Με ταχύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς φαίνεται ότι μειώνεται η παιδική θνησιμότητα παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα που «διαψεύδει» πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Κρίστοφερ Μάρεϊ, για τα νέα συμπεράσματα καταβλήθηκαν πολύ σοβαρές προσπάθειες και εφαρμόσθηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι μέτρησης.
Ο Μάρεϊ και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από 187 κράτη που είχαν συλλεχθεί από το 1970 έως και το 2009. Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα του Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς, δημοσιεύθηκε σήμερα στον δικτυακό τόπο της Βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης Lancet.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η επιστημονική ομάδα προέβλεψε ότι φέτος θα χάσουν τη ζωή τους 7,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Το 1990 ο αριθμός των παιδιών που είχαν χάσει τη ζωή τους ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια.
Η νέα εκτίμηση είναι μικρότερη από αυτή της UNICEF, όπου το 2008 είχε δηλώσει ότι κάθε χρόνο περίπου 8,7 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες όπως η ελονοσία, πνευμονία και διάρροια.
Η επιστημονική ομάδα του Μάρεϊ βρήκε ότι οι θάνατοι παιδιών ανά τον κόσμο μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως, ποσοστό μικρότερο από το 4,4% για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 2/3 έως το 2015.
"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι διότι η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι εμβολιασμοί για την ελονοσία, οι βιταμίνες Α, αλλά και οι υπόλοιπες προσπάθειες που τόσα χρόνια γίνονται αρχίζουν να αποδίδουν" δήλωσε ο Μίκυ Τσόπρα επικεφαλής της UNICEF η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.
"Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία" δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, προσθέτοντας ότι σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής ακόμη και αν αυτά τα ποσοστά μειωθούν ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνει εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου