Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μητροπολίτες μετά από… συνέντευξη!


του Νίκου Παπαχρήστου

Τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής που ασχολήθηκε με την «Λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος», αναφορικά με τον τρόπο εκλογής Αρχιερέων παρουσίασε την Τρίτη στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Ανάμεσα στις προτάσεις, που φέρνει στη δημοσιότητα το Amen.gr, είναι και «η προσωπική γνωριμία και αξιολόγηση των υποψηφίων» αλλά και η επαναφορά της παλαιότερης συνήθειας να ψηφίζουν οι Αρχιερείς με επανωκαλύμαυχο, ώστε να είναι περισσότερο ιεροπρεπής η διαδικασία!!!

«Κάποτε θα πρέπει να αρχίσει σοβαρή συζήτηση γύρω από το θέμα της εκλογής Αρχιερέων, τόσο κατά την ενδεχόμενη συγκρότηση νέου Καταστατικού Χάρτη, όσο και μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη» επισήμανε στην εισήγηση του προς την ΔΙΣ, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος που είναι πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

«Η πιο σημαντική πράξη της Ιεραρχίας είναι η εκλογή Μητροπολιτών σε κενές μητροπολιτικές θέσεις. Θεωρούμε ότι τόσο η επιλογή των καταλλήλων προσώπων όσο και ο τρόπος της εκλογής πρέπει να είναι κατάλληλος για την περίπτωση αυτή» ανέφερε ο κ. Ιερόθεος και υπενθύμισε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς την Ιεραρχία, ο οποίος είχε πει τα εξής:

«Είναι ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων και της πλήρωσης των κενών αρχιερατικών εδρών. Η ιστορία του θέματος αυτού έχει δημιουργήσει πολλά δεινά και περιπέτειες στο χώρο μας. Είναι καιρός πια να αντιληφθούμε ότι είναι άλλο πράγμα η Εξουσία και άλλο η Διακονία».

Ωστόσο ο κ.Ιερόθεος παρατήρησε πως «προς το παρόν, θα πρέπει να περιορισθούμε στον εν ισχύι Καταστατικό Χάρτη». (Γεγονός βέβαια, θα προσθέταμε εμείς, που δεν επιβάλει να συνεχιστούν και οι πρακτικές του παρελθόντος!)

«Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στην ΔΙΣ για να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για την μελέτη του καταλόγου των υποψηφίων προς Αρχιερατείαν, για την αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει στην Ιερά Σύνοδο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις επί μέρους Μητροπόλεις, για την τυχόν προσωπική γνωριμία και αξιολόγηση των υποψηφίων, κατά μεγάλες περιφέρειες, ώστε να μη θεωρείται κανείς ότι αδικείται ή ότι δεν αναγνωρίζεται το έργο τους που επιτελούν στην Εκκλησία κλπ» είναι μερικές από τις προτάσεις της Επιτροπής τις οποίες παρουσίασε ο κ.Ιερόθεος.

«Έπειτα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή Αρχιερέων. Αυτό που ισχύει σήμερα να ψηφίζουν οι Αρχιερείς και να αποχωρούν της αιθούσης ώστε να επανέλθουν κατά την εκφώνηση των ψήφων και να επαναλαμβάνεται το ίδιο στην επόμενη ψηφοφορία δεν είναι το καλύτερο. Όποιος παραβρέθηκε σε ψηφοφορία Αρχιερέων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα διαπιστώσει τον ιεροπρεπή τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εκλογές» ανέφερε κατά την εισήγηση του ο κ.Ιερόθεος και πρόσθεσε:

«Η ψηφοφορία είναι μια ιερουργία που πρέπει να γίνεται με προσευχή και φόβο Θεού. Συνιστά ιεροπρέπεια το να επανέρχεται ο Αρχιερεύς μετά την ψηφοφορία στο έδρανο του και να αναμένει τα αποτελέσματα, εκτός και αν υπάρχει ειδικός λόγος να εξέλθει της αιθούσης. Αυτό όμως θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Επίσης θα πρέπει να επανέλθει η παλαιότερη συνήθεια να ψηφίζουν οι Αρχιερείς με επανωκαλύμαυχο, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό. Ο τρόπος με τον οποίον ψηφίζουμε για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που είναι πράγματι ιεροπρεπής, θα πρέπει να τηρείται αναλογικά και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των Μητροπολιτών».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αποσπάσματα της εισήγησης του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, η Επιτροπή έκανε μια γενική -και μάλλον όχι ιδιαίτερα τολμηρή- τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα της εκλογής Αρχιερέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τάξη και την ιεροπρέπεια που πρέπει να διέπει τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Όμως κατά πόσο αυτές οι παρατηρήσεις-προτροπές αγγίζουν την ουσία του προβλήματος που οι ίδιοι οι Ιεράρχες, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου, έχουν επισημάνει;

Τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και ως μητροπολίτης Θηβών, όσο και άλλοι Ιεράρχες είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους – ορισμένοι ακόμα και τις διαφωνίες τους-για τις παρασκηνιακές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε κάποιες Αρχιερατικές εκλογές. Κάποιοι μάλιστα άφηναν και υπονοούμενα για εκλεκτούς και αρεστούς της εκάστοτε αρχιεπισκοπικής Αυλής οι οποίοι εξελέγησαν σε Μητροπολιτικούς Θώκους. Στηλίτευαν υπόγειες συνεννοήσεις, κατήγγειλαν εμμέσως εκλογή Ιεραρχών πριν καν την ψηφοφορία, περιέγραφαν μια εξόχως «προκατασκευασμένη» εκλογική πραγματικότητα.

Και ποια είναι αυτά που θα αλλάξουν την έως σήμερα ακολουθούμενη πρακτική στην «πιο σημαντική πράξη της Ιεραρχίας» που είναι η εκλογή Μητροπολιτών;

Μήπως να φορούν επανωκαλύμαυχο και να επιστρέφουν στα έδρανά τους οι Μητροπολίτες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας; Ή η προσωπική συνέντευξη λες και η διακονία ενός κληρικού μπορεί να «χωρέσει» σε μια συνάντηση γνωριμίας;

Τις προτάσεις θα αξιολογήσει η ΔΙΣ και σε κάποια μελλοντική συνεδρίασή της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα υιοθετήσει. «Προς το παρόν», όπως σωστά είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, «θα πρέπει να περιορισθούμε στον εν ισχύι Καταστατικό Χάρτη». Και μαζί με όλα όσα συνοδεύουν τη διαδικασία να γίνουν και οι επόμενες Αρχιερατικές εκλογές. Τουλάχιστον αυτές για τις δύο νέες Μητροπόλεις που θα προκύψουν από τη διάσπαση της Μητροπόλεως Αττικής- όταν αυτή γίνει και όπως όλα δείχνουν χωρίς ν’ αντιμετωπιστούν οι «εκκρεμότητες» που την βαραίνουν- καθώς και για την χηρεύουσα Μητρόπολη Λαγκαδά.

Προτάσεις και για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΙΣ και της ΙΣΙ

Στην εισήγηση του προς την ΔΙΣ ο λόγιος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος παρουσίασε και τις προτάσεις της Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας καθώς και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Το ήθος των συμμετεχόντων στις Συνεδριάσεις πρέπει να είναι ευπρεπές και ιεροπρεπές. Οι Αρχιερείς δεν ομιλούν εάν δεν ζητήσουν τον λόγο από τον Πρόεδρο, δεν γίνονται διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ιεραρχών, δεν φωνασκούν και δεν σχολιάζουν συνθηματολογικά, δεν χειροκροτούν, δεν αποδοκιμάζουν ή επιδοκιμάζουν, και γενικότερα διαφυλάσσεται η ιερότητα των Συνεδριάσεων. Αυτό που οι Αρχιερείς επιβάλλουμε στις Ιερατικές Συνάξεις, πρέπει να επιδιώκουμε να τηρείται στις Συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, ή αυτό που δεν επιθυμούμε να συμβαίνει στις Ιερατικές Συνάξεις, δεν πρέπει να το επιτρέπουμε στην Ιεραρχία» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση του ο κ.Ιερόθεος. «Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις συνεδριάσεις της ΔΙΣ. Ο Πρόεδρος της ΔΙΣ δίνει τον λόγο σε αυτούς που επιθυμούν να ομιλήσουν, οι Αρχιερείς λαμβάνουν πρώτα τον λόγο από τον Αρχιεπίσκοπο-Πρόεδρο και δεν γίνονται συζητήσεις μεταξύ των Αρχιερέων ούτε ανταλλάσσονται χαρακτηρισμοί και αντιλογίες μεταξύ των Αρχιερέων».

Συμπεράσματα

Οι προτάσεις της Επιτροπής συμπυκνώνονται σε τέσσερα σημεία τα οποία αφορούν «στον εν ισχύι Καταστατικό Χάρτη. Δεν θέσαμε τρόπους αλλαγής, που μπορεί να γίνει σε άλλη περίπτωση, όταν τεθεί θέμα τροποποίησης του Καταστατικού Χάρτη»

Συγκεκριμένα τα τέσσερα σημεία που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της εισηγήσεως του Μητροπολίτη Ναυπάκτου είναι τα εξής:

1. «Να λάβουμε απόφαση για το πώς θα ετοιμάζεται η εισήγηση που πρόκειται να αναγνωσθεί στην Ιεραρχία, και γενικότερα για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΙΣΙ, ΔΙΣ και Συνοδικών Επιτροπών. Η βάση θα είναι ότι η ΙΣΙ είναι το Ανώτατο Όργανο Διοικήσεως της Εκκλησίας, η οποία επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων».

2. «Να αποφασίσουμε για το πώς θα λειτουργήσουν στο εξής οι Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές, και αν γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτή η πρόταση της Επιτροπής μας. Το θέμα βέβαια αυτό με ειδική εισήγηση πρέπει να συζητηθεί στην Ιεραρχία, η οποία και τις συνέστησε».

3. «Να αποφασίσουμε για την βελτίωση του Κανονισμού λειτουργίας της ΔΙΣ και της ΙΣΙ, ώστε οι Συνεδριάσεις να γίνονται σε ατμόσφαιρα που αρμόζει στην ιερότητα του χώρου. Και γι’ αυτό πρέπει να γίνει εισήγηση στην Ιεραρχία και ενδεχομένως να καταρτισθούν νέοι κανονισμοί».

4. «Να αποφασισθεί από την Ιεραρχία η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον τρόπο εκλογής Αρχιερέων, ώστε να επικρατήσει δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

πηγή:www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου