Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Το σεξ μετά την γέννηση του παιδιού...




Της Εύης Κυράνα
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μετά τη γέννηση του παιδιού το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, η σχέση βελτιώνεται και η σεξουαλική ζωή γρήγορα επανέρχεται στα επίπεδα προ της κύησης.

Μελέτη που υλοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, το 2000, σε ζευγάρια που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, έδειξε πως 8 μήνες μετά τον ερχομό του παιδιού το 50% ανέφερε πως η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή» ή «όχι πολύ καλή» και ένας στους πέντε ήθελε βοήθεια γι΄ αυτό.

Επίσης, το ποσοστό των ανθρώπων που αξιολόγησε τη ποιότητα της σχέσης του ως «κακή» ή «όχι πολύ καλή» αυξήθηκε από 1% πριν από τη γέννα σε 20% οκτώ μήνες μετά.

Και είναι λογικό, αφού οι αλλαγές στη ζωή του ζευγαριού είναι πολλές. Η κούραση και η αϋπνία, η αγωνία των νέων γονιών να εκτιμήσουν και να ανταποκριθούν σωστά στις ανάγκες του παιδιού και πολλές φορές η μεγαλύτερη εμπλοκή της ευρύτερης οικογένειας, είναι μόνο κάποιες από τις αλλαγές που το ζευγάρι καλείται να διαχειριστεί τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Το να υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, όταν το μωρό είναι ακόμη 8 μηνών, είναι αναμενόμενο. Πόσο όμως διαρκούν αυτές οι δυσκολίες; Ξεπερνιούνται όταν περάσουν τα πρώτα χρόνια;

Μια μελέτη που έγινε στην Ολλανδία (2008) θέλησε να διερευνήσει κατά πόσο οι αλλαγές που επέρχονται στη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, παραμένουν τέσσερα χρόνια μετά.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν το παιδί ήταν πια 4 ετών, η σεξουαλική επιθυμία και η σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού ήταν το ίδιο χαμηλή με εκείνη που καταγράφηκε έξι μήνες μετά τη γέννηση. Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αυξήθηκε από λιγότερο από μία φορά τον μήνα σε 1-2 φορές τον μήνα.

Ωστόσο, η μικρή αυτή βελτίωση αφορούσε μόνο ζευγάρια που δεν είχαν κάνει δεύτερο παιδί. Επίσης, τα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού είχαν αυξηθεί τέσσερα χρόνια μετά, ενώ είχαν μειωθεί συμπεριφορές σεξουαλικής εγγύτητας, όπως αγκαλιές και φιλιά.

Φαίνεται λοιπόν πως οι δυσκολίες στη σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι πιθανό να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι γονείς όμως δεν είναι προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες δυσκολίες και, όταν αυτές προκύπτουν, νομίζουν πως μόνο σε εκείνους συμβαίνουν. Αυτό τους αποτρέπει να μιλήσουν σε φίλους ή ειδικούς και εγκλωβίζονται στην αίσθηση της δυσαρέσκειας.

Ωστόσο, αν τα νέα ζευγάρια ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, θα μάθουν τρόπους ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα προβλήματα και να απολαμβάνουν τη σχέση και τη σεξουαλική τους ζωή. Το πρώτο βήμα αναζήτησης βοήθειας είναι δύσκολο, αλλά η απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα μιας καινούργιας ημέρας με αγάπη και έρωτα.

Η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος Υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου