Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Λειτουργική ρινοπλαστική - Λύση και στην αλλεργική ρινίτιδα;


Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που απαντάται συνήθως την εποχή της άνοιξης. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάποιο άτομο που κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο (σπανιότερα) παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας από τη μύτη, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), πταρμούς, κνησμό (φαγούρα) και ρινόρροια (υδαρείς συνήθως εκκρίσεις από τη μύτη).

Η  συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας έχει αυξηθεί τα τελευταία 10-20  χρόνια και αποδίδεται στην επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος και  ιδίως αυτών που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας έχει αυξηθεί τα τελευταία 10-20 χρόνια και αποδίδεται στην επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος και ιδίως αυτών που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνό νόσημα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η συχνότητά της έχει αυξηθεί τα τελευταία 10-20 χρόνια και αποδίδεται στην επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος και ιδίως αυτών που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα στις δυτικές κοινωνίες αγγίζει ακόμη και το 20%. Ετσι, το νόσημα αυτό καθίσταται μία από τις 10 πιο συχνές αιτίες για να επισκεφθεί ένας ασθενής τον γιατρό.

***Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα διακρίνονται αδρά σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που φταρνίζονται και στάζει η μύτη τους (ρινόρροια) και σε αυτούς που μπουκώνει η μύτη τους. Η συνηθέστερη κατηγορία είναι η πρώτη. Αλλα συνοδά συμπτώματα είναι η φαγούρα στον λαιμό, η ξηρότητα του φάρυγγα, η επιπεφυκίτιδα, η δακρύρροια, η φαγούρα στα μάτια, οι διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης (κυρίως ανοσμία) και αρκετές φορές οι ασθματικές κρίσεις. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές του ύπνου, εύκολη κόπωση και κακοδιαθεσία, καθώς και υπερευαισθησία και εκνευρισμός.

Θεωρείται μια ρινίτιδα ως αλλεργική, όταν τα συμπτώματά της διαρκούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα και για πολλές ημέρες.

***Κατηγορίες και αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική, όταν τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, και σε συνεχή, όπου η συμπτωματολογία παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως κυριαρχούν τα πολλά φταρνίσματα που εκδηλώνονται κυρίως με μορφή παροξυσμών, η συνεχής υδαρής καταρροή και ο κνησμός της μύτης. Αντιθέτως, στη συνεχή αλλεργική ρινίτιδα, η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) είναι η κυρίαρχη ενόχληση των ασθενών. Η επιπεφυκίτιδα και τα υπόλοιπα οφθαλμικά συμπτώματα είναι συνηθέστερα συμπτώματα της εποχικής και όχι τόσο της συνεχούς αλλεργικής ρινίτιδας.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε αλλεργιογόνα γύρεων (κυρίως την άνοιξη, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο) και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων και σε ακάρεα οικιακής σκόνης (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Στη χώρα μας, τα περισσότερα αλλεργιογόνα γύρεων προέρχονται από την ελιά, το φυτό περδικάκι, τη μαργαρίτα και τα αγρωστώδη.

Στη συνεχή αλλεργική ρινίτιδα τα αφθαλμικά συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν και ο ασθενής αναφέρει ένα αίσθημα «μπουκώματος» της μύτης (ρινική συμφόρηση) καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με εξάρσεις και υφέσεις. Η συνεχής αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως στα ακάρεα οικιακής σκόνης, τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων. Οι ασθενείς με συνεχή αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν περισσότερο συχνά και δευτεροπαθή ενοχλήματα, όπως στοματική αναπνοή, παρατεταμένο ροχαλητό, υπνική άπνοια, παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες), ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.

***Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση φαινομενικά «αθώα» η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βρογχικού άσθματος και σε πολλούς μάλιστα ασθενείς τα δύο αυτά νοσήματα συνυπάρχουν. Η εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας στην παιδική ηλικία δείχνει μια αλλεργική προδιάθεση του ατόμου και θεωρείται παράγων κινδύνου για την εκδήλωση άσθματος. Συνήθως, πρώτα εμφανίζεται η αλλεργική ρινίτιδα και έπεται το άσθμα, ενώ σε ποσοστό 25% τα δύο νοσήματα ξεκινούν ταυτόχρονα.

Μία άλλη σοβαρή επιπλοκή της αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι συχνές παραρρινοκολπίτιδες που εκδηλώνονται κυρίως σε όσους πάσχουν από συνεχή αλλεργική ρινίτιδα. Η ρινική συμφόρηση εμποδίζει τη φυσιολογική παροχέτευση των παραρρίνιων κοιλοτήτων στη μύτη, με αποτέλεσμα η παραμονή των εκκρίσεων εντός των κοιλοτήτων και η επακόλουθη επιμόλυνσή τους να οδηγεί σε επανειλημμένες παραρρινοκολπίτιδες.

Τα άτομα με συνεχή αλλεργική ρινίτιδα λόγω της ρινικής συμφόρησης έχουν κακή ποιότητα ζωής και διαταραχές του ύπνου με ροχαλητά ή ακόμα και κρίσεις υπνικής άπνοιας. Εμφανίζουν συχνά και ρινικούς πολύποδες οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος και αποφράσσουν πλήρως τη ρινική κοιλότητα. Λόγω της ρινικής απόφραξης εμφανίζονται υποτροπιάζουσες ωτίτιδες με συλλογή υγρού στο αυτί, καθώς και υποτροπιάζουσες φαρυγγολαρυγγίτιδες.

Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών (μικρά οστά στο εσωτερικό της μύτης) είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και οδηγεί σε επιδείνωση της ρινικής απόφραξης.

Τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν διαταραχές στη φυσιολογική σύγκλειση των δοντιών, καθώς επίσης και συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

***Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Ο ασθενής ο οποίος υποπτεύεται την ύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας ή εμφανίζει τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει το συντομότερο να απευθύνεται σε έναν ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο.

Εκείνος λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς (το οποίο από μόνο του ενίοτε θέτει τη διάγνωση) και εξετάζει προσεκτικά το εσωτερικό της μύτης του ασθενούς για την ανεύρεση τυχόν ανατομικών ανωμαλιών που μπορεί να συνυπάρχουν και να επιδεινώνουν την κατάσταση του ασθενούς, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η ύπαρξη πολυπόδων, κ.ά. Κατόπιν, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να συστήσει τη διενέργεια ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων (εξετάσεις αίματος, δερματικά test, κ.ά.) ή και αξονικών τομογραφιών.

Για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σημαντικό ρόλο παίζει κατ' αρχήν η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων με καλό καθημερινό αερισμό του οικιακού περιβάλλοντος, απομάκρυνση των οικόσιτων ζώων αν υπάρχει αλλεργία σε αυτά, ενώ σε περιπτώσεις εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας συστήνεται η μετακίνηση του ατόμου με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, η τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα του σπιτιού και το λούσιμο των μαλλιών τόσο του ασθενούς όσο και του/της συντρόφου του πριν τον ύπνο.

Ο γιατρός διαθέτει στη φαρέτρα του μία πληθώρα φαρμάκων (αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, κ.ά.) τόσο από το στόμα όσο και σε μορφή σπρέι, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Η ανοσοθεραπεία για την απευαισθητοποίηση από ορισμένα αλλεργιογόνα χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις με καλά αποτελέσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής και τον καλύτερο αερισμό και παροχέτευση των παραρρίνιων κόλπων.

Η ύπαρξη ευμεγέθων ρινικών πολυπόδων που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή αποφράσσουν τη μύτη απαιτεί την αφαίρεσή τους.

Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών συνεπάγεται επιδείνωση της ρινικής απόφραξης και απαιτεί τη σμίκρυνσή τους με διάφορες μεθόδους (αφαίρεση, ηλεκτροκαυτηρίαση, ακτίνες laser, κ.ά.)

Η ύπαρξη ενός στραβού (σκολιωτικού) διαφράγματος, ασυμμετρίας ρωθώνων ή εξωτερικών ανωμαλιών της μύτης είναι παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν τη ρινική αναπνοή και πρέπει να διορθώνονται, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ρινός. Η αποκατάσταση αυτής με ταυτόχρονη βελτίωση και της αισθητικής εικόνας της σε μία επέμβαση καλείται λειτουργική ρινοπλαστική και εκτελείται από τον ίδιο χειρουργό. Τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην πλαστική χειρουργική του προσώπου και ο οποίος διορθώνει τόσο τις ανατομικές ανωμαλίες του εσωτερικού της ρινός όσο και την εξωτερική της εμφάνιση ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου. Ετσι, επιτυγχάνεται διττό αποτέλεσμα. Από τη μια πλευρά, δηλαδή, η μύτη πρέπει να λειτουργεί σωστά, να αναπνέει καλά, οι αεραγωγοί να είναι ελεύθεροι.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία της αισθητικής αλλαγής, της μεταβολής δηλαδή στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου, που συντελείται με τη ρινοπλαστική. Η μύτη κατέχει την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο γύρω από την οποία «τοποθετούνται» όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε δυσμορφία στη μύτη έχει αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Συνηθίζουμε να προσέχουμε τα μάτια ως κύριο χαρακτηριστικό ενός προσώπου. Στην πραγματικότητα, η μύτη είναι εκείνη η οποία -υποσυνείδητα τις περισσότερες φορές- θα κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη. Μια όμορφη μύτη η οποία «δένει» αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός προσώπου θα προσδώσει γλυκύτητα και αρμονία ακόμα και σε ένα μέτριο πρόσωπο. Αντίθετα, δύο πανέμορφα μάτια μπορεί ουσιαστικά να «χαθούν» αν στο κέντρο του προσώπου υπάρχει μια δύσμορφη μύτη, η οποία «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα του συνομιλητή.

Είναι πολυτέλεια η ρινοπλαστική;

Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που καταρρίπτει τους όποιους φραγμούς σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο υπήρχαν παλαιότερα σχετικά με τις επεμβάσεις αισθητικής. Απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι προσιτή από τον οποιονδήποτε επιζητά σωστή αναπνοή και όμορφη εμφάνιση.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, το κόστος της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι απόλυτα προσιτό για τον μέσο Ελληνα. Δεν είναι μια επέμβαση πολυτέλειας μόνο για λίγους. Είναι μια επέμβαση με κόστος λογικό, της οποίας το αποτέλεσμα βελτιώνει την υγεία, το ηθικό και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για όλους. Αποτελεί ανάγκη λοιπόν και όχι πολυτέλεια.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για την επέμβαση;

Ενα σύνηθες δίλημμα των ασθενών -λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης- είναι σε ποιον ειδικό γιατρό να απευθυνθούν για την επίλυση ενός μικτού προβλήματος της μύτης (λειτουργικό και αισθητικό).

Παραθέτουμε παρακάτω 5 βασικά σημεία-κλειδιά που -σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου- βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να διαλέξουν τον σωστό χειρουργό:

1 Ο χειρουργός πρέπει να διαθέτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα (ή να είναι μέλος) της Παγκόσμιας, της Αμερικανικής ή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου.

2 Πρέπει να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις της ρινός σε αναγνωρισμένο νοσοκομείο ή κλινική.

3 Προτείνεται να κατέχει ειδικότητα ΩΡΛ, με εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.

4Να ασχολείται στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με επεμβάσεις ρινός.

5Να επιδεικνύει στους ενδιαφερόμενους που τον επισκέπτονται στο ιατρείο του προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές φωτογραφίες παλαιότερων ασθενών του ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί το είδος της δουλειάς του.

Η κρισιμότητα της επιλογής του σωστού χειρουργού έγκειται στο γεγονός πως σε ενδεχόμενη αποτυχία η επανεπέμβαση είναι σημαντικά δυσκολότερη από την αρχική. Ο ασθενής είναι φρόνιμο να κάνει τη σωστή επιλογή για να αποφύγει τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τη μεταγενέστερη ταλαιπωρία.

Κανένας γιατρός δεν μπορεί να κάνει θαύματα, όμως μόνο ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχία και να δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου.

Πότε θεωρείται μια ρινοπλαστική επιτυχημένη;

Μια επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν πληρούνται οι παρακάτω 3 βασικές προϋποθέσεις:

* Η μύτη να είναι λειτουργική, δηλαδή ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά.

* Το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.

* Η μύτη να μη φαίνεται χειρουργημένη. Πρέπει δηλαδή οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ρινός να είναι τέτοια ώστε ο συνομιλητής να διαπιστώνει μια ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο, ένα πρόσωπο πιο δροσερό, πιο νεανικό, πιο ανανεωμένο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον υπεύθυνο παράγοντα γι' αυτή την αλλαγή. Στη λειτουργική ρινοπλαστική δεν γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς. Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.

Είναι, επομένως, φυσιολογικό μια επιτυχημένη ρινοπλαστική να τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου, να το κάνει αισιόδοξο και πιο δραστήριο.


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου