ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστηρίζουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «FΑSΕΒ» ότι τα ανθρακούχα ποτά επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φωσφορικό οξύ που περιέχεται στα ανθρακούχα αναψυκτικά χαρίζοντάς τους τη χαρακτηριστική γεύση «μαραίνει» το δέρμα και τους μυς.
Προκειμένου να καταλήξουν τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διερεύνησαν την επίδραση του φωσφορικού οξέος σε τρεις ομάδες ποντικών:
Η πρώτη ομάδα τροποποιήθηκε γενετικώς ώστε να φέρει ένα γονίδιο που οδηγεί τον οργανισμό στο να διαθέτει υψηλότερα επίπεδα φωσφορικού οξέος. Τα ζώα αυτά έζησαν μεταξύ 8 και 15 εβδομάδων και εμφάνισαν πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση. Η δεύτερη ομάδα ποντικών δεν έφερε το συγκεκριμένο γονίδιο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περίπου φυσιολογικά επίπεδα φωσφορικού οξέος. Η ομάδα αυτή έζησε 20 εβδομάδες.
Η τρίτη ομάδα δεν έφερε το γονίδιο, ωστόσο ακολουθούσε δίαιτα πλούσια σε φωσφορικό οξύ. Τα ζώα αυτής της ομάδας πέθαναν έπειτα από 15 εβδομάδες, μόνο και μόνο επειδή ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή και χωρίς να έχουν γονιδιακό υπόβαθρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους μαρτυρούν ότι η διατροφή με υψηλές ποσότητες του συγκεκριμένου στοιχείου αποδεικνύεται τοξική για τον οργανισμό.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Τα ανθρακούχα ποτά μάς γερνάνε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου