Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο συχνά, από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, τη σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση αναφυλαξία. Αυτό υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Τενεσί, υπό τον δρα Σκοτ Κόμινς.
Παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Νέα Ορλεάνη.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αναλύσεις αίματος και μελέτησαν τις περιπτώσεις 60 ασθενών που εμφάνιζαν ανεξήγητες και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Συμπέραναν ότι μια ουσία του κρέατος, η άλφα-γαλακτόζη, πιθανώς είναι ο ένοχος.
Οι ερευνητές βρήκαν πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποκαλούνται αντισώματα IgE, σε 25 από τους 60 ασθενείς και συμπέραναν ότι πιθανώς δεν είναι ορθή η αντίληψη ότι η αλλεργία στο κρέας είναι πολύ σπάνια, καθώς εκτιμούν πλέον ότι η ύπαρξη αυτών των αντισωμάτων απέναντι σε αυτό το σάκχαρο (άλφα-γαλακτόζη) είναι πολύ πιο ευρέως διαδεδομένη στον ανθρώπινο πληθυσμό σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
Η άλφα-γαλακτόζη παράγεται στα περισσότερα θηλαστικά, όμως οι άνθρωποι και οι μεγαλόσωμοι πίθηκοι παράγουν επίσης ένα αντίσωμα γι' αυτήν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται όταν οι άνθρωποι, που παράγουν στο σώμα τους τα αντισώματα IgE, μετά τρώνε κρέας ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν αυτό το σάκχαρο και έτσι παθαίνουν την αλλεργική αντίδραση.
Η αναφυλαξία, που συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση μιας τροφής, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από πολλή χρονική καθυστέρηση, μέχρι και τέσσερις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του κρέατος ή των άλλων γαλακτοκομικών, γι' αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή ποια ήταν η αρχική αιτία που "πυροδότησε" την αλλεργία.
"Το τυπικό σενάριο είναι ότι αν δεν αντιδράσει κάποιος μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή του φαγητού, τότε η αλλεργία δεν οφείλεται στο φαγητό", δήλωσε ο Κόμινς, αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν συμβαίνει αναγκαστικά στην περίπτωση του κρέατος.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου