Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αναρχία στην Αγορά



Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΡΙΦΤΗ

Την αναρχία που επικρατεί στην Αγορά, η οποία έχει αφεθεί να λειτουργεί ασύδοτα παραδίδοντας τον καταναλωτή στα νύχια «καιροσκόπων αλλά και εγχώριων και πολυεθνικών κερδοσκόπων» αναδεικνύει με πέντε… έρευνες αγοράς η Νομαρχία Πειραιά. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο νομάρχης, Γιάννης Μίχας, ο οποίος μάλιστα άσκησε αυστηρή κριτική σε όσους μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν την Αγορά ως «ιερή αγελάδα», προκύπτει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τη στιγμή που οι πολίτες κάνουν θυσίες η Αγορά «χορεύει» στον ρυθμό των ανατιμήσεων αλλά και των υπερβολικών τιμολογήσεων…
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Νομαρχίας:
* Μόνο τον Μάιο οι τιμές τουλάχιστον 49 προϊόντων ακολούθησαν… ανοδική πορεία έως και κατά 8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα τα προϊόντα σε οποία παρατηρούνται ανατιμήσεις είναι αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απολύτως αναγκαία όπως μακαρόνια, αλεύρι, γάλα εβαπορέ κ.ά. Γενικότερα, κάθε μήνα τα προϊόντα στα οποία παρατηρούνται ανατιμήσεις είναι περισσότερα από αυτά στα οποία καταγράφεται μείωση.
* Οι τιμές της βενζίνης μετά και την ενσωμάτωση της διπλής αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία. Σε σύγκριση δε με τον Απρίλιο η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 3,1% και σε σύγκριση με πέρυσι κατά 54.7%!
* Μετά την αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές σε δεκάδες προϊόντα αυξήθηκαν αλλά πέραν του ποσοστού αύξησης του ΦΠΑ. Ενώ λοιπόν η αύξηση θα έπρεπε να είναι μόλις 1% καταγράφονται ανατιμήσεις που κυμαίνονται σε αρκετά προϊόντα από 16,7% έως και 29,5%!
* Απόκλιση… πάντα προς τα πάνω και ακόμη και κατά 451% έχουν αρκετά εισαγόμενα προϊόντα κατά τη «διαδρομή» από το τελωνείο στην αγορά. Για παράδειγμα ενώ η μέση τιμή για εισαγόμενο ρύζι είναι 0,715 ευρώ η μέση τιμή πώλησης στο ράφι είναι 3,94 ευρώ. Οι γίγαντες στο τελωνείο… κοστίζουν 1,31ευρώ αλλά στα καταστήματα τιμολογούνται ακόμη και 4,84 ευρώ δηλαδή η αύξηση είναι 296,46%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για αυτό το θέμα ο κ. Μίχας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα.
* Ακόμη και κατά 63,79% φθηνότερα πληρώνουν οι Κύπριοι το 75% των προϊόντων που καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την σύγκριση ακριβώς ίδιων προϊόντων που κυκλοφορούν στις αγορές των δύο χωρών αλλά οι αποκλίσεις είναι αρκετές φορές τεράστιες, αφού το ίδιο προϊόν μπορεί να πωλείται εδώ ακριβότερο από 6,35%, όπως π.χ. ελαιόλαδο συγκεκριμένης μάρκας έως και 63,79% όπως επίσης ιδίας μάρκας σφουγγαράκι κουζίνας.
* Οι καταναλωτές πέφτουν θύματα άκρως παραπλανητικών προσφορών. Για παράδειγμα απορρυπαντικό που «εμφανίζεται» να είναι 50% φθηνότερο στην πραγματικότητα η… έκπτωση είναι μόλις 10% αφού αυτή γίνεται στην τιμή μονάδας που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη συσκευασία από αυτή που αγοράζει ο καταναλωτής.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 10% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Υπό το πρίσμα της κρίσης που διέρχεται η χώρα αλλά πλέον και της δυσχερής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κάθε πολίτης και κατ’ επέκταση καταναλωτής ο κ. Μίχας πρότεινε στην κυβέρνηση άμεση μείωση 10 % στις τιμές όλων των προϊόντων στη λιανική και καμία αύξηση χωρίς έγκριση του αρμόδιου υπουργείου και κατάργηση των παραπλανητικών «προσφορών».
Παράλληλα προτείνει προσφυγή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τις πολυεθνικές εταιρείες με αφορμή και το παράδειγμα της Κύπρου. Εάν μάλιστα δεν το κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Μίχας δηλώνει ότι προτίθεται να το κάνει η Νομαρχία. Ζητά ακόμη την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τονίζοντας ότι η Νομαρχία προτίθεται να προσφύγει σε αυτή μαζί με καταναλωτικές οργανώσεις.
Αναγκαία είναι επίσης κατά τον κ. Μίχα η επιβολή αυστηρότερων ποινών για παραβάσεις αισχροκέρδειας και ζητά να υπάρξει πρόβλεψη άμεσης επιβολής και είσπραξης προστίμου από τους ελεγκτές.
Επανέφερε δε το θέμα της καθιέρωσης ιχνηλασιμότητας των τιμών ώστε για κάθε προϊόν να είναι γνωστό πώς διαμορφώνεται η τιμή από την παραγωγή στο ράφι αλλά και της δημιουργίας διατροφικού Τειρεσία.




www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου