Φθιώτιδος " |
Γράφει ο/η Free Sunday - Συνέντεύξη στο Νίκο Παπαδημητρίου / 13:08 | |
29.11.09 | |
Με μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ένας μητροπολίτης μεγάλου ειδικού βάρους στους κόλπους της ιεραρχίας, δίνει συνέχεια στη διένεξη πολιτείας και Εκκλησίας αναφορικά με τη φορολόγηση της περιουσίας της δεύτερης. Αποκαλύπτει, ειδικότερα, ότι άλλα μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και άλλα ανακοίνωσε μερικές ώρες μετά ο υπουργός Οικονομικών.
«Πάθαμε ψυχρολουσία» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου.
Ο συνομιλητής μας, που δεν είναι υπέρ των αντιδράσεων εποχής… Σημίτη, υπαινίσσεται ότι η εκκλησιαστική αντίδραση θα είναι αποφασιστική, ζητάει πάντως άμεσα διορθωτικές κινήσεις –προφανώς από την άλλη μεριά– για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Αλλά και για την ουσία του προβλήματος, τη φορολόγηση δηλαδή της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο μητροπολίτης κ. Νικόλαος επισημαίνει χωρίς περιστροφές ότι «τα λάθη της οικονομικής πολιτικής δεν επιτρέπεται να τα πληρώνει η Εκκλησία» και προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έσοδα από τη μείωση των αμοιβών των golden boys, τη φορολόγηση των εχόντων (από τους οποίους εξαιρεί την Εκκλησία), αλλά και την τιμωρία όσων κλέβουν.
Απευθύνει, δε, σήμα κίνδυνου για το φιλανθρωπικό έργο, λέγοντας ότι η Εκκλησία απειλείται με… χρεοκοπία, στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα.
Διανύουμε, Σεβασμιώτατε, μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, στη συγκυρία αυτή να συντρέξει και η Εκκλησία;
Η Εκκλησία διαχρονικά συμπαρίσταται στις ανάγκες των ανθρώπων αδιακρίτως, με το οργανωμένο φιλανθρωπικό της έργο, και θα ήταν έξω από την αποστολή της να μην ενδιαφερθεί και τώρα, στη δύσκολη και κρίσιμη αυτή συγκυρία.
Δηλώσαμε στην Ιερά Σύνοδο ομοφώνως ότι είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κυβέρνησης να αυξήσουμε τα βοηθήματα προς τους απόρους, να ωθήσουμε τό πλήρωμα σε μια πιο θερμή προσφορά αγάπης και να αδειάσουμε τα ταμεία της Εκκλησίας προκειμένου να ενισχυθούν οι ενδεείς συνάνθρωποί μας
Ενόψει των Χριστουγέννων θα διατεθούν από την Εκκλησία μας τεράστια χρηματικά ποσά, χιλιάδες δέματα τροφίμων και αμέτρητος αριθμός ρουχισμού σε ενδεείς αδελφούς Έλληνες και μετανάστες.
Και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που (σας) είπε ότι στη δύσκολη αυτή εποχή «δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει έξω από αυτή τη συνεισφορά στα οικονομικά της χώρας», τι απαντάτε;
Εμείς μιλούμε για συνεισφορά στη φτώχεια των συνανθρώπων μας. Στο κράτος έχει δώσει πολλά και πολλές φορές η Εκκλησία, σε έκτακτες περιστάσεις πολέμων, προσφυγιάς, θεομηνιών κτλ. Σε αυτή μετά την αγαπητική απογύμνωση έμεινε τό 4% της αρχικής περιουσίας της, μεγάλο μέρος της οποίας έχει δεσμευμένο η πολιτεία και δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του.
Με αυτά τα εναπομείναντα λειτουργεί 700 ιδρύματα και επιτελεί το πολυσήμαντο πνευματικό, κοινωνικό, εθνικό και πολιτιστικό της έργο. Τα λάθη της οικονομικής πολιτικής δεν επιτρέπεται να τα πληρώνει η Εκκλησία.
Τις προάλλες ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, αποκάλυψε ότι, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν, του είπε: «Υπάρχει θεομηνία ή πόλεμος για να συνεισφέρουμε; Όχι. Καλούμαστε να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν το δέχομαι να καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα άλλων». Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη αυτή και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται;
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος με τον στιβαρό και ξεκάθαρο λόγο του είπε την αλήθεια.
Είναι λογικό για την ενίσχυση του κρατικού κορβανά να απογυμνώνεται η Εκκλησία; Ας μειωθούν οι τεράστιες αμοιβές κρατικών παραγόντων, ας φορολογηθούν ανάλογα οι έχοντες και κατέχοντες, ας τιμωρηθούν οι κλέφτες και θα δείτε πώς ανασαίνουν τα κρατικά ταμεία.
Εξάλλου, γιατί μόνο η Εκκλησία; Ο τριπλασιασμός του ΕΤΑΚ για τα Νομικά Πρόσωπα της Ορθοδόξου Εκκλησίας αντίκειται στην περί ισότητος διάταξη του Συντάγματος και αποτελεί σκανδαλώδη νομοθετική μεροληψία.
Ερευνήστε να μάθετε πόση περιουσία διαθέτουν άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Εξάλλου, γιατί εξαιρούνται αυτής της ρύθμισης τα άλλα ελληνικά θρησκεύματα, όπως οι Μουσουλμάνοι, οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Εβραίοι, οι Διαμαρτυρόμενοι;
«Παίρνουμε ανησυχητικά μηνύματα»
Το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα προηγούνταν διάλογος με την Εκκλησία πριν τη λήψη των όποιων μέτρων. Αισθάνεστε ότι δεν έχει τηρηθεί η δέσμευση;
Και μετεκλογικά δόθηκε η υπόσχεση από τον κ. πρωθυπουργό στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κατά τη συνάντησή τους. Ακριβώς την επομένη πάθαμε στην Ιερά Σύνοδο ψυχρολουσία απ’ όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Άλλα μας είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα ανακοίνωσε ο υπουργός.
Πιστεύαμε ότι θα επικρατούσε στις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας ένα καλό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε.
Έχει αναστατωθεί ο κόσμος της Εκκλησίας και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ανησυχητικά. Πρέπει να υπάρξουν σύντομα διορθωτικές κινήσεις για να φύγει η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα από την Εκκλησία.
Εκκλησιαστικοί παράγοντες, Σεβασμιώτατε, κάνουν λόγο για επανάληψη της περιόδου... Σημίτη. Συμφωνείτε;
Από δικής μας πλευράς δεν θέλουμε να επαναληφθούν εκείνα τα γεγονότα. Είμαστε υπέρ της συναίνεσης και της δημιουργίας κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Συμφέρον της πολιτείας είναι να συμβάλει σε αυτό με ανάλογη ανταπόκριση.
Εννοείται ότι κάθε κίνηση αποδυνάμωσης ή υποτίμησης της Εκκλησίας θα μας βρει αντίθετους. Εμείς δεν επικροτούμε τις ακραίες συμπεριφορές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και για τα πιο δύσκολα προβλήματα, με μοναδικό στόχο το σεβασμό του ρόλου της Εκκλησίας, το συμφέρον των ανθρώπων και την τιμή της πατρίδας μας.
Αλήθεια, είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα αντίδραση της ηγεσίας της Εκκλησίας;
Ο Μακαριώτατος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Συνοδικού συστήματος και έχει δηλώσει ότι θα εκφράζει τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αντέδρασε ευπρεπώς.
Διατύπωσε τις θέσεις της, επισκέφθηκε εκπρόσωπός της και τον κ. υπουργό και του επέδωσε επιστολή με τα επιχειρήματα της Εκκλησίας. Συνέβαλε στη διαβούλευση με αξιοπρεπή και πολιτισμένο τρόπο.
Ευελπιστούμε ότι στην κυβέρνηση θα υπάρξει νηφάλια σκέψη, που θα οδηγήσει στην επανόρθωση της άδικης μεταχείρισης της Εκκλησίας. Η πατρίδα μας οφείλει πολλά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούμε.
Τι μας έπιασε τα τελευταία χρόνια να είμαστε αρνητικοί και επιθετικοί κατά της Εκκλησίας;
Ακούμε από εκκλησιαστικούς φορείς ότι τα ιδρύματα θα υποστούν σοβαρό πλήγμα από τη φορολόγηση που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση. Τι θα συμβεί, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή;
Τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Ο τριπλασιασμός της φορολογίας θα γονατίσει τα ελάχιστα που διαθέτουν οι ιερές μητροπόλεις, οι ενορίες και τα πολλά μας ιδρύματα.
Εάν οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Εκκλησία και αναστείλει τη λειτουργία των ιδρυμάτων της, ποιος θα αναλάβει το ρίσκο της κοινωνικής αναταραχής;
Έχει το κράτος τη δυνατότητα να αναλάβει τα εκατοντάδες ιδρύματα της Εκκλησίας; Χρέος της πολιτείας είναι να στηρίξει και όχι να αποδυναμώσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Δεν αρνούμαστε τη φορολόγηση. Αρνούμαστε και δεν δεχόμαστε τη μονομερή και υπέρμετρη φορολόγηση. Θέλουμε ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα. Η ειδική φορολογική μεταχείριση υποβιβάζει την Εκκλησία και ανοίγει το δρόμο για μεγάλες περιπέτειες. Πρέπει να αντιληφθεί η πολιτεία ότι η Εκκλησία είναι ένας μόνιμος συμπαραστάτης των ενδεών, που καλύπτει πολλά και μεγάλα προνοιακά κενά. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου