Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Χρυσοί» κανόνες για την απόδοση των μαθητών

Οι πόρτες των εξεταστικών κέντρων άνοιξαν σήμερα το πρωί και περίπου 100.000 αγχωμένοι έφηβοι μπήκαν στις αίθουσες για...

«Χρυσοί» κανόνες για την απόδοση των μαθητών Οι πόρτες των εξεταστικών κέντρων άνοιξαν σήμερα το πρωί και περίπου 100.000 αγχωμένοι έφηβοι μπήκαν στις αίθουσες για να διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας. Οι μαθητές της τρίτης λυκείου έχουν μπει πλέον στην… τελική ευθεία, το στρες έχει φτάσει στο ζενίθ, η ψυχολογία έχει αρχίσει να πέφτει και η κούραση έχει ήδη αρχίσει να συσσωρεύεται. Στην ίδια «μοίρα» θα είναι από την επόμενη εβδομάδα και οι μαθητές μικρότερων τάξεων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν και αυτοί να «γράφουν» τις τελικές εξετάσεις τους.
Κάθε έφηβος είναι διαφορετικός και οι γονείς του οφείλουν να τον «χειρίζονται» με τον τρόπο στον οποίο αντιδράει καλύτερα. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους, τα παιδιά έχουν ανάγκη την υποστήριξη, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι ενήλικες πρέπει να το παρακάνουν και να τα «πνίξουν» από το υπερβολικό τους ενδιαφέρον. Εικόνες όπως μητέρες και πατέρες να περιμένουν έξω από τα σχολεία με τα βιβλία στο χέρι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν μια τελευταία επανάληψη δεν ωφελούν κανέναν, αντίθετα εκνευρίζουν τους εφήβους. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οποιοσδήποτε εκνευρισμός πρέπει να αποφεύγεται αυτή την περίοδο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αποτυπωθεί στα γραπτά και τις επιδόσεις του παιδιού. Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε τους «χρυσούς» κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τους υποψηφίους να αποδώσουν καλύτερα.

Δεν δίνουμε εξετάσεις, δίνουν εξετάσεις

«Δεν είναι καλή περίοδος, δίνουμε εξετάσεις», λένε οι απανταχού Ελληνες γονείς, που κυριευμένοι από το άγχος τους για το μέλλον των παιδιών τους κάνουν τα πάντα για να τα βοηθήσουν να περάσουν αυτή τη «δοκιμασία». Τα συναισθήματά τους είναι απόλυτα φυσιολογικά και είναι κατανοητό ότι προέρχονται από τη μεγάλη αγάπη που έχουν για τα παιδιά τους. Οι έφηβοι, όμως, συχνά δεν το βλέπουν έτσι… «Με αποσυντονίζουν και με αγχώνουν», λέει στον «Ε.Τ.» η Αρτεμις Β., που τελειώνει την τρίτη γυμνασίου. Η 15χρονη είναι μια από τους χιλιάδες μαθητές που αναφέρουν ότι οι ενήλικες τους μεταφέρουν το άγχος τους και τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα παιδιά, οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να προσπαθούν να κρατούν το οικογενειακό περιβάλλον ήρεμο. Ταυτόχρονα, ειδικοί αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να «απενοχοποιήσουν» τους εφήβους, εξηγώντας τους ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και ότι δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να περάσουν στη σχολή της επιλογής τους.

Υπνος

«Κάθε χρόνο οι μαθητές φτάνουν στα εξεταστικά κέντρα άυπνοι και καταταλαιπωρημένοι. Σίγουρα και φέτος αυτή την εικόνα θα αντικρίσουμε», λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Μαρία Μαρκοπούλου, εκπαιδευτικός. Η σημασία του ύπνου είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο καλός νυχτερινός ύπνος βοηθάει τους ανθρώπους να απομνημονεύσουν τις νέες πληροφορίες και λέξεις που έμαθαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ματ Ντέιβις, που ηγήθηκε της έρευνας, ο ύπνος είναι καθοριστικός προκειμένου τα «δεδομένα» να μεταφερθούν από τη βραχεία στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Διατροφή

«Ο οργανισμός των παιδιών δεν πρέπει να εξαντληθεί από θρεπτικά συστατικά», λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Σοφία Ελευθερίου, διατροφολόγος, και συνεχίζει: «Εξαιρετικά σημαντική ομάδα είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία δίνουν στον άνθρωπο ενέργεια. Το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, μεταξύ άλλων, έχουν το προτέρημα ότι δίνουν ενέργεια σε αργό ρυθμό, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ο οργανισμός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Την ίδια ώρα, οι μαθητές πρέπει να φροντίζουν ώστε να προσλαμβάνουν και αρκετές βιταμίνες: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν αρκετά τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες. Καλό είναι, λοιπόν, να καταναλώνονται τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως», αναφέρει η κ. Ελευθερίου. Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι πρέπει να καταναλώνονται και άπαχο κρέας ή πουλερικά, για να γίνεται η απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών. Από τη λίστα των… «έξυπνων» τροφών δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός: «Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε Ω3, τα οποία επίσης βοηθούν στη μνήμη. Ταυτόχρονα, είναι ευεργετικά και για το νευρικό σύστημα», εξηγεί η διατροφολόγος.

Οσον αφορά τα σνακ, η διατροφολόφος αναφέρει ότι μία από τις πιο «σοφές» επιλογές που μπορεί να κάνει ένας μαθητής είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί: «Τα αμύγδαλα και τα καρύδια δίνουν μαγνήσιο, μετάλλα και βιταμίνες. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη μυϊκή λειτουργία, είναι ωφέλιμο για τη μνήμη και γενικότερα συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες στο σώμα μας», εξηγεί η κ. Ελευθερίου και συνεχίζει: «Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία του νερού, ώστε οι μαθητές να είναι ενυδατωμένοι. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια συγκέντρωσης. Επειδή τις ημέρες των εξετάσεων έχει αρκετή ζέστη και αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε υγρά, οι μαθητές μπορούν να πίνουν και γάλα ή φρέσκους χυμούς».


Εκτός από τις τροφές που πρέπει να επιλέγουμε, η ειδικός αναφέρει και ορισμένες που πρέπει να αποφεύγουμε: «Οχι στην υπερκατανάλωση καφέ και όχι στα έτοιμα φαγητά, όπως κρουασάν, πατατάκια και γλυκά». Ενα χρήσιμο tip είναι σε περίπτωση που οι μαθητές θέλουν να δράσει πιο γρήγορα η καφεΐνη του καφέ να τον πιούν χωρίς γάλα γιατί επιβραδύνεται η απορρόφησή της.


«Κλασικά» λάθη που στρεσάρουν…
Παρότι είναι πολύ δύσκολο οι γονείς να αλλάξουν νοοτροπία, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησαν οι εξετάσεις, καλό είναι να αποφεύγουν μερικά από τα «κλασικά» λάθη που στρεσάρουν τα παιδιά.


• Μη βομβαρδίζετε τα παιδιά σας με τις δικές σας προσδοκίες και μη χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Αποκλείεται να περάσεις στο πανεπιστήμιο, δεν άνοιξες βιβλίο όλη τη χρονιά». Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζετε διακριτικά τα παιδιά σας, σεβόμενοι τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους.

• Αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις φίλων ή συγγενών που συμβάλλουν στη δημιουργία «βαβούρας» μέσα στο σπίτι και ξεσηκώνουν το μαθητή ή τον αποσπούν από το διάβασμά του. Καλό είναι να αποφεύγονται και καβγάδες μεταξύ των γονέων, ώστε μέσα στο σπίτι να επικρατεί κλίμα ηρεμίας.
• Σταματήστε να «γκρινιάζετε» στο παιδί σας για τον τρόπο με τον οποίο διαβάζει. Πολλοί έφηβοι διαβάζουν με μουσική, ενώ άλλοι επιλέγουν την απόλυτη ησυχία. Αυτό εξαρτάται απόλυτα από την προσωπικότητα του κάθε μαθητή και οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να σεβαστούν τις αποφάσεις του. Σημειωτέον ότι το ίδιο ισχύει και για τις ώρες που προτιμούν και επιλέγουν να διαβάζουν οι μαθητές.
• Φροντίστε το ψυγείο να είναι πάντα γεμάτο με υγιεινά σνακ και να υπάρχει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγετε να ρωτάτε συνέχεια το παιδί αν έχει φάει και αν θέλει να του ετοιμάστε κάτι άλλο.
• Μη διακόπτετε το διάβασμά του, εκτός αν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος. Σε αυτούς, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορες δικές σας ερωτήσεις ή απορίες όπως «τι διαβάζεις τώρα;» ή «πότε θα κοιμηθείς;».
• Ως εκδήλωση συμπαράστασης στο παιδί σας περιορίστε και τη δική σας διασκέδαση, καθώς είναι λογικό να ξεσηκώνεται όταν βλέπει τους γονείς του να ξεπορτίζουν διαρκώς. Βέβαια, είναι προτιμότερο να βγείτε από το σπίτι παρά να βλέπετε τηλεόραση ή να συζητάτε στη… διαπασών.
• Μην προβαίνετε σε απαγορεύσεις, ειδικά αυτή την εποχή, και μη στερείτε από τα παιδιά σας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ψυχαγωγία. Μια βόλτα με φίλους για καφέ, παιχνίδι ή χαλαρή κουβεντούλα, λίγη άσκηση, μια καλή ταινία στην τηλεόραση ή το DVD, ένα video game ή ακόμα και το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού αποτελούν απαραίτητα μικρά διαλείμματα που βοηθούν να καθαρίσει το μυαλό.

www.e-typos.gr

2 σχόλια: