Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι οι Έλληνες βουλευτές


Μπορεί να διαθέτουν δικές τους ιστοσελίδες όπου προβάλλουν… το έργο και τη δράση τους, αλλά δεν χρησιμοποιούν e-mail και αρνούνται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το internet, για να επικοινωνήσουν με τους πολίτες και εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η χρήση του Διαδικτύου από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Πάντως, «πρωταθλητές» στο… σερφάρισμα αναδεικνύονται οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, αν και δεν υπάρχει «κεντρική πολιτική γραμμή» από το κόμμα τους, ενώ δεύτεροι και… καταϊδρωμένοι έρχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός έχει δώσει το «σύνθημα» για διαδικτυακή επανάσταση!

Περισσότερο αναλφάβητοι αναδεικνύονται οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν διαθέτουν καν ιστοσελίδες και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι βουλευτές έγιναν… πειραματόζωα για χάρη της επιστήμης, συμμετέχοντας στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2009 και επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων:

*Δύο στους τρεις βουλευτές έχουν ιστοσελίδα.

*Εξαιρετικά μικρή (7,3%) η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

*Μη ικανοποιητικός ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτικών μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

*Απουσία διάλογου και δυνατότητας ανάρτησης σχολίων από τους πολίτες στις ιστοσελίδες των βουλευτών.

*Μικρή (9,6%) η χρήση blog.

*Ένας στους τέσσερις βουλευτές έχει σελίδα στο Facebook.

*Σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής αρνούνται να υιοθετήσουν τη διαδικτυακή πολιτική επικοινωνία.
Παρόλο που το Κοινοβούλιο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών διευθύνσεων, υπάρχουν 23 βουλευτές (7,6%) που δεν έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Οι 14 ανήκουν στο ΚΚΕ, όμως υπάρχουν και 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 2 της ΝΔ και ένας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, από την επίβλεψη του ερευνητή του Κέντρου Δρ. Σπύρου Αρσένη και του διευθυντή, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσκινά, και με τη συμβολή φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του κέντρου.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου