Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη διατύπωση της θεωρίας του για την προέλευση και εξέλιξη των Ειδών, ο Κάρολος Δαρβίνος εξακολουθεί να διχάζει επιστήμονες που τον υποστηρίζουν και τους επικριτές του που απορρίπτουν την ιδέα της ζωής χωρίς την ύπαρξη ενός δημιουργού.
Η «χρονιά του Δαρβίνου» που διανύουμε, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του και τα 150 από την έκδοση του βιβλίου του, χαρακτηρίστηκε από πληθώρα δημοσιεύσεων και συνεδρίων για την εξελικτική θεωρία που διατύπωσε. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαλέξεις και απόψεις ακολούθησαν την πεπατημένη, σε κάποιες εκφράστηκαν νέες ιδέες επιχειρώντας να ανοίξουν καινούργια μονοπάτια, χωρίς όμως να διαφαίνεται συναίνεση, κυρίως επειδή πρόκειται για μια ισχυρή επιστημονική θεωρία που περιγράφει τη εξέλιξη των μορφών ζωής μέσα από τη φυσική επιλογή, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί βάση θεωριών και απόψεων που περιλαμβάνουν τον αθεϊσμό.
«Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν την εξέλιξη όχι ως επιστήμη, αλλά ως φιλοσοφία», εξηγεί ο Νικ Σπένσερ, διευθυντής μελετών βρετανικού think-tank. «Οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του Δαρβινισμού συχνά συνδέονται με τον αθεϊσμό, την άρνηση ηθικών κανόνων και την την ιδέα ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ή σκοπός στο σύμπαν». Επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ασπαστεί αντί-εξελικτικές απόψεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες, «όχι γιατί απορρίπτουν την Εξέλιξη ως επιστήμη, αλλά γιατί την απορρίπτουν ως φιλοσοφία για τη ζωή. Κάποιος μπορεί να είναι υποστηρικτής της εξέλιξης αλλά ταυτόχρονα να πιστεύει στο Θεό και το σκοπό και τον σχεδιασμό», συμπλήρωσε.
Η θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού, η ιδέα ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο όπως περιγράφεται στη Βίβλο συνδέονται κατά βάση σε συντηρητικές ομάδες προτεσταντών στις ΗΠΑ. Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εστίασε στο βαθμό διάδοσης αντί-εξελικτικών θεωριών στο μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Νιντάλ Γκεσούμ, Αλγερινός αστροφυσικός στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε ότι 62% των μουσουλμάνων μαθητών και καθηγητών του ιδρύματος δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι «μη αποδεδειγμένη», ενώ μόλις 10% των μη-μουσουλμάνων καθηγητών δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον Δαρβίνο. Ο Γκεσούμ αναφέρθηκε ακόμη σε άλλη δημοσκόπηση που αναφέρει ότι 80% των Πακιστανών μαθητών αμφιβάλλουν για τη θεωρία της Εξέλιξης, ενώ πολλοί δάσκαλοι δεν την κατανοούν. «Θα χρειαστεί μακρά και διαρκής προσπάθεια», κατέληξε, ώστε να πειστούν οι μουσουλμάνοι ότι η Εξέλιξη δεν αρνείται την πίστη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου