Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

"Μύθος η εκκλησιαστική περιουσία"


Την ανάγκη να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινούς διαλόγου,υπογράμμισε ο Α.Τσίπρας,μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο."Παραμύθι" χαρακτήρισε την μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος.

Την ανάγκη να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινούς διαλόγου, όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εκκλησία και τη πολιτεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.


 Μύθος η εκκλησιαστική περιουσία

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε πως με το φορολογικό δίνεται μία ευκαιρία να ξετυλιχθεί ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα άδικη την επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκυρία της συνάντησης, όχι τόσο επειδή βρίσκεται σε κρίση η σχέση εκκλησίας και πολιτείας, αλλά γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, ζητώντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά δικαιοσύνη και ιδίως φορολογική δικαιοσύνη, όπως εξήγησε.


Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους, επισημαίνοντας πως πιο σημαντικό από το φορολογικό είναι να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος «προκειμένου να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία και να καταγραφεί και η συμβολή του κράτους και η συμβολή της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο».


Η φορολόγηση είναι μία παρωνυχίδα μπροστά στο γενικότερο θέμα της συνεργασίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςκαι τόνισε πως είναι ανάγκη «να καθίσουμε, όχι μόνο η Εκκλησία και τα κόμματα - και άλλοι παράγοντες- να δούμε αυτό το θέμα που δημιουργεί την αναστάτωση».


«Σήμερα», είπε, «είναι το φορολογικό, αύριο θα τεθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας,ότι ευεργετούμεθα από το κράτος. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα» και εκτίμησε πως δίνεται μια ευκαιρία «να ξετυλιχθεί το παραμύθι, ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας» και «θα αποδειχθεί ότι είναι ο θησαυρός ένας άνθρακας, ο οποίος όμως είναι χρήσιμος για πολλούς που θέλουν να τον χρησιμοποιούν».Ερωτηθείς εξάλλου αν η Εκκλησία προτίθεται να συμβάλλει στο Ταμείο Στήριξης, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ό,τι έχει σχέση με τη βοήθεια της Εκκλησίας για το λαό, είμαστε υπέρ. Γιατί εμάς -κι αυτό μας συνδέει με την πολιτεία- το αντικείμενό μας είναι, ο λαός, οι άνθρωποι».


Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και για το κατά πόσο αναμένονται διαφορετικές φωνές στους κόλπους της, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως όταν υπάρχει μια διαφορετική άποψη, τοποθέτηση προς το καλύτερο, δεν είναι κακό.


«Η σύνθεσις είναι αυτό που μας χρειάζεται. Πάντως πρέπει να σημειώσετε ότι μας αδικεί όλη αυτή η επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας. Εμείς είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να είμαστε γύρω στο λαό μας, να τον βοηθάμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος.


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου