Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Τσιγάρο και κατάθλιψη πάνε «πακέτο»Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν. Μάλιστα όσο πιο βαριάς μορφής είναι η ψυχική νόσος, τόσο περισσότερα τσιγάρα κάνουν την ημέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκανε το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, το 43% των ατόμων άνω των 20 ετών που έχουν κατάθλιψη καπνίζουν πολλά τσιγάρα.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτο σε άνδρες μεταξύ 40-54 ετών και σε γυναίκες 20-39 ετών.

Περισσότεροι από τους μισούς άντρες ηλικίας 40-54 ετών με κατάθλιψη είναι καπνιστές, ενώ μόνο 25% των καπνιζόντων δεν έχει κάποια νόσο της ψυχικής σφαίρας.

Στις γυναίκες 20-39 ετών το 50% όσων έχουν κατάθλιψη είναι καπνίστριες σε σχέση με το 22% των ψυχικά υγιών που καπνίζουν.

Οι ειδικοί παρατήρησαν πως ακόμη και όσοι είχαν καταθλιπτικόμορφη διάθεση ήταν πιο πιθανόν να καπνίζουν από οποιονδήποτε υγιή.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως οι καπνιστές με κατάθλιψη άναβαν τσιγάρα ανά πέντε λεπτά και ήταν πολύ πιο δύσκολο να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια.

«Οι πάσχοντες από κατάθλιψη που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν να βοηθηθούν αλλά είναι τους δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια», εξηγεί η Λόρα Πρατ και η Ντέμπρα Μπρόντι του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας.

«Οι ελάχιστες μελέτες που έχουν εξετάσει τη δυνατότητα να διακόψει το κάπνισμα κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, έχουν δείξει ότι με εντατική θεραπεία, ένας καταθλιπτικός μπορεί να σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια και να συνεχίσει να απέχει», γράφουν οι συντάκτες της επιστημονικής έρευνας.Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου