Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Οι άντρες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε η... ΤV


Αφελείς, χαζούληδες, σπασίκλες, μαμάκηδες, αδύναμοι, εκνευριστικοί, «μαϊντανοί», ξοφλημένοι, εκδικητικοί, εξυπνάκηδες...Το τηλεοπτικό σύμπαν των αρσενικών μοιάζει να ασθενεί σοβαρά

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Παρακολουθώντας τηλεόραση μετά μανίας, διαπιστώνουμε ότι στο σύμπαν της ΤV, ασθενές φύλο δεν είναι το γυναικείο, αλλά το ανδρικό. Ηρωες κωμικών σειρών που θυμίζουν λοβοτομημένα καρτούν και αντίστοιχων δραματικών που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κιτρινισμένο φωτορομάντζο, πανελίστες διασκορπισμένοι σε εκπομπές τόσο ίδιοι που νομίζεις ότι τους χώρισαν στη γέννα, μαντράχαλοι που μένουν με τις μάνες τους, αγρότες που κάνουν ερωτική εξομολόγηση στις αγελάδες τους, κακιασμένοι κριτές που βγάζουν τα απωθημένα τους, μένταλιστ που κλειδώνονται σε κουτιά-φέρετρα υπό την απειλή φωτιάς και αντί να γίνουν φλαμπέ, γίνονται κάτι πολύ χειρότερο, ήτοι διάδοχοι του Γιούρι Γκέλερ. Χωρισμένοι σε υποκατηγορίες και τηλεπροικισμένοι με περίεργες ιδιότητες, οι άνδρες της ΤV μοιάζουν με αποίκους ενός παρανοϊκού γαλατικού χωριού, μέσα στο οποίο καμία γυναίκα ούτε μπορεί ούτε και θέλει να έχει θέση.

\344 Ο μικρός εξερευνητής
Είναι εκείνος που θέλει να αποδείξει ότι το μέλλον ανήκει στο Ιnternet και έτσι κάθε τρεις και λίγο ξετρυπώνει κάθε περίεργη έρευνα για να δικαιολογήσει την τρεμάμενη θέση του στην τηλεόραση. Βασικοί εκπρόσωποι αυτού του είδους, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος από το «Ομορφος κόσμος το πρωί» του Μega και ο Γρηγόρης Γκουντάρας από τον «Καφέ με την Ελένη» του Αlpha. «Δέκα τρόποι για να καταπλήξετε στο σεξ/ Γιατί ο κροκόδειλος έχει δύο μόρια;/ Πώς ζευγαρώνουν οι ιππόκαμποι;/ Πώς θα κάνετε την πρώην σας να σέρνεται από πίσω σας» και άλλα τέτοια ευφάνταστα είναι τα θέματα τα μικρών εξερευνητών, οι οποίοι παραληρούν τουλάχιστον επί ένα σαρανταπεντάλεπτο, ροκανίζοντας τον τηλεοπτικό χρόνο και την υπομονή μας.

\344 Ο χαζομπαμπάς
Κάτι το ότι οι περισσότερες μοντέλες και ηθοποιοί που μεσουρανούσαν στα 90s τριανταπεντάρισαν, κάτι ότι η τηλεόραση έχει λιγότερα θέματα από ποτέ και ξαφνικά, οι εγκυμοσύνες έγιναν πρώτη είδηση. Και κάπως έτσι, έχουμε εθιστεί στο προφίλ του χαζομπαμπά: «Σάκης Ρουβάς. Πιο ευτυχισμένος από ποτέ μετά τη βάπτιση της Αναστασίας. Λέει ότι παίζει μαζί της και την ταΐζει»/ «Γιάννης Αϊβάζης. Δηλώνει ερωτευμένος με τη γυναίκα του Μαρία Κορινθίου, αλλά και με την κορούλα του Ισμήνη». Χαμόγελα αγελαδινής αγαλλίασης σε πλάνα και εξώφυλλα, αποκλειστικές δηλώσεις για πάνες-βρακάκια και μπιμπερό, και η αυτοκρατορία του κου πε πε περνά σε ανδρικά χέρια.

\344 Ο μένταλιστ
Παλιά έλεγαν ότι οι πραγματικοί άνδρες παίρνουν την πέτρα και τη στύβουν. Τώρα το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να λυγίσουν ένα κουτάλι. Και όχι κανένα μεγάλο της σούπας. Η σχολή Γκέλερ αρκείται σε αυτά του γλυκού. Βλέμμα καρβουνιασμένο χάρη στο ανεξίτηλο eye liner, τόνος φωνής που θυμίζει βαρετό πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, ρούχα καρναβαλιού που παραπέμπουν σε κοστούμι ξεπεσμένου πρίγκιπα ή ξοφλημένου πειρατή, ονόματα που φέρνουν στον νου βασανισμένα κατοικίδια (Ζάκρις, Νέφις κτλ.). Αν αυτός είναι ο κόσμος των πνευμάτων, θα προτιμήσουμε πεισματικά την ύλη.

\344 Ο αγρότης
Παλιά φέρναμε στον νου τους αγρότες κάθε φορά που η ΕΡΤ πρόβαλλε το αντίστοιχο δελτίο καιρού. Μετά το πρόγραμμα του Αlpha όμως, μάθαμε πολλά περισσότερα για αυτούς: απομακρυσμένοι από το άγχος, το καυσαέριο και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης, έχουν άλλους κώδικες, άγνωστους σε εμάς. Τις γυναίκες τις λένε «γοργόνες», όσα παραπανίσια κιλά κι αν έχουν. Τις αγελάδες τις λένε «κορίτσια» και τις ερωτεύονται. Και τις υποψήφιες νύφες τις έχουν για να οδηγούν το τρακτέρ.

\344 Ο μαμμόθρεφτος
Το ότι οκτώ στους 10 Ελληνες άνω των 25 μένουν ακόμη με τους γονείς τους, το γνωρίζαμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλαμε να το δούμε και στην τηλεόραση. «Η νύφη μου θέλω να είναι Ελληνίδα, ορθόδοξη και όμορφη σαν το γιο μου. Να ξέρει να μαγειρεύει, αλλά να δουλεύει κιόλας, να μην κάθεται στο σπίτι. Εγώ θα την ψάξω, θα την περάσω από σαράντα κύματα» δήλωνε μια τρομακτική επίδοξη πεθερά στο πρώτο επεισόδιο του «Μια νύφη για το γιο μου» (Αlpha). Και το χειρότερο, άνδρες 35+, που υποτίθεται ότι εργάζονται και είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, όχι μόνο μένουν ακόμη με τη μανούλα, αλλά δεν ντρέπονται να ξεφτιλιστούν στο πανελλήνιο προκειμένου να παντρευτούν την αντικαταστάτρια της μανούλας.

\344 Ο γιος τής Μεντή
Πρόκειται για κατηγορία από μόνη της, αφού για άλλη μία σεζόν η πένα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη κατάφερε να δημιουργήσει τέσσερις («4») ανδρικούς χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι πρώτης τάξεως υποψήφιοι για το προαναφερθέν πρόγραμμα του Αlpha. Η Νένα Μεντή ταράζεται κάθε φορά που μαθαίνει μια νέα τερατώδη αλήθεια για τους κανακάρηδές της: Ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, καπνίζουν μαριχουάνα, είναι ερωτευμένοι με τις ετεροθαλείς αδελφές τους, τρώνε παντόφλα από τις γυναίκες τους, είναι καταπιεσμένοι γιάπηδες κτλ., κτλ. Και οι τέσσερις πάντως, όπως πάντοτε προστάζει η παπακαλιάτεια σχολή, της δίνουν ένα σβουριχτό φιλάκι ως άλλα προβληματικά πεντάχρονα και εκείνη τα ξεχνάει όλα.

\344 Ο θυρωρός

Δεν φτάνει το γεγονός ότι η σειρά «Πολυκατοικία» (Μega) είναι εκτός τόπου και χρόνου μια και διαθέτει θυρωρό, αλλά ο συγκεκριμένος ρόλος είναι εξίσου εκνευριστικός με εκείνους των ενοίκων. Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης υποδύεται τον τυπάκο που θέλει να τα ξέρει όλα, χώνει τη μύτη του παντού, κάνει διαρκώς σαχλά σχόλια, αφήνοντας στο τέλος τους άλλους να πληρώσουν τα σπασμένα και τα κοινόχρηστα.

\344 Ο χρυσοχέρης
Οι ρόλοι άλλαξαν και, όπως όλα (τα κανάλια) δείχνουν, η θέση του άνδρα είναι στην κουζίνα. Ετσι λοιπόν, ουκ ολίγοι μερακλήδες καταφεύγουν στο «Κάτι ψήνεται» του Αlpha, προκειμένου να διαγωνιστούν στη μαγειρική. Μιλούν για φλόγιστρα που καραμελώνουν την κρεμ μπρυλέ, φτιάχνουν σκυλάκια από ζαρζαβατικά, κανελώνουν ρυζόγαλα, ψήνουν στη γάστρα, ξέρουν από καλό λάδι. Εν τω μεταξύ στο κακέκτυπο «Love bites» του ΑΝΤ1, οι συμμετέχοντες δεν ξέρουν να βράσουν ούτε αβγό και θυμίζοντας καμάκια των 80s λένε ατάκες τύπου «Ο έρωτας περνά από το στομάχι» πάνω από μία στραβοκομμένη χωριάτικη, μπας και γνωρίσουν το άλλο τους μισό. Η αισθητική της εκπομπής παραπέμπει σε ένα «Χρυσό Κουφέτο» που δεν τρώγεται με τίποτε.

\344 Ο πανελίστας
Ο,τι κι αν κάνετε, θυμηθείτε: μην τους ταΐσετε μετά τα μεσάνυχτα. Πολλαπλασιάζονται! Και το χειρότερο, είναι όλοι ίδιοι. Παίρνοντας επάξια τα ηνία του κουτσομπολιού από τις γυναίκες, τα πάνελ ανδροκρατούνται. Κάνοντας ένα γρήγορο ζάπινγκ σε εκπομπές όπως «Πρωινή Μελέτη», «Μεσημεριανό express», «Κουσκούς το μεσημέρι», «Φώτης και Μαρία live» κ.ά., θα συναντήσεις άνδρες με την ίδια ακριβώς κοψιά και εκφορά λόγου να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, ψάχνοντας λαβράκια στη στεριά: «Αχά!! Η Μαρία Αραμπατζή δήλωσε ότι κοιμόταν την ώρα που τη σατίριζε ο Λαζόπουλος. Τι μας λέει δηλαδή; Οτι ο Λάκης της φέρνει υπνηλία;». Εκεί που σταματά η λογική αρχίζουν τα πάνελ και προκειμένου να κάνουν ντόρο, οι πανελίστες στόμα έχουν και μυαλό δεν έχουν. Το αστείο πάντως είναι ότι ενώ είναι πολλοί, επειδή ακριβώς λένε ακριβώς τα ίδια, μοιάζουν με έναν που έχει κλωνοποιηθεί σε πολλά αντίτυπα για να προλαβαίνει όλα τα κανάλια.

\344 Ο (αυστηρός) κριτής
Οσο πιο πικρόχολος, τόσο το καλύτερο. Από τον Νίκο Μουρατίδη και τον Γιώργο Θεοφάνους που έχουν καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος του πενταγράμμου ως τον Χριστόφορο Κοτέντο που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του- ή καλύτερα τα τσιτάκια του- κάθε φορά που κάποια από το «Νext Τop Μodel» τολμά να φορέσει ταμπά μπότες με ασορτί ζώνη, ζούμε σε ένα σύμπαν μέσα στο οποίο όλοι είναι έτοιμοι να υψώσουν καρτελάκι με βαθμολογία.

\344 Ο γελωτοποιός
Ο Νίκος Μουτσινάς επιστρατεύθηκε κάθε Τρίτη και Πέμπτη στον «Καφέ με την Ελένη» προκειμένου να ανεβάσει τα πεσμένα νούμερα, καταφέρνοντας στην πραγματικότητα να ανεβάσει μόνο το πεσμένο ηθικό της βασίλισσας της πρωινής ζώνης. Και να τα κελαρυστά χαχανητά της Ελένης, και να το σπρώξιμο-σήμα κατατεθέν στον καναπέ, και να και οι λοιποί υπήκοοι να σιγοντάρουν στη διάχυτη ευθυμία, θυμίζοντας κονσέρβα γέλιου αμερικανικού sitcom.

\344 Οι infotainment
«Οι άνδρες κατακτούν την πρωινή ζώνη» διαλαλούσε το τρέιλερ του «10 με 1 μαζί», προαναγγέλλοντας την είσοδο των Καραμεροχαριτάτων.

Ενώ όμως έκαναν καλή αρχή με πλούσια θεματολογία και γρήγορες εναλλαγές, μοιάζουν να έχουν εθιστεί πολύ στον τηλεποδόγυρο, αποδεικνύοντας ένα και μόνο πράγμα: η πρωινή ζώνη, όπως την ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Διότι, πόσο infotainment είναι- όπως θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται-, όταν από την έναρξη της εκπομπής βλέπουμε την εθνική μας μαγείρισσα να φτιάχνει «φανταστικό κέικ με ρευστή σοκολάτα, φανταστικά τυροπιτάκια με τέσσερα τυριά και φανταστικό ρυζότο με βιολογικές μελιτζάνες;». Καλή και άγια η πολυσυζητημένη μεταγραφή της Μπαρμπαρίγου, αλλά η εκπομπή θυμίζει πλέον μαραθώνιο μαγειρικής με διάλειμμα για ζώδια, γυμναστική με την καυτή γυμνάστρια και μόδα.

\344 Ο καλός
Είναι πάντοτε εκεί, για να σου πει πόσο όμορφη είσαι, πώς λάμπουν τα μαλλιά σου στο πρώτο φως της μέρας, πόσο ευτυχισμένο θα τον κάνεις αν κάνεις τα παιδιά του, έχοντας πρώτα γονατίσει προσφέροντάς σου το μονόπετρο. Και όλα αυτά, σχεδόν από το πρώτο επεισόδιο. Τι κι αν στους χαλεπούς καιρούς μας ο μέσος όρος μακροχρόνιας σχέσης έχει πέσει στο τρίμηνο; ΟΟθων Μεταξάς μέσα από το επιτυχημένοτηλερομάντζο «Η ζωή της άλλης» (Μega)

μοιάζει με Κεν που έχει ζωντανέψει και δεν θα αφήσει ποτέ την Βarbie του (Ευδοκία Ρουμελιώτη)

να του φύγει.

\344 Ο κακός
Αδίστακτος, εκδικητικός, με φοβερούς σκελετούς κρυμμένους στην ντουλάπα του, αλλά και με θεληματικό πιγούνι, πυρόξανθα μαλλιά και γοητευτική, βαθιά φωνή. ΟΑλέξανδρος Σταύρου,τον οποίο γνωρίσαμε ως «κακό» στη «Βέρα στο δεξί», επανήλθε με αντίστοιχο ρόλο και στα «Μυστικά της Εδέμ». Το σύνδρομο της σαπουνόπερας διά χειρός Ελενας Ακρίτα καλά κρατεί.

\344 Και ο άσχημος
Συγκεκριμένα, Λάκης ο Γλυκούλης. Ποτέ δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε πώς ένα σίριαλ τόσο κακής αισθητικής συζητήθηκε τόσο πολύ. Ο κακομοίρης με τα πατομπούκαλα που όλοι τον εκμεταλλεύονται, αλλά εκείνος στο τέλος θα «ξυπνήσει» και θα κάνει την επανάσταση του σπασίκλα. Και το χειρότερο, το χρηματιστήριο της ΤV να συμφωνεί ότι πρόκειται για μία ακόμη εξαίσια ερμηνεία τουΠέτρου Φιλιππίδη.Γιατί;



















πηγή:www.tovima.gr

2 σχόλια:

  1. Αχ μην θίγεις αυτό το θέμα σε παρακαλώ γιατί θα αρχίσω να λέω και δεν σταματήσω :)))
    Εγώ θα πω οι άντρες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τραίνο, σε μία διασκευή του παλιού άσματος :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα δεν υπάρχουν άντρες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και τις υποχρεώσεις τους.Θέλουν εχουν μια βιολογική ικανοποίηση και να είναι"ανεξάρητοι" με την πατρική μισθοδοσία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή