Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς Πατριάρχης Αλεξανδρείας


Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στο χωριό Σκιλλούς της Πεδιάδος Κρήτης το 1633 σε οικογένεια ιερωμένων. Ο πάππος του Στέφανος ήταν ιερέας, ο πατέρας του Θεόδωρος, πρωτοπαπάς και ιεροκήρυκας στο Χάνδακα, ο θείος του Γεώργιος διάκος και ζωγράφος, και ό έτερος θείος του Ιερεμίας σιναϊτης ιερομόναχος και αγιογράφος. Από τον πατέρα του Θεόδωρο, διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα. Έπειτα μετέβη για σπουδές στην Κέρκυρα και την Βενετία.

Ο Άγιος Γεράσιμος απεδείχθη άνδρας φιλόσοφος και Θεολόγος, δεήμων του Έλληνικού λόγου, της εβραϊκής και λατινικής γλώσσας. Διετέλεσε Μητροπολίτης Καστοριάς και εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας το έτος 1688, διαδεχθείς τον Αλεξανδρείας Παρθένιον, κατ'αλλους Πρόχορον, πατριαρχεύσαντα δέκα έτη και θανόντα στο σεισμό της Σμύρνης (1678-1688) τον από Βηθλεέμ. Είχε ήδη προηγηθεί η τριάδα των μεγάλων Κρητών Ιεραρχών, Συλβέστρος, Μελέτιος Πηγάς, Κυρίλλος Λούκαρις.

Διεκρίθη για το κηρυκτικό του έργο, και την σοφία του, συγγράψας μεγάλο αριθμό εγκωμιαστικών λόγων και ομιλιών. 27 επιστολές του βρίσκονται στο σημειωματάριο του Μοναστηρίου του Βησσαρίωνος αντιγεγραμένες.

Στον Πατριαρχικό θρόνο έμεινε μέχρι την 20η Ιανουαρίου 1710. Λόγω γήρατος παραιτήθηκε υπέρ του Επισκόπου Χίου Σαμουήλ (1710-1712, 1714-1723). Ο πατριάρχης Γεράσιμος παρέμεινε στο Ταμιάθιο ως τον Μάϊο του 1712. Κατόπιν μετέβη για εφησυχασμό, μελέτη και προσευχή στην ιερά μονή Βατοπαιδίου, όπου και ανεπαύθη οσιακώς τον Ιανουάριο του 1714. Η κάρα του φυλάσεται σε ασημένια λειψανοθήκη στο άγιο βήμα του Καθολικού της μονής Βατοπεδίου.

ΠΗΓΉ:www.imka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου