Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Διαδηλώτες εξω απο ιερό ναό στην Θεσ/νίκη.

Ιερά «φιλέτα» στη Θεσσαλονίκη με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ

1hΔέκα πολυώροφα κτίρια και πέντε οικόπεδα στις ακριβότερες περιοχές-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης έχει στην ιδιοκτησία της η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εκμετάλλευση των δέκα ακινήτων η Εκκλησία εισπράττει ετησίως περίπου 3,5 εκ. ευρώ, οπότε θα πληρώσει γι’ αυτά 700.000 ευρώ φόρο.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Τα ακίνητα αυτά, τα οποία και παρουσιάζει σήμερα η «Θ», αφορούν μόνο την περιουσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και όχι των μητροπόλεων και των μοναστηριών. Για παράδειγμα, στις τελευταίες περιπτώσεις ανήκει το τετραώροφο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «Πλατεία» το οποίο αγόρασε η Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους έναντι περίπου 18,5 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, για όσους θέλουν να εκμισθώσουν χώρους για επαγγελματική χρήση ή κατοικία καλό είναι να γνωρίζουν ότι η ΕΚΥΟ δημοπρατεί αύριο 36 ακίνητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekyo.gr).

ΚΤΙΡΙΑ
1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ 4 ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
δεσπόζει οκταώροφο κτίριο με το σήμα της Βεργίνας και το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Στο κτίριο, όπου στεγάζεται η ΕΚΥΟ, 45 γραφεία και τρία καταστήματα, δημοπρατούνται αύριο τα εξής ακίνητα: ημιυπόγειο κατάστημα 1, διαμερίσματα Δ72, Δ73, Δ52, Δ41, Δ43, Δ44 και Δ62.

2. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ υπάρχει οκταώροφο κτίριο (3.500 τ.μ. με δύο καταστήματα). Εκεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης μισθώνει χώρο για τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών-διεύθυνση Πολεοδομίας, ενώ ακριβώς απέναντι νοικιάζει και ένα λυόμενο κτίριο, για να στεγάσει το 1ο εσπερινό γυμνάσιο.

3. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, σχεδόν στο ύψος της οδού Εθνικής Αμύνης οκταώροφο είναι και το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΕΗ.

4. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ το κτίριο του ξενοδοχείου «Εγνατία», 1.500 τ.μ.

5. ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 10 οκτώ όροφοι και 3.500 τ.μ., που ενοικιάζονται κυρίως σε βιοτέχνες, ανήκουν επίσης στην εκκλησία.

6. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗ βρίσκεται πολυκατοικία οκτώ ορόφων με την καλύτερη θέα της πόλης.

7. ΟΔΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ 54-56. Στο πενταώροφο κτίριο στεγάζονται 20 διαμερίσματα και ένα κατάστημα. Και εδώ δημοπρατούνται αύριο για επαγγελματική χρήση και κατοικία τα διαμέρισμα Α1, Β4, Γ1, Γ4, Γ3, Δ2, Δ3 και Ε1.

8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 83 υπάρχουν οκτώ διαμερίσματα και δύο καταστήματα. Σε αυτό το κτίριο δημοπρατείται αύριο ισόγειο κατάστημα με υπόγειο.

9. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Β. ΟΛΓΑΣ ΚΑΙ Π. ΣΥΝΔΙΚΑ. Το τριώροφο διατηρητέο όπου στεγάζεται η τροχαία.

10. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 10.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ
11. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
το οικόπεδο όπου υπάρχει το υπαίθριο πάρκιγκ στη ανήκει στην εκκλησία.

12. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ», επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει το οικόπεδο όπου στεγάζονταν τα πρώην Μάρμαρα Μόσχου και ήταν χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αποχαρακτηριστεί τουλάχιστον τέσσερα οικόπεδα, τα οποία προορίζονταν για σχολεία και ανήκουν στην εκκλησία (Αλεξανδρείας-25ης Μαρτίου-Β. Όλγας-Φιλελλήνων, Βασ. Σοφίας-Τσιμισκή-Δαγκλή-Τσόπελα, Πραξαγόρα-Εφέσου-Επιγόνου-Ερέτριας, Χατζή-Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χάλκης). Δεσμευμένα για σχολική χρήση είναι άλλα τέσσερα οικόπεδα της εκκλησίας (Φ. Εταιρείας-Μαργαρίτη-Εθνικής Αμύνης-Μανουσογιαννάκη, Ολύμπου-Αγ. Σοφίας-Συντ. Αβδελά-Ιασωνίδου, Ανδ. Γεωργίου-Κεφαλληνίας-Βερμίου-Εμπ. Σιδηρ. Σταθμού, Σαρανταπόρου-Β. Γεωργίου-Μπιζανίου-Σπάρτης).

13. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179 το οικόπεδο, 1.000 τ.μ. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το υπαίθριο βενζινάδικο, ανήκει στην εκκλησία.

14. ΟΛΥΜΠΟΥ 106 το κτίριο που στέγαζε τον πρώην κινηματογράφο «ALEX», 500 τ.μ.

15. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, πίσω από το «Θεαγένειο», η Εκκλησία σκοπεύει να κατασκευάσει ξενώνα για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του νοσοκομείου. Ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση επταώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειο χώρο στάθμευσης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.

89.381 «φίλοι» διαμαρτύρονται για την εκκλησιαστική περιουσία
Αρχικά ήταν δύο, τρεις ανήσυχοι… φίλοι. Στη συνέχεια έγιναν δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, αριθμώντας σήμερα 89.381. Η ομάδα του Facebook «Υπογράψτε να φορολογηθεί η εκκλησία» άρχισε τη δράση της, πολύ πριν η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις προθέσεις της.
Η δικηγόρος Ιλεάννα Ιωαννίδου, ο εκπαιδευτικός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο ιδιοκτήτης ξενώνα Άρης Πετράκος, ο δικηγόρος Πάνος Λογκινίδης, η ζωγράφος Σοφία Σκουλίδου, ο μαθηματικός Νίκος Θεοδώρου, ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτρης Ταβατίδης, ο έμπορος Απόστολος Δαβλάρας, η νηπιαγωγός Ευγενία Οικονομίδου και ο μουσικός παραγωγός Κώστας Τερζόπουλος είναι μερικά μόνο από τα μέλη της ομάδας του Facebook, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Μόλις προχθές τα μέλη της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να προωθηθεί άμεσα η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και έτσι αρκετοί χθες το πρωί βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών και τον Ι.Ν. Γεννήσεως της Παναγίας (Παναγούδα) στη Θεσσαλονίκη, όπου τη λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Είμαστε απλοί πολίτες. Αφήσαμε τις κομματικές ταυτότητες στο σπίτι. Η ομάδα μας, που ουσιαστικά απαιτεί τη φορολόγηση της εκκλησίας, αριθμεί περί τα 89.000 μέλη», τόνισε στη «Θ» η δικηγόρος Ιλεάννα Ιωαννίδου, προσθέτοντας ότι συγκεντρώνονται και υπογραφές για το ίδιο θέμα, οι οποίες θα κατατεθούν στην ιερά σύνοδο και τη Βουλή. Οι ομάδες πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ουσιαστικά διεκδικούν: α) τη φορολόγηση της εκκλησίας, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου της χώρας, β) τον επαναπροσδιορισμό της κτήσης της περιουσίας της, γ) την ποινική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Η διαμαρτυρία που διοργάνωσαν χθες ήταν ειρηνική. Απλώς κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ, τα οποία μεταξύ άλλων έγραφαν «σας τα έδωσε ο λαός, τώρα δώστε τα πίσω», «τα μεταξωτά άμφια θέλουν επιδέξιο φόρο», «φορολογηθείτε άφοβα, ο Χριστός θα τα έδινε όλα». Αποφάσισαν μάλιστα να μη φωνάξουν συνθήματα, για να μην προσβάλουν τους πιστούς, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Όπως αναφέρουν, οι επόμενες κινήσεις τους θα εξαρτηθούν και «από την προκλητικότητα των δηλώσεων των ιεραρχών». Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να διοργανώσουν και άλλες διαμαρτυρίες μέσα στο επόμενο διάστημα, για τις οποίες θα καλέσουν τον κόσμο μέσω Facebook αλλά και sms. Πάντως, μιας και υπάρχουν αρκετές ομάδες στο Facebook που ζητούν τη φορολόγηση της εκκλησίας, σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μελλοντικά.

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ
«Να πάτε να πείτε στα παιδιά συγχαρητήρια, που διαμαρτύρονται και ζητούν να φορολογηθεί η εκκλησία», δήλωσε ο κ. Παντελής, ένας από τους πολλούς πιστούς που παραβρέθηκαν χθες στη θεία λειτουργία στην Παναγούδα. Η διαδήλωση που έκανε έξω από το ναό ομάδα πολιτών ζητώντας τη φορολόγηση της εκκλησίας τον έβρισκε απόλυτα σύμφωνο. «Ο πατριάρχης Σέργιος έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε, ακόμη και τα ιερά σκεύη, για να σώσει το λαό της Κωνσταντινούπολης κατά την επιδρομή των Αβάρων. Αυτοί θα είναι υπόλογοι, εάν δεν βοηθήσουν σήμερα το κράτος, που τους έχει ανάγκη. Και να μην τους φορολογήσουν στο καθαρό κέρδος αλλά στο ακαθάριστο, γιατί αυτοί είναι ικανοί να εμφανίσουν ότι έχουν παθητικό», σχολίαζε ο 70χρονος, θυμούμενος λίγο την ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου, που ψάλθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Και δεν ήταν ο μόνος. Η πλειονότητα των πιστών που παρακολούθησαν χθες τη λειτουργία, ακόμη και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που έχουν πιο στενή σχέση με τη θρησκεία, εμφανίστηκαν θερμοί υποστηρικτές της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δύο από αυτούς, η Ελένη Νικολαΐδου και η Δέσποινα Καρίδου, δήλωσαν ότι, «όπως φορολογούμαστε εμείς, πρέπει να φορολογηθεί και η εκκλησία. Ο κόσμος υποφέρει».

ΑΝΘΙΜΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ
Ο μητροπολίτης Άνθιμος από την πλευρά του δεν θέλησε να σχολιάσει τη διαμαρτυρία των πολιτών, γιατί «δεν τον αφορά», αν και άφησε αιχμές για δήθεν πολιτικές σκοπιμότητες. Σε δηλώσεις του μετά την ακολουθία ο κ. Άνθιμος χαρακτήρισε τη φορολόγησή τους με συντελεστή 20% πολύ υψηλή και επισήμανε ότι αυτό θα επιφέρει πλήγμα στο κοινωφελές έργο τους (π.χ. συσσίτια). Άλλωστε, όπως τόνισε, η εκκλησία δεν επιδοτείται από το κράτος, όπως τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στην απόφαση των μητροπολιτών Αλεξανδρούπολης και Μεσογαίας να παραχωρήσουν το μισθό τους. «Εγώ από την αρχή είχα πει ότι όσοι Έλληνες έχουμε κάποια χρήματα να δώσουμε στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας από 1.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατ. Έλληνες θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Με τα 4 δισ. ευρώ που θα μαζεύονταν το έλλειμμα θα μειωνόταν. Αυτό έκανα και εγώ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμφωνώ να δοθούν οι μισθοί μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο παναγιότατος.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο κ. Άνθιμος αρκέστηκε στο να προσευχηθεί, για να βρεθεί μία καλή λύση για την πατρίδα μας. Βέβαια, όταν έσβησαν τα φώτα, έκλεισαν οι κάμερες και έμειναν στην εκκλησία μόνο όσοι βρίσκονταν εκεί για την τέλεση μνημόσυνου, μίλησε στον κόσμο από ψυχής: «Εμείς δεν έχουμε λεφτά. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί από την εκκλησία η δυνατότητα να ασκεί έργο αγάπης».


Για αντισυνταγματικότητα μίλησε ο Ιερώνυμος
Αντισυνταγματικό και ανήθικο χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τον τρόπο φορολόγησης της εκκλησίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας στη «Realnews» τόνισε ότι η εκκλησία έχει υπό τη σκέπη της περίπου 10.000 ΝΠΔΔ, τους ναούς, με αυτόνομη οικονομική διαχείριση, και δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος να φορολογηθούν αυτά με το λογιστικό προσδιορισμό εσόδων μείον εξόδων βάσει των βιβλίων τους. Παράλληλα ο αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «παραμύθι» όσα ακούγονται για την εκκλησιαστική περιουσία και τόνισε ότι περιμένει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, αξιώνοντας να τηρήσει η κυβέρνηση τη συμφωνία της για σύσταση επιτροπών. Γι’ αυτό το λόγο αύριο αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως η ιερά σύνοδος. Πάντως, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η περιουσία μόνον της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος (χωρίς δηλαδή την περιουσία μητροπόλεων, μονών και ναών) υπολογίζεται περίπου στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται κατοικίες, καταστήματα και χώροι στάθμευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Κατά την ΕΚΥΟ τα έσοδα της εκκλησίας το 2008 ήταν 19.601.352,42 ευρώ, ενώ τα έξοδα 12.388.133,06 (πλεόνασμα 7.213.219,36). Σήμερα τα διαθέσιμα της Εκκλησίας της Ελλάδας αγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ (το 2007 ήταν 41 εκατ. ευρώ, αλλά μειώθηκαν λόγω της επένδυσης σε μετοχές της ΕΤΕ).

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου