Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας



ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*

Η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας έχει έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδιαφέρον γέννησαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς ότι «είναι καιρός να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες σ' όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Παράλληλα ο κ. Μπαγίς «κάρφωσε» τη Γαλλία και τη Γερμανία που προσφέρονται να πουλήσουν νέο στρατιωτικό υλικό στην Ελλάδα, την ώρα που η χώρα μας έχει επείγουσα ανάγκη από οικονομική βοήθεια. Να σημειωθεί ότι υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας είχε ταχθεί και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, συναντώμενος με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αρχές Μαρτίου.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις της Βουλής, τοποθετήθηκε στις δηλώσεις που προαναφέραμε, με ανακοίνωσή του (31.3.10). «Αντί να σιωπά η ελληνική κυβέρνηση – τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ – θα έπρεπε να απαντήσει προτείνοντας να τεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών ως ζήτημα προτεραιότητας», προσθέτοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν εννοούν τις δηλώσεις αυτές οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και δεν επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια». Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «βλαπτική» για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την ελληνική οικονομία, τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών».

Θετική αναφορά στο ζήτημα έκαναν οι Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με το πέρας της επίσκεψης του Έλληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα. Δεν ανακοινώθηκε, όμως, ότι συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και μάλιστα ως θέμα προτεραιότητας, όπως ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ. Για μας έχει ιδιαίτερη αξία ότι τη φωνή της υπέρ της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας υψώνει και η «άλλη Τουρκία», κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) με την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλπέρ Τας, ύστερα από πρόσκληση του ΣΥΝ.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία -αναφέρει η κοινή δήλωση ΣΥΝ-ΟDP- αφιερώνουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιοι του ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Αποκρούοντας έντονα τον μιλιταρισμό, τον σοβινισμό, τις εντάσεις στο Αιγαίο και τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», ο ΣΥΝ και το ODP διακήρυξαν ότι «η ειρήνη είναι μόνη επιλογή για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας» και ότι «τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα -συνεχίζουν τα δύο κόμματα-, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των δύο χωρών. Η υιοθέτηση της πρότασής μας θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη. Ενώ θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού και κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης».

Τα δύο κόμματα δεν μένουν στα λόγια. Συναποφάσισαν κοινές δράσεις, προσβλέποντας στη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Προγραμματίζουν κοινή καμπάνια με εκδηλώσεις, όπως εκείνες που είχαν κάνει το 2007 στο Αϊβαλί και στη Μυτιλήνη.

Πρόταση ειρήνης επί της ουσίας

Η πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών είναι πρόταση ειρήνης επί της ουσίας. Σηματοδοτεί μιαν άλλη αντίληψη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μακριά από τον ατλαντισμό. Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση η πρόταση αυτή με την κυρίαρχη αντίληψη που ορίζει μονοδιάστατα την εθνική ασφάλεια με στρατιωτικούς όρους. Αντίληψη που οι συνέπειές της δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές, αφού μέσω των πολυδάπανων εξοπλισμών συντηρούνται αδιαφανή «λόμπι» και κυκλώματα, ενισχύονται οι αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων με τη βία και αυξάνεται η εξάρτηση και των δύο χωρών από ξένα κέντρα, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, που είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων και των δύο. Η υιοθέτησή της όχι μόνο από τις κοινωνίες των δύο χωρών, αλλά και από τις κυβερνήσεις, θα είχε γενικότερο θετικό αντίκτυπο στο μέλλον των σχέσεών τους, καθώς και στο Κυπριακό.

Ας θυμηθούμε ότι η πρόταση αυτή πρωτοδιατυπώθηκε από τον ΣΥΝ το 1999. Ήταν η δική μας παρέμβαση στην τότε «διπλωματία των σεισμών» και στην πορεία του χρόνου απέκτησε αξιοπρόσεκτη δυναμική, συνοδεύτηκε από κινηματικές δράσεις. Είναι ένα παράδειγμα έμπρακτης προώθησης μιας ιδέας «από τα κάτω» και «από τα πάνω».

Εννοείται ότι η κοινή καμπάνια ΣΥΝ - ODP δεν υποκαθιστά αλλά αναπτύσσεται παράλληλα με την διεκδίκηση δραστικών μειώσεων των στρατιωτικών δαπανών της χώρας μας που μπορεί να γίνουν ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε ότι σημαντική μείωση των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας είναι δυνατή:

- Με ακύρωση των εξοπλισμών, που δεν υπηρετούν την εθνική άμυνα, αλλά άλλες σκοπιμότητες.

- Με την απαλλαγή από δαπάνες για το ΝΑΤΟ και αγορές όπλων που υπαγορεύονται από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του.

- Μέσα από τον αυστηρό εξορθολογισμό των δαπανών και τη μη σπάταλη χρήση τους.

- Με την εξοικονόμηση πόρων μέσω της σύγχρονης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Με την διαφάνεια και τον διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις στρατιωτικές προμήθειες.

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η καλύτερη άμυνα για τη χώρα μας είναι μια ενεργητική πολιτική ειρήνης. Είναι η αναβάθμιση της διεθνούς της θέσης, μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μακριά από τον ατλαντισμό και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Είναι ένα σχέδιο βαλκανικής συνανάπτυξης. Μια πολιτική απόκρουσης των πολιτικών του «διαίρει και βασίλευε», ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου