Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τα περιττά της ματαιοδοξίας μας....

Ανοίγει την παραφορτωμένη ντουλάπα και την πιάνει απελπισία: ρούχα παλιά από τον καιρό του σχολείου, πανωφόρια που έφυγαν απ' τη μόδα, παπούτσια αφόρετα... Η ίδια αίσθηση εμφανίζεται και κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε ένα ντουλάπι, στην αποθήκη του σπι- τιού, στο πατάρι - εκεί όπου χρόνια στοιβάζει πράγματα που «μπορεί να χρειαστούν»... και δεν χρειάζονται ποτέ.

Αν η παραπάνω ιστορία σάς φαίνεται οικεία, τότε είστε απ' τους τυχερούς που όχι μόνο δεν τους λείπουν τα βασικά μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά τα έχουν και σε περίσσεια. Γιατί, όμως, να πιάνουν χώρο όταν μπορείτε να τα χαρίσετε σε κάποιον που τα έχει πραγματικά ανάγκη; Τα δικά μας «περιττά» σε κάποιους φαντάζουν περίπου ως θησαυροί. Γιατί εκείνοι τα στερούνται. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω απ' το να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να δώσουμε. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οργανώσεις, κολεκτίβες και φιλανθρωπικά σωματεία.

ΡΟΥΧΑ

Κατά τις γιορτινές περιόδους, ειδικά τα Χριστούγεννα, οι κάδοι των σκουπιδιών στις γειτονιές γεμίζουν με ρούχα. Ρούχα ελαφρώς μεταχειρισμένα, λίγο ξεβαμμένα, σε κάθε περίπτωση αξιοποιήσιμα, που καταλήγουν στ' άχρηστα ελέω ανανέωσης της γκαρνταρόμπας. Αντί να τα πετάξουμε, μπορούμε να τα χαρίσουμε:

* Στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που συλλέγει ρούχα, σεντόνια, σκεπάσματα (Πειραιώς 35, 210-5239465 και 210-5246516, www.kyada.gr).

* Στο «Χαριστικό Παζάρι» του «Σπόρου» (ενός Μη Κυβερνητικού Οργανισμού), στη συμβολή των οδών Ζ. Πηγής και Ερεσού, στα Εξάρχεια. Το Παζάρι δέχεται κάθε είδους καταναλωτικό προϊόν -ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια- το οποίο μπορούν να πάρουν άλλοι που το χρειάζονται.

* Στον «Θεόφιλο», έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που ειδικεύεται στην αποστολή ειδών ένδυσης και σχολικού εξοπλισμού σε πολύτεκνες οικογένειες νησιωτικών, ορεινών και παραμεθόριων περιοχών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες (Π. Γιαλούρου 9, Νέα Κυψέλη, 210-8819397, www.theophilos.gr).

* Στον «Πράσινο γάτο», όπου μπορεί κανείς να πουλήσει έναντι συμβολικού αντίτιμου ό,τι δεν του χρειάζεται ή να αγοράσει κάτι σε πολύ χαμηλές τιμές (Ιπποκράτους 142, 6979-178257). Το πλεόνασμα σε ρούχα δίνεται αφιλοκερδώς σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

ΒΙΒΛΙΑ

Εκτός από τη «χαρτούρα» (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, παλιά τετράδια, περιοδικά και εφημερίδες) που μπορούμε να «στείλουμε» στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, τα βιβλία που δεν θέλουμε στη βιβλιοθήκη μας μπορούμε να τα χαρίσουμε. Δύο καλές λύσεις, οι παρακάτω:

* Το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα δέχεται τα βιβλία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του, χρηματική ενίσχυση και κάθε είδους άλλη βοήθεια (210-4515387, www.xatzikiriakio.gr).

* Ανακύκλωση βιβλίου «Δεύτερη ευκαιρία»: είναι μια ομάδα ανθρώπων που όχι μόνο αναλαμβάνουν να στείλουν στην ανακύκλωση όλα τα χαρτικά μας (βιβλία, τετράδια, υλικά συσκευασίας), αλλά έρχονται και τα παίρνουν από το σπίτι μας κατά τις ημέρες και ώρες που εμείς θέλουμε. Ενα μεγάλο μέρος των βιβλίων έχει μια δεύτερη ευκαιρία ανάγνωσης, αφού χαρίζεται σε βιβλιοθήκες υποβαθμισμένων περιοχών, σχολείων και φυλακών (www.book2chance.gr, 2310-741093).

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μια χιλιομπαλωμένη πολυθρόνα, το μίξερ που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ, η παλιά μας τηλεόραση μπορούν να βρουν νέους ιδιοκτήτες.

* Στο www.freecycle.org μπορούν να απευθυνθούν όσοι ζητούν να τους χαριστούν αντικείμενα και όσοι χαρίζουν πράγματα που πια δεν χρειάζονται: βιβλία, υπολογιστές, ηχεία, κουζινικά, ρούχα, καναπέδες... Στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές και να μπορέσουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα αγορών να αποκτήσουν κάτι από αυτά που θέλουν. Η διαδικασία, απλή: εγγράφεστε, στέλνετε μήνυμα, σας απαντούν οι ενδιαφερόμενοι, δίνετε ραντεβού, δίνετε/παίρνετε αντικείμενα. Τέλος. Δεν μεσολαβεί κάποιος, δεν διακινείται χρήμα.

* www.pareparepare.gr. Αυτός ο ιστότοπος απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές. Σε τελειόφοιτους που δεν μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το νοικοκυριό τους στον τόπο καταγωγής τους και σε νέους φοιτητές που ψάχνουν φθηνά έπιπλα. Συνεννόηση, ανταλλαγή και όλοι είναι ευχαριστημένοι!

* Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης λειτουργεί χάρη στους δωρητές και στο charity shop, το φιλανθρωπικό του κατάστημα. Εκεί μπορείτε να χαρίσετε ό,τι βάζει ο νους σας και να πωληθεί σε χαμηλή τιμή ή να δοθεί σε άλλους που το χρειάζονται (210-3314334).

Αλλες χρήσιμες διευθύνσεις για να «ξεφορτωθείτε» ό,τι τρώει χώρο:

*www.xariseto.gr

*www.xariseto.com,

*www.praksis.gr,

*Ομάδα ΡΕΤΟ πρώην ναρκομανών (210-6625096),

*«Τα παιδιά του δρόμου», Αρίστωνος 6-8 και Κωνσταντινουπόλεως 165, Μεταξουργείο (210-5239402),

*Στέγη κακοποιημένων γυναικών (210-8103496),

*forfree.gr,

* www.tzaba.gr. *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου