Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το υπερ-όπλο της μεσογειακής δίαιτας



Τo παρθένο ελαιόλαδο «φιμώνει» γονίδια που προκαλούν φλεγμονές ένοχες για καρδιοπάθειες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους ερευνών για γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τους μηχανισμούς μνήμης και σκέψης στους ηλικιωμένους αλλά και τα τμήματα του DΝΑ που επηρεάζει ευεργετικά η μεσογειακή δίαιτα, το πλέον σημαντικό συστατικό της οποίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το παρθένο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές, η κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου σε κάθε του μορφή (ακόμη και τροφών που έχουν μαγειρευτεί ή μαριναριστεί με παρθένο ελαιόλαδο) αποσιωπά γονίδια που πυροδοτούν φλεγμονές οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακών και άλλων προβλημάτων υγείας. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής δίαιτας, η οποία βασίζεται στο λάδι, στα ψάρια, στα λαχανικά και στα φρούτα και σε μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ενισχύουν τη σχέση ανάμεσα στις φλεγμονές και στη διατροφή. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το συστατικό εκείνο που έχει τις μεγαλύτερες ευεργετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το παρθένο ελαιόλαδο» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» ο Φρανσίσκο Περέζ Χιμένεθ του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές, εκτός της προστασίας της καρδιάς και των αρτηριών γενικότερα, διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή δίαιτα μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 και της Αλτσχάιμερ, ενώ επιδρά και θετικά στην ψυχολογία του ατόμου περιορίζοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η παραλλαγή που προστατεύει τη μνήμη
Μια δεύτερη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εντόπισε μια γονιδιακή παραλλαγή η παρουσία της οποίας ενισχύει τη μνήμη αλλά και τις ικανότητες γρήγορης επεξεργασίας και σκέψης στα ηλικιωμένα άτομα. Οι ερευνητές μελέτησαν το γονίδιο CΟΜΤ που έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια. Το γονίδιο διαθέτει δύο παραλλαγές, τη Val και τη Μet.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.858 άτομα ηλικίας 70-79 ετών για μια χρονική περίοδο οκτώ ετών. Στη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες μελετούσαν συνεχώς το επίπεδο της εγκεφαλικής λειτουργίας των ατόμων που ελάμβαναν μέρος. Εκαναν συνεχώς τεστ γλώσσας, απομνημόνευσης, συγκέντρωσης, αντίληψης, χρονικής συναίσθησης κτλ. Οπως διαπίστωσαν, η παραλλαγή Val προστατεύει τη μνήμη αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου ηλικιωμένων ατόμων σε σχέση με εκείνους που διαθέτουν τη Μet. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν την επιστημονική κοινότητα αφού προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Val έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε νεαρές ηλικίες περιορίζοντας τις μαθησιακές ικανότητές τους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=327007&dt=21/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου