Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Εφτιαξαν το παζλ με 17 περγαμηνές




Θραύσματα του «Γρηγοριανού Κώδικα», ενός σημαντικότατου ρωμαϊκού νόμου που θεωρούνταν οριστικά χαμένος, ανακαλύφθηκαν από τους καθηγητές Σάιμον Κόρκοραν και Μπένετ Σάλγουεϊ του τμήματος Ιστορίας του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου.

Το εύρημα, σημαντικό για την ιστορία της Ρώμης, επιτεύχθηκε από τη συγκόλληση 17 κομματιών
Το εύρημα, σημαντικό για την ιστορία της Ρώμης, επιτεύχθηκε από τη συγκόλληση 17 κομματιών

Θεωρείται πως πρόκειται για το μοναδικό αυθεντικό αποδεικτικό στοιχείο ύπαρξης του Γρηγοριανού Κώδικα που βρέθηκε ως τώρα. Ο Κώδικας αποτελούσε συνταγματικό δίκαιο πάνω στο οποίο βασίστηκε το ουσιαστικότερο μέρος του σύγχρονου ευρωπαϊκού νομικού συστήματος.

Το αξιοσημείωτο εύρημα, στην πραγματικότητα, επιτεύχθηκε από τη συγκόλληση 17 κομματιών προερχόμενων από φαινομενικά ακατανόητες περγαμηνές. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάλγουεϊ, «ο κώδικας προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και η σελίδα ή οι σελίδες φέρουν το κείμενο σε ξεκάθαρη καλλιγραφική λατινική γραφή, που ίσως χρονολογείται ακόμα και στο 400 μ.Χ.».

Ο Γρηγοριανός Κώδικας καταρτίστηκε κατά την περίοδο ηγεμονίας Ρωμαίων αυτοκρατόρων, από τον Αδριανό (117-138 μ.Χ. ) έως τον Διοκλητιανό (284- 305 μ.Χ.). Πιστεύεται ότι εκδόθηκε γύρω στο 300 μ.Χ., αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για την αρχική του μορφή και σύνθεση.

«Αυτά τα θραύσματα είναι τα πρώτα άμεσα στοιχεία της αυθεντικής εκδοχής του Γρηγοριανού Κώδικα» συμπεραίνει ο δρ Κόρκοραν.

«Η προκαταρκτική μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ο πρωτοπόρος μακροχρόνιας παράδοσης που εκτείνεται ως τη σύγχρονη εποχή. Σε αυτόν, μάλιστα, και στον συνοδευτικό του τόμο, τον «Ερμογενειανό Κώδικα», οφείλεται η χρήση του όρου «κώδικας» με την έννοια των «νομικών διαταγμάτων». Οι καθηγητές συμπεραίνουν επίσης ότι τα θραύσματα αποδεικνύουν ότι ο κώδικας φέρει ίχνη εκτεταμένης χρήσης.

Ο κώδικας περιέχει τμήματα όπου οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες απαντούν σε νομικά ζητήματα. Γύρω από το βασικό κείμενο είναι γραμμένα πολλά σχόλια, σημειώσεις και διορθώσεις από τους αναγνώστες του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το συγκεκριμένο αντίγραφο δέχθηκε εκτεταμένη χρήση». Επιπλέον, ο κώδικας περιέχει τμήματα με υλικό που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στη σύγχρονη εποχή, το οποίο θα συντελέσει σε μια συναρπαστική και διαφωτιστική μελέτη.

ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
sostyl@pegasus.gr

πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου