Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι οι μαστογραφίες δεν μειώνουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο


Καμπανάκι για απεικονιστικές εξετάσεις

Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι οι μαστογραφίες δεν μειώνουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο ενώ αμερικανική έρευνα αναφέρει ότι οι ακτινογραφίες δεν εντοπίζουν πολλές περιπτώσεις καταγμάτων

Αθήνα - Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ Προειδοποίηση σχετικά με κοινές απεικονιστικές εξετάσεις στέλνουν ευρωπαίοι και αμερικανοί ειδικοί. Ερευνητές από τη Δανία και τη Νορβηγία σημειώνουν ότι οι μαστογραφίες δεν έχουν οφέλη σε ό,τι αφορά τη μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο του μαστού, ενώ αμερικανοί συνάδελφοί τους αναφέρουν ότι οι ακτινογραφίες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν ως και το ένα τρίτο των καταγμάτων στο ισχίο και στην πύελο.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal», ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς από το Κέντρο Νordic Cochrane στην Κοπεγχάγη τονίζουν ότι ο έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία δεν επηρεάζει τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν περιοχές της Δανίας όπου υπήρχαν οργανωμένα προγράμματα υποβολής του γυναικείου πληθυσμού σε μαστογραφία, καθώς και περιοχές όπου δεν υφίσταντο τέτοια προγράμματα και είδαν ότι και στις δύο περιπτώσεις τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού ήταν σχεδόν τα ίδια- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στις περιοχές όπου οι γυναίκες υποβάλλονταν τακτικά σε μαστογραφία ήταν ακόμη και υψηλότερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Κάρστεν Γιόργκενσεν , τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 2.000 γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία σε περίοδο 10 ετών μόνο μία θα σωθεί χάρη στα προγράμματα υποβολής στην εξέταση, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος να γίνει μια «άχρηστη» θετική διάγνωση για καρκίνο είναι 10πλάσια. Με τον όρο «άχρηστη διάγνωση» ο ειδικός τόνισε ότι εννοεί τον εντοπισμό ενός καρκινικού όγκου ο οποίος δεν είναι επικίνδυνος να εξαπλωθεί και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.

Τα νέα αυτά ευρήματα αναμένεται να ρίξουν και πάλι λάδι στη φωτιά σε μια διεθνή «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ειδικών σχετικά με την αξία της μαστογραφίας. Τον περασμένο Νοέμβριο «πόλεμος» ξεκίνησε μεταξύ γιατρών στις ΗΠΑ, όταν ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αμφισβήτησαν την αξία υποβολής των γυναικών σε μαστογραφία στα 40 έτη και πρότειναν υποβολή τους ετησίως στην εξέταση μετά τα 50 χρόνια. Ειδικοί σε θέματα καρκίνου και ομάδες για την προάσπιση της υγείας των γυναικών αντέδρασαν, αναφέροντας ότι η μαστογραφία σώζει ζωές. Τα νέα ευρωπαϊκά ευρήματα έρχονται τώρα να δώσουν και πάλι «βήμα» στους αμφισβητίες.

Την ίδια στιγμή γιατροί από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν, όπως γράφουν στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Roentgenology», ότι οι ακτινογραφίες που διεξάγονται σε άτομα τα οποία παραπονιούνται για πόνους στο ισχίο ή στην περιοχή της λεκάνης αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τα κατάγματα στα συγκεκριμένα σημεία σχεδόν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη μελέτη 92 ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία αλλά και σε μαγνητική τομογραφία. Οπως φάνηκε, η μαγνητική τομογραφία έδειξε 32 κατάγματα τα οποία είχαν διαφύγει τις ακτινογραφίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση που ο γιατρός δεν είναι σίγουρος σχετικά με την ύπαρξη κατάγματος σε έναν ασθενή θα πρέπει να τον υποβάλει εκτός από ακτινογραφία και σε μαγνητική τομογραφία, με δεδομένο μάλιστα ότι τα άτομα που παθαίνουν συχνότερα κατάγματα στο ισχίο ή στη λεκάνη είναι ηλικιωμένα και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=322240&dt=25/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου