Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

..Οταν το λέει η καρδιά σας

ΕΡ: Είμαι 54 ετών και πριν από τέσσερα χρόνια έπαθα ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο αντιμετωπίστηκε με αγγειοπλαστική. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζω και διαταραχές στη στύση. Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την καρδιοπάθειά μου και με ποιον τρόπο μπορώ με ασφάλεια να τα ξεπεράσω;


...Οταν το λέει η καρδιά σας

ΑΠ: Η στυτική δυσλειτουρ­γία και η καρδιαγ­γειακή νόσος έχουν μια δεδομένη και αναγνωρισμένη σχέση. Πολλές σημαντικές, διεθνείς μελέτες αναφέρουν αξιόλογα ποσοστά ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίοι εμφανίζουν ταυτόχρονα και προβλήματα στύσης.

Αν λάβουμε υπόψη μας την έκταση των καρδιακών παθήσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι το παραπάνω πρόβλημα απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό ανδρών. Ταυτόχρονα έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας στους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, έχουν καλλιεργηθεί διάφοροι μύθοι σχετικά με τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώ­πιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δύο παθήσεις μοιράζονται πολλούς κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες. Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία προκαλούν οξειδωτικό stress με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενδοθηλιακής νόσου και τη βλάβη των αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τόσο της στεφανιαίας νόσου όσο και της στυτικής δυσλειτουργίας. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι έχουν περάσει κάποιο έμφραγμα είτε γενικά πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο να παρουσιάζουν και στυτικές διαταραχές.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς μετά από έμφραγμα παρουσιά­ζουν ως κύρια ψυχολογική επίπτωση τον φόβο και το άγχος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να επανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Επίσης, πολλές φορές η σύντροφος φοβάται και αποθαρρύνει τον σύντροφό της να έχει σεξουαλική ζωή, για να μην εμφανιστεί το καρδιακό πρόβλημα ξανά.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν προκαλεί πιο πολύ stress από ό,τι μία συγκρίσιμη δραστηριό­τητα της καθημερινής ρουτίνας. Επίσης , σύμφωνα με μελέτες το σεξ ευθύνεται μόνο για το 1% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σημάδι και καμπανάκι κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Γι’ αυτό τον λόγο, ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και αγγειακούς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται και σε καρδιολογικό έλεγχο για πιθανή ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.

Χειρούργος, Κωνσταντίνος Ρόκκας (Ανδρολόγος - Ουρολόγος


www.ethno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου