Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Βλάπτουν σοβαρά την υγεία οι καβγάδες μεταξύ των συζύγων



Ενας προβληματικός γάμος έχει τις ίδιες με το κάπνισμα επιπτώσεις στην καρδιά



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ποιος είπε ότι ο γάμος φέρνει ευτυχία και υγεία; Ως σήμερα πολλοί επιστήμονες υποστήριζαν κάτι τέτοιο. Οι παντρεμένοι, έλεγαν, ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς. Φαίνεται όμως ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που η σχέση μεταξύ των συζύγων είναι υγιής. Στην αντίθετη περίπτωση ο (προβληματικός) γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία.



Νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως όταν ο γάμος είναι προβληματικός, τότε κάποιος από τους συζύγους μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από ό,τι αν είχε μείνει ανύπανδρος. Καρδιά, ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, διαβήτης, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είτε κάποιος δεν πρέπει παντρευτεί ποτέ είτε, αν το πράξει, πρέπει να είναι έτοιμος να επιλύει ήρεμα, χωρίς περιττούς τσακωμούς, τα προβλήματα με το έτερόν του ήμισυ.



Ερωτήσεις της συζύγου του τύπου «πού ήσουν χθες και άργησες;» , «με ποιαν μιλούσες τόση ώρα στο τηλέφωνο;», «γιατί πάτησες με τα παπούτσια στο χαλί;» προφανώς συμβάλλουν στην επιδείνωση της υγείας εκείνου που τις δέχεται. Το ίδιο και ερωτήσεις του συζύγου του τύπου «τι φαγητό είναι αυτό σήμερα;», «γιατί δεν έπλυνες τα πουκάμισά μου; τι θα φορέσω εγώ σήμερα;» . Ή ακόμη έντονες παραινέσεις του τύπου «άλλαξε επιτέλους κανάλι» ή «μάζεψε τα πράγματά σου από το σαλόνι».



Μια από τις επιστημονικές μελέτες που έγιναν προσφάτως έδειξε ότι ένας αγχωτικός γάμος μπορεί να προκαλέσει το ίδιο κακό στην καρδιά, όπως το κάπνισμα. Οσοι μάλιστα χωρίζουν, έχουν χειρότερη υγεία από εκείνους που, «σοφά ποιούντες», δεν παντρεύτηκαν ποτέ.



Οπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, δεν είναι ο γάμος αυτός καθαυτός που εγγυάται την υγεία του ζεύγους, αλλά η ποιότητα της σχέσης.



Το ζεύγος των επιστημόνων Ρόναλντ και Ζαν Κικόλτ-Γκρέιζερ της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο έκανε το εξής πείραμα: επέλεξε 90 νιόπαντρα ζευγάρια και τα έβαλε να καθήσουν ο ένας απέναντι στον άλλον. Τους έβαλε ορούς για να τους παίρνουν αίμα σε τακτά χρονικά διαλείμματα και τους άφησε να συζητούν τα θέματα που τους απασχολούσαν: τις δουλειές του σπιτιού, το σεξ και τα πεθερικά.



Οπως αναμενόταν, τα ζευγάρια που είχαν τις μεγαλύτερες διαφωνίες και τους πιο έντονους καβγάδες παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.



Σε άλλο πείραμα, το ίδιο ζεύγος επιστημόνων επέλεξε 76 γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων ήταν παντρεμένες και οι υπόλοιπες είτε σε διάσταση είτε χωρισμένες. Στη δεύτερη ομάδα γυναικών οι ερευνητές παρέδωσαν ερωτηματολόγια που περιείχαν εκφράσεις-κλισέ, όπως:«αν ξαναπαντρευόμουν θα έπαιρνα το ίδιο άτομο» ή «συχνά κάνουμε μαζί πολλά πράγματα». Στη συνέχεια τις υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος για να εξετάσουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ετσι μπόρεσαν να διακρίνουν ποιες από τις χωρισμένες ή σε διάσταση γυναίκες υπέφεραν περισσότερο από τη διάλυση της σχέσης τους.



Οπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που βρίσκονταν σε σχέσεις που δεν ήταν ευτυχισμένες και εκείνες που συναισθηματικά παρέμεναν εξαρτημένες από τους πρώην συζύγους τους είχαν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα από τις υπόλοιπες, που είτε είχαν ευτυχέστερες σχέσεις είτε ήταν ευτυχισμένες που είχαν χωρίσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου