Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πρωταθλητές στην ευημερία είναι οι Δανοί



Σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 έφηβοι από 155 χώρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oι Δανοί είναι πρώτοι στον κόσμο σε επίπεδο ζωής και ευημερίας, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Γκάλοπ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 50ή θέση μιας λίστας με 155 κράτη. Η έρευνα του έγκριτου αμερικανικού ινστιτούτου διεξήχθη με τη μορφή τηλεφωνικών και προσωπικών συνεντεύξεων τα έτη 2005-2009 σε 155 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Το ινστιτούτο ρώτησε 1.000 εφήβους άνω των 15 ετών από κάθε χώρα, με σκοπό να διαπιστώσει τις συνθήκες ζωής τους και κατόπιν κατέταξε τις απαντήσεις τους βάσει των τριών σταδίων της Κλίμακας Κάντριλ (Cantril Self-Αnchoring Striving Scale), μιας μεθόδου που συνέταξε το 1965 ο αμερικανός ερευνητής Χάντλεϊ Κάντριλ και περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως «πού πιστεύεις ότι θα βρίσκεσαι σε πέντε χρόνια από τώρα;».

Οσοι απάντησαν ότι ζουν σύμφωνα με έναν «ακμάζοντα δείκτη ευημερίας», ζουν χωρίς προβλήματα υγείας, λιγότερες οικονομικές έγνοιες και άγχος και περισσότερες ημέρες ευτυχίας και χαράς. Οσοι ισχυρίζονται ότι ο δείκτης ευημερίας τους είναι απλώς «υποφερτός» διάγουν βίο μέτριας ποιότητας, καταβάλλοντας καθημερινά συνεχείς προσπάθειες να τα «φέρουν βόλτα», με την υγεία τους και την ποιότητα της διατροφής τους να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο δείκτη ευημερίας στον κόσμο βρίσκονται στη Γηραιά Ηπειρο. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Δανία με έναν «ακμάζοντα δείκτη ευημερίας» της τάξεως του 82%, ακολουθεί η Φινλανδία με 75%, η Νορβηγία με 69% και η Σουηδία με την Ολλανδία με 68%.

Ικανοποιημένος μόνο ένας στους τρεις Ελληνες
Η χώρα μας βρίσκεται στη 19η θέση του Δείκτη Ευημερίας στην Ευρώπη, επί συνόλου 40 ευρωπαϊκών κρατών. Οι αμερικανοί δημοσκόποι κατέγραψαν στη χώρα μας έναν «ακμάζοντα δείκτη ευημερίας» της τάξεως του 31%. Με άλλα λόγια, μόλις ο ένας στους τρεις Ελληνες βιώνει με σχετική ικανοποίηση το προσωπικό του παρόν: την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τις σχέσεις με το κράτος κτλ. Πάνω απ΄ το ελληνικό 31% βρίσκονται, σε παγκόσμια κλίμακα, άλλα 49 κράτη, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην 50ή θέση ανάμεσα στις 155 χώρες της έρευνας. Στην τελευταία θέση των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, στην 40ή, βρίσκεται η γειτονική Βουλγαρία με μόλις 6%. Ακριβώς από πάνω της φιγουράρει η Λετονία, η χώρα με τη υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας εντός της ΕΕ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=324176&dt=07/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου