Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο θησαυρός του γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη και ο Ισίδωρος




Της Θεοπούλας Παναγιώτου

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη του καθώς εγκατέλειπε το χωριό του και ξενιτευόταν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο ίδιος όμως, κουβαλούσε πάνω του ένα σημαντικό θησαυρό, τον οποίο τότε που όδευε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, αγνοούσε. Και ο θησαυρός αυτός ήταν οι ευχές του αγίου γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη και οι ευλογίες του Οσίου Δαυίδ. Υπηρετούσε ως νεαρό παιδί τον πατέρα Ιάκωβο στο Ιερό Βήμα και διδάχθηκε από αυτόν να εμπιστεύεται τον Χριστό, την Παναγία μας και τους Αγίους μας.
Αυτή ακριβώς η διδαχή του σεβασμού προς την Εκκλησία τον συνοδεύει μέχρι σήμερα στη ζωή του. Αυτό το σεβασμό και την ταπείνωση που πήρε ως ευλογία από τον άγιο γέροντα Ιάκωβο επιχειρεί τώρα να περάσει στην πολυμελή οικογένειά του. Ο λόγος για τον Ισίδωρο Γαρυφαλλάκη, ο οποίος σήμερα μετά σχεδόν 40 χρόνια στις ΗΠΑ χαίρει εκτιμήσεως από τη σύνολο της ελληνικής ομογένειας. Και αυτό γιατί η όλη πορεία του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Πετυχημένος επιχειρηματίας και άριστος οικογενειάρχης σήμερα ο αγαπητός Ισίδωρος αλλά και επιπλέον είναι μέγας ευεργέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ξεκίνησε από απλό μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Πόρτλαντ, ετέθη επικεφαλής πολλών εκκλησιαστικών έργων φέροντας τα εις πέρας στον εκεί Ορθόδοξο ναό. Τώρα έχει αναλάβει το πολυσήμαντο έργο της ανεγέρσεως της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ ο επιχώριος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος τον τοποθέτησε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και του εμπιστεύεται την ανάληψη σημαντικών υποθέσεων της Μητρόπολης.
Ο καλοσυνάτος Ισίδωρος Γαρυφαλλάκης, όμως δεν λησμόνησε την πατρίδα του, το Παληοχώρι, ένα μικρό χωριουδάκι, που βρίσκεται πάνω από τις Ροβιές Ευβοίας, λίγο πιο κάτω από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ.
Συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα ότι την επαγγελματική του επιτυχία την όφειλε αποκλειστικά στην ευλογία του γέροντα Ιακώβου, την οποία πάντοτε αντιλαμβάνεται ως θησαυρό. Έτσι, ανέλαβε εξ ολοκλήρου πολλά έργα στον τόπο καταγωγής του. Συνέβαλε οικονομικά σε μία σειρά έργων στον Άγιο Δημήτριο Ροβιών, ναό στον οποίο νυμφεύθηκε την ευλαβή Μαρία. Ανακαίνισε σχεδόν εκ βάθρων το ναό της Παναγιάς στο Παληοχώρι, βοήθησε σε έργα της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακρυά από τις Ροβιές. Ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος αγοράς ασθενοφόρου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής κ. α. Επιπλέον με την παραίνεση της αγαπημένης συντρόφου του Μαρίας συμβάλλει οικονομικά σε πολλές εμπερίστατες οικογένειες της περιοχής.
Η όλη δραστηριότητα του αποτελεί πάντα έμπρακτο παράδειγμα για τις τρεις κόρες του, Σοφία, Αργυρώ και Χριστίνα, τους γαμπρούς του Σεβαστιανό, Γεώργιο και Μιλτιάδη αλλά και τα οκτώ εγγονάκια του. Το μυστικό της επιτυχίας, όπως λέγει ο ίδιος είναι η εμπιστοσύνη στο Θεό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία πάντα προσεγγίζεται με την αρετή της ταπείνωσης που αποτελούσε το βασικό μέρος του πνευματικού θησαυρού που έλαβε από τον πατέρα Ιάκωβο.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πληροφορηθέντες το εποικοδομητικό έργο του Ισιδώρου Γαρυφαλλάκη τον ανέδειξαν σε άρχοντα του Πατροαρχείου και του προσέδωσαν τις ανάλογες τιμές. Μέλος της ηγεσίας των 100, ενός λίαν εποικοδομητικού συλλόγου της ομογένειας συνεισφέρει ουσιαστικά με κάθε τρόπο και στην Αρχιεπισκοπή.
Ο ίδιος πάντως με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι η ευλογία του Θεού έρχεται όταν βοηθάς τον συνάνθρωπό σου χωρίς να περιμένεις ανταπόκριση και ανταμοιβή. Η αγωνία του τώρα, όπως είπε προσφάτως σε εκδήλωση που έγινε στο Σιατλ προς τιμή του ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος είναι το πως θα μεταλαμπαδεύσει το πνευματικό θησαυρό που έλαβε από τον π. Ιάκωβο στα παιδιά του, γιατί αυτός είναι ανεκτίμητος. «Οι προσευχές μας τώρα επικεντρώνονται στο πως τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα παραμείνουν αγκιστρωμένα και θωρακισμένα με την ορθόδοξη ζωή και πίστη. Γιατί αυτή η πίστη στο Θεό σε οδηγεί στις επιτυχίες της ζωής και ανοίγει διάπλατα την οδό της σωτηρίας σε κάθε ανθρώπινη ψυχή», είθισται να τονίζει ο Ισίδωρος.

Συντάκτης: Θεοπούλα Παναγιώτου
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

www.orthodoxia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου