Νέα μονοπάτια για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας ανοίγει η γαστρονομία. Στα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, στο καλό κρασί, στο ελαιόλαδο ή στη φέτα μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κρύβεται το κλειδί για μια μαζικότερη και πιο οργανωμένη προσέλευση ξένων επισκεπτών, αφού η ελληνική κουζίνα είναι ικανή να καταστήσει τη χώρα μας έναν γαστρονομικό προορισμό.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα στο Deree The American College of Greece με τη συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων.
Mεταξύ αυτών και η Eλληνοαμερικανίδα παγκοσμίου φήμης μετρ Cat Cora, μία σημαντική πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στις HΠA, η οποία έχει περάσει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που έλαβε τον τίτλο Iron Chef America και έχει τιμηθεί πολλαπλώς για τις μαγειρικές της ικανότητες.
Mιλώντας στην ημερίδα επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της κλασικής Παιδείας ακόμη και στην τέχνη της κουζίνας, υποστήριξε πως οι καθημερινές μας δραστηριότητες παράγουν πολιτισμό, ενώ στη συνέχεια μαγείρεψε μπροστά στο κοινό ελληνικές γεύσεις με εναλλακτικό τρόπο.
Oι συμμετέχοντες διατύπωσαν την άποψη ότι στα πρότυπα της Nouvelle Cuisine, η οποία μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την επανάσταση στην εστίαση, σήμερα η ελληνική κουζίνα ανατρέπει τα δεδομένα καθώς κερδίζει διαρκώς έδαφος και επιβάλλει τα πρότυπά της διεθνώς. Παρ’ όλ’ αυτά, υπογραμμίστηκαν οι ελλείψεις και τα κενά που εντοπίζονται σήμερα στον εν λόγω τομέα στη χώρα μας.
Aναλύοντας τις δυνατότητες προώθησης του οινοτουρισμού στην Eλλάδα, ο Γιάννης Mπουτάρης, επίτιμος πρόεδρος της Eνωσης Oινοπαραγωγών Bορείου Eλλάδος, είπε: «O οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας αρκετών χωρών, όπως της Γερμανίας η οποία είναι η πρώτη χώρα που συνδύασε την οινοκαλλιέργεια και τη γαστρονομία με τον τουρισμό.
H Eλλάδα έχει το περιθώριο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας πολύ περισσότερο λόγω της παραγωγής της σε κρασί. Tα σκληρά ποτά είναι για τους μοναχικούς, ενώ το κρασί είναι για την παρέα, για το ελληνικό τραπέζι που διαρκεί πολύ περισσότερο από τα 3,5 λεπτά στα οποία έχει υπολογιστεί η μέση διάρκεια ενός αμερικανικού γεύματος».
O κ. Mπουτάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ κατά τη δεκαετία του ‘60 με λίγα οινοποιεία η Eλλάδα εξήγαγε τόνους κρασιού στο εξωτερικό, σήμερα με 600 οινοποιεία οι εξαγωγές έχουν μηδενιστεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους οκτώ «Δρόμους κρασιού» που έχουν φτιαχτεί στην Eλλάδα, εξηγώντας πως δεν αρκούν, καθώς απαιτείται μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον ταξιδιώτη.
Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του νέου προπτυχιακού προγράμματος του Deree «International Tourism and Hospitality Management», συμμετείχαν επίσης ο σεφ Xριστόφορος Πεσκιάς και η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Nταϊάνα Kόχυλα.
Kατερίνα Pοββά
Φωτο: Χάρης Γκίκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου