Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ
Τρία χρόνια στη μέγκενη, ασφυκτικός έλεγχος κάθε τρίμηνο, σε 12 δόσεις η βοήθεια
Τα «πέτρινα χρόνια» που ήρθαν για όλους μας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά μας επιβλήθηκαν από τη σκληρή πραγματικότητα του κρατικού χρέους των 300 δισ. ευρώ ξεκινούν με τρεις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία: 1. Στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οδηγείται σε ριζική αναδιοργάνωση με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
2. Στην Υυγεία, όπου θα γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για φάρμακα, πολυιατρεία, νοσοκομεία.
3. Στα κλειστά επαγγέλματα- από τα ταξί και τα κομμωτήρια ως τους συμβολαιογράφους- που θα απελευθερωθούν άμεσα από κάθε κρατικό έλεγχο και τα... «ρουσφέτια».
Οι τρεις αυτές ανατροπές συμφωνήθηκαν, κατά τις πληροφορίες, την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους διαχειριστές της ελληνικής κρίσης που έστειλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ στην Αθήνα. Και αυτό γιατί θεωρούνται «ώριμες», δηλαδή μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και έτσι να δοθεί στο εξωτερικό ισχυρό μήνυμα μεγάλων αλλαγών στην οικονομία μας που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.
Δύο μόλις εικοσιτετράωρα από την επίσημη προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας το «σοκ» είναι μεγάλο. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν «κουμπωθεί» και οι τράπεζες περιμένουν πότε θα ξεκινήσει το πρόσθετο πρόγραμμα αναχρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα) ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη ρευστότητα.
«Το πρόγραμμα θα πονέσει» λένε πηγές από την Ουάσιγκτον που γνωρίζουν το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος αλλά και το εύρος και το βάθος των αλλαγών που θα απαιτήσει το Ταμείο από την κυβέρνηση προτού το συμβούλιο των διευθυντών υπό τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν υπογράψει τη συμφωνία βοήθειας. Στη συνέχεια το σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επισφραγισθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η συμφωνία θα ξεκινά από την ημέρα της υπογραφής που προσδιορίζεται χρονικά μέσα στον Μάιο και θα έχει διάρκεια τριών ετών. Αν όλα πάνε καλά, θα διαρκέσει ως τον Μάιο του 2013. Δηλαδή, βρίσκεται μέσα στα όρια και του εκλογικού κύκλου της χώρας μας, εκτός κι αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
ΔΟΣΕΙΣ: Η οικονομική βοήθεια, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 60 δισ. αναμένεται να καταβληθούν από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέσω διεμερών δανείων και τα 20 δισ. από το ΔΝΤ, θα καταβάλλεται σε δόσεις κάθε τρίμηνο.
ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Οπως γίνεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση, μοναδική εγγύηση για το Ταμείο αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας που θα διατυπωθεί στην επιστολή προθέσεως συνεργασίας- letter of intent- την οποία θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ.
Σε αυτή την επιστολή θα διατυπωθούν οι πολιτικές τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα, όπως ακριβώς έγινε και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο. Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για την οικονομική πολιτική τουλάχιστον ως τον Ιούνιο του 2013. Στις πολιτικές που συζητούνται περιλαμβάνονται προτάσεις για μειώσεις μισθών και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ασφαλώς τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου που θα επιζητήσει η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά στο μέλλον- ίσως στις αρχές του 2011- ώστε να μην πυροδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις, που ούτως ή άλλως αναμένεται ότι θα είναι έντονες.
Στο πακέτο των μέτρων το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα θέσει ακόμη και την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει πολιτική συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
(Υφυπ.Οικονομικών)
Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε μέσα σε μια καταιγίδα αντιδράσεων και κερδοσκοπικών πιέσεων σε πολλές από τις κινήσεις μας,ακόμη και στη λήψη των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας που εξασφαλίζουν τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και επικροτήθηκαν απ΄ όλους. Είναι μεγάλο κέρδος της χώρας η ευρωπαϊκή στήριξη σ΄ αυτή την προσπάθεια που θα οδηγήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που επαναλαμβάνω χρειαζόταν η οικονομία μας ». Ι. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
(Πρόεδρος ΓΣΕΕ)
« Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη,ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού στον οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον, κι αυτό θα πράξει, να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων ».
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
(Πρόεδρος ΣΕΒ)
« Την προσφυγή πρέπει να τη δούμε όχι ως τιμωρία, αλλά ως αναγκαία θεραπεία.Είναι η τελευταία,κυριολεκτικά, ευκαιρία που μας δίνεται να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.Από εμάς και μόνο από εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου