αυτή αποτελείται κυρίως από φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και ψάρια και είναι φτωχή σε κρέας. Η μεσογειακή δίαιτα υπερίσχυσε και σε αυτή την περίπτωση, όσον αφορά την επιτυχία γονιμότητας.

Οι δύο αυτές δίαιτες έχουν αρκετές ομοιότητες, αλλά η μεσογειακή δίαιτα εμφανίζεται να υπερτερεί, πιθανότατα λόγω της έμφασής της στο λάδι και γενικότερα στα φυτικά έλαια.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε αυτά τα έλαια, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, είναι πρόδρομες ουσίες για τις προσταγλανδίνες, ουσίες που μιμούνται ορμόνες του οργανισμού και οι εμπλέκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, στην ωορρηξία και στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν κατά «γράμμα» τη μεσογειακή διατροφή, έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6.

Μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η χορήγηση βιταμίνης Β6 στις γυναίκες που δυσκολεύονται να κυοφορήσουν, αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβουν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility.



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου