Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Υπέρταση λόγω... ντεσιμπέλ


Σε επίπεδα θορύβου άνω των 55 ντεσιμπέλ εκτίθεται τις νυχτερινές ώρες ένας στους τρεις κατοίκους των μεγάλων πόλεων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο

Ο θόρυβος αυξάνει την πίεση και μειώνει τη σχολική επίδοση των μαθητών. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων δεν ησυχάζουν ούτε στον ύπνο τους, καθώς ένας στους τρεις εκτίθεται τις βραδινές ώρες σε επίπεδα θορύβου πάνω από 55 ντεσιμπέλ. Ενδεικτικό είναι ότι σε ένα δωμάτιο όπου συζητεί μία ομάδα ανθρώπων, τα επίπεδα θορύβου δεν ξεπερνούν τα 60 ντεσιμπέλ.


Ακόμη και οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης  όταν εκτίθενται σε θόρυβο, ενώ τα ντεσιμπέλ μειώνουν και τις σχολικές  επιδόσεις
Ακόμη και οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης όταν εκτίθενται σε θόρυβο, ενώ τα ντεσιμπέλ μειώνουν και τις σχολικές επιδόσεις

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Σωτήρης Ρηγάκης, και οι καθηγητές κ. Θάνος Βλαστός, Μανώλης Βελονάκης και Μιχάλης Πετράκης, σε ημερίδα του ΙΣΑ με τίτλο «Αστικός Θόρυβος και οι Επιδράσεις στην Υγεία».

Υπέρταση λόγω... ντεσιμπέλ

Ο κ. Βολονάκης επεσήμανε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων ή από άλλες πηγές μπορεί να επηρεάσει την ακοή, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο. Ακόμη και οι μαθητές -είπε- εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης όταν εκτίθενται σε θόρυβο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 20% του πληθυσμού ζει σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου πάνω από 65 ντεσιμπέλ, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Η βασική πηγή περιβαλλοντικού θορύβου είναι οι δρόμοι, ενώ στην Ελλάδα η ηχορύπανση προκαλείται τους θερινούς μήνες από ψυχαγωγικές δράσεις.

Η καθηγήτρια κ. Κλέα Κατσουγιάννη παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης σε 4.861 Ευρωπαίους, ηλικίας 45 έως 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν κοντά σε αεροδρόμια. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση της υπέρτασης με τη νυχτερινή έκθεση σε θόρυβο αεροπλάνων και αυτοκινήτων. Η αύξηση κατά 10 ντεσιμπέλ του θορύβου αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο κατά 14%.

Μετρήσεις
Σε 150 από τους συμμετέχοντες έγινε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όλη τη νύχτα, με ταυτόχρονη μέτρηση του θορύβου. Διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση του θορύβου, ακόμη και όταν το άτομο συνεχίζει να κοιμάται, συνδυάζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τόσο της «μεγάλης» όσο και της «μικρής». Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τον ημερήσιο κύκλο των τιμών της πίεσης και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ



www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου