Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει, με 18.000 απλήρωτους συνταξιούχους να περιμένουν εις μάτην τουλάχιστον δύο χρόνια παρά τις εισφορές που έχουν καταβάλει στο Ταμείο μια ολόκληρη ζωή.
Το όνειρο του εφάπαξ κινδυνεύει να διακοπεί από εφιάλτη αφού το Ταμείο Προνοίας των Δημόσιων Υπαλλήλων καταδιώκεται από την υπαρκτή πιθανότητα να μετατραπεί σε Ταμείο-φάντασμα με ένα φέσι που μέσα στους επόμενους 8 μήνες θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Την κατάσταση κάνουν εκρηκτική οι στρατιές των δικαιούχων που στοιβάζονται μήνα με τον μήνα στα κατάστιχα του Ταμείου και αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσουν τα 120.000 άτομα. Το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών αφού εδώ και 20 μήνες δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε δικαιούχο και σχεδόν δεν υφίσταται αφού απασχολεί μόλις 20 εργαζομένους ενώ θα έπρεπε να έχει 58...
Τη ζοφερή αυτή εικόνα για ένα ιστορικό Ταμείο με κοινωνική αποστολή, που χρονολογείται από το 1936, έδωσαν, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη χθες και διοργάνωσε ο Βοηθός Συνήγορος Γιάννης Σακελλής, οι πρόεδροι του Ταμείου Νίκος Καλακος και της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης και ο Κωνσταντίνος Συριόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ηταν μια εκδήλωση-παρέμβαση του Συνηγόρου με στόχο όσοι εμπλέκονται να επεξεργαστούν και να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξη του Ταμείου στα επόμενα χρόνια.
Επισημάνθηκε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ είναι σήμερα τουλάχιστον δύο χρόνια, κάτι που αντιβαίνει στις διατάξεις και του Συντάγματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Ολοι υπογράμμισαν ότι το Ταμείον είναι μείον και η ανάγκη χρηματοδότησής του είναι άμεση. Τα χρηματικά διαθέσιμα επαρκούν για τη διεκπεραίωση 600 αιτήσεων απονομής εφάπαξ μηνιαίως, ενώ θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα περίπου οι διπλάσιες αιτήσεις.
Το Ταμείο δεν διαθέτει ασφαλιστικό μητρώο, ούτε μηχανογραφικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν ως δικαιούχοι εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, προσωπικό του ΕΣΥ και συμβασιούχοι μετά τη μονιμοποίησή τους με ευνοϊκές γι' αυτούς προϋποθέσεις εξαγοράς του ασφαλιστικού χρόνου, γεγονός που επιβάρυνε τα ήδη επιβαρημένα οικονομικά του Ταμείου.
Τέλος, υπάρχουν τρομερά κενά στο προσωπικό: εργάζονται μόνον 20 εργαζόμενοι σε 58 οργανικές θέσεις. Ηδη 13.000 έως 14.000 αιτήσεις για εφάπαξ χρονολογούνται από το 2000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τα έτη 2000 και 2001 είναι περίπου 12.000, δηλαδή το 80% του συνόλου. Ακόμα κι αν επιλυόταν σήμερα το οικονομικό πρόβλημα, θα υπήρχε ένα απόθεμα 15.000 αιτήσεων που θα μεταφερόταν συνεχώς, λόγω ελλείψεων προσωπικού, στο μέλλον. *
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου