Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Aγνοούνται οι κίνδυνοι των «σωσιβίων» της μέσης στην υγεία


Οι περισσότεροι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση -το γνωστό μας σωσίβιο- δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που επιφέρουν στην υγεία τους, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 2.085 ανθρώπους.

Συνολικά, το 97% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αγνοεί εντελώς το συσχετισμό αυτό, παρά το γεγονός ότι το 71% παραδέχθηκε πως έχει επεκταμένη περιφέρεια της μέσης. Τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις της Βρετανίας αναμένεται να εφαρμόσουν τη νέα τους καμπάνια, Active Fat ώστε να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στους κινδύνους αυτούς.

Τα παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση παράγουν οιστρογόνα και περισσότερες από το κανονικό χημικές ουσίες στο στομάχι, υποβάλλοντας τα άτομα αυτά σε υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη Τύπου 2 και καρδιακής νόσου, εάν μέση τους είναι μεγαλύτερη των 80 εκατοστών, ενώ οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο εάν η μέση τους είναι μεγαλύτερη των 94 εκατοστών.

Ο καθηγητής Mike Knapton, του British Heart Foundation δήλωσε: "Το «ακίνδυνο» αυτό σωσίβιο γύρω από τη μέση είναι στην πραγματικότητα σημαντικός κίνδυνος για την υγεία. Ενώ εσείς χαλαρώνετε στο σπίτι, τα λιπαρά κύτταρά σας δουλεύουν υπερωρίες για να αντλήσουν υπερβολικές ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες".

Η περίμετρος της μέσης ενδέχεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά πολλοί βρίσκονται σε άρνηση για τα σωσίβιά τους, σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στη δημοσκόπηση, οι γυναίκες εμφανίστηκαν λιγότερο ανήσυχες για την υγεία τους από τους άνδρες ενώ τις απασχολούσε περισσότερο το πως θα χωρέσουν στα ρούχα τους.


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου