Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αυτό μας έλειπε να δούμε ακόμα και πώληση προφυλακτικών σε σχολεία




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Διχασμένη εμφανίζεται η Ιταλία με την απόφαση ενός λυκείου να τοποθετήσει στους χώρους του αυτόματα μηχανήματα πώλησης προφυλακτικών. Η πρακτική αυτή είναι κοινή σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εφηβικές κυήσεις και η εξάπλωση του AIDS.

Το Λύκειο Κεπλέρο στη Ρώμη, προγραμματίζει να εγκαταστήσει έξι μηχανήματα αυτόματης πώλησης προφυλακτικών, στο πλαίσιο των μαθημάτων που γίνονται στους μαθητές για την σεξουαλικότητα και την προστασία από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αλλά και του δημάρχου της Ρώμης, που υποστηρίζουν ότι έτσι ενθαρρύνονται οι νέοι να κάνουν σεξ και ότι στέλνονται λάθος μηνύματα.

«Δεν προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε το σεξ και την χρήση των προφυλακτικών», δήλωσε ο λυκειάρχης Αντόνιο Πανατσιόνε. «Αντιθέτως, όλα γίνονται για την πρόληψη και την εκπαίδευση των μαθητών».

Η απόφαση «δεν μπορεί να λάβει την έγκριση της εκκλησιαστικής κοινότητας της Ρώμης ούτε των χριστιανικών εκκλησιών οι οποίες ανησυχούν σοβαρά για την εκπαίδευση των παιδιών τους», είπε ο καρδινάλιος της Ρώμης Αγκοστίνο Βαλίνι.

«Από τη μια μεριά είναι παιδιάστικο να πιστεύει κανείς ότι τόσο νέοι άνθρωποι χρειάζονται αυτά τα μηχανήματα πώλησης, από την άλλη μοιάζει με το λάθος μήνυμα προς αυτά τα παιδιά», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

«Τα προφυλακτικά είναι υπεύθυνα για τους αυξανόμενους βιασμούς και τη βία», σχολίασε ο Πιέρο Ουρόντα, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καθολικών Φαρμακοποιών της Ιταλίας. «Δίνουμε ζάχαρη στους διαβητικούς» (!).

Από την πλευρά του, ο κ. Πανατσιόνε αντέτεινε ότι η διανομή των προφυλακτικών γίνεται λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της HIV/AIDS λοίμωξης στους νέους αλλά και για να σπάσει το ταμπού που εξακολουθεί να περιβάλλει την χρήση προφυλακτικών στην Ιταλία.

Στον χορό των δηλώσεων μπήκαν και εκπρόσωποι γονέων και υγειονομικών φορέων, με την κυριότερη ένωση γονέων της Ιταλίας, την MOIGE, να δηλώνει πως η κίνηση του Λυκείου είναι «επιπόλαιη και ανεπαρκής» και την ιταλική εθνική ένωση για την πρόληψη του HIV/AIDS (λέγεται LILA) να δηλώνει πως η διανομή των προφυλακτικών μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του AIDSστους νέους.

Στο Λύκειο Κεπλέρο φοιτούν περίπου 860 μαθητές, ηλικίας 15 έως 19 ετών. Τα προφυλακτικά θα πωλούνται πιο φθηνά απ’ ό,τι στα φαρμακεία της Ρώμης.

Οι εφηβικές κυήσεις παρουσιάζουν αύξηση στην Ιταλία, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ISTAT, δηλαδή της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μεταξύ 2006 και 2007 οι κυήσεις στην εφηβεία αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ιταλική ένωση μαιευτήρων-γυναικολόγων, την SIGO, οι Ιταλίδες αρχίζουν την σεξουαλική τους ζωή στα 16 τους χρόνια, με τις 4 στις 10 να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις την πρώτη φορά.

Στην Ευρώπη

Η πώληση προφυλακτικών στα σχολεία είναι αρκετά συνηθισμένη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ ακόμα και στην Ισπανία η οποία – όπως η Ιταλία – είναι κυρίως καθολική χώρα, υπάρχουν μερικά σχολεία όπου πωλούνται προφυλακτικά.

Στη Γαλλία, σχεδόν το 96% των δημόσιων Λυκείων έχουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης προφυλακτικών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2009 από το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

Στην Ιταλία, η μόνη άλλη περίπτωση σχολείου που είχε τοποθετήσει αυτόματα μηχανήματα πώλησης προφυλακτικών ήταν στο Τορίνο, πριν από περίπου 10 χρόνια. Όμως τα μηχανήματα τελικά αφαιρέθηκαν, διότι οι μαθητές δεν τα χρησιμοποιούσαν.



Πηγή : Web Only
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου