Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο Ταξιδευτής ...


Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Γ.Παπανδρέου επί ένα ολόκληρο...

τετράμηνο και τα σκληρά μέτρα που έσπευσε να ανακοινώσει πριν ζητηθούν από την Ε.Ε., απέφερε την απόφαση του Eurogroup, αλλά και την “ομπρέλα” της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ελληνικό λαό που θα βιώσει τα νέα μέτρα.

Κοινός τόπος των Ευρωπαϊκών φορέων, των διεθνών οίκων και των αναλυτών, είναι η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Μαρτίου. Αυτά θα ελέγξουν σε 7 εβδομάδες οι απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κι αν παρατηρήσουν παρεκκλίσεις, η συνταγή είναι γνωστή: κι άλλα μέτρα.
Όμως όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων η κατάσταση είναι οριακή κάνοντας απαγορευτική τη λήψη άλλων μέτρων. Έτσι μονόδρομο αποτελεί η κινητοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Κύριο μέλημα του Γ.Παπανδρέου πρέπει να είναι τώρα να πάρει μπρος η οικονομία, αποφέροντας νέα έσοδα. Να απεγκλωβιστούν τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, να έλθει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο γιά την ίδρυση επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές -που είναι έτοιμο, αλλά παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας, να έλθουν ξένες επενδύσεις.

Μένουν ακόμα οι εκκρεμότητες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την περιβόητη πράσινη ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και η αναδιοργάνωση στο χώρο της υγείας όπου εξακολουθεί το "μεγάλο φαγοπότι" εταιρειών και μεσαζόντων.

Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Ο πρωθυπουργός μίλησε γιά το χτίσιμο μιάς Ελλάδας απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος. Η αρχή πρέπει να γίνει από το ίδιο το κράτος υπό την ευρεία έννοιά του. Η μείωση των δήμων στο 1/3 και η κατάργηση εκατοντάδων δημοτικών “επιχειρήσεων” και φορέων με μηδενικό όφελος που προβλέπει το σχέδιο “Καλλικράτης” δεν είναι πλέον θέμα αρχής, αλλά επιβίωσης. Καθυστερούν επίσης οι δομικές αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και στα θέματα ασφαλείας του πολίτη για τις οποίες υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις.

Για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και στο εσωτερικό ο Γ.Παπανδρέου. Ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου είχε κτυπήσει το καμπανάκι λέγοντας στους υπουργούς του πως “έχουμε μείνει πίσω”. Τώρα εξαρτάται από τον ίδιο να προχωρήσει στις διορθωτικές αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες, έστω κι αν χρειάζεται να κόψει γόρδιους δεσμούς, όπως οι ασυνεννοησία υπουργών (π.χ. Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη).

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου