Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Καμπανάκι» για τις εγκύους


Ακόμη και τα πιο ήπια προβλήματα στη λειτουργία του αδένα έχουν επίπτωση στη νευροψυχική ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό

Επίπτωση στη νευροψυχική ανάπτυξη του εμβρύου έχουν ακόμη και τα ήπια προβλήματα που αντιμετωπίζει η έγκυος με τον θυρεοειδή της. Ο έλεγχος της λειτουργίας του αδένα πρέπει να γίνεται μάλιστα από την πρώτη μαιευτική επίσκεψη.


«Καμπανάκι» για τις εγκύους

Η μη αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό και σε σοβαρή υπέρταση στη μητέρα (προεκλαμψία). Ακόμη και ο ήπιος υποθυρεοειδισμός της μητέρας επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και νευρική ανάπτυξη του εμβρύου.

«Καμπανάκι» για τις εγκύους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες τα στελέχη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Χριστίνα Κανακά, Χρυσάνθη Μεγγρέλη, Ευτυχία Κούκκου και Λεωνίδας Ντούντας, με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή (24 έως 31 Μαΐου).

Η φετινή εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον νεογνικό και παιδικό υποθυρεοειδισμό και στις διαταραχές του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ενδοκρινολόγοι σημείωσαν ότι το 30% των αυτόματων αποβολών οφείλονται σε διαταραχές του θυρεοειδούς. Δύο στις 1.000 εγκύους εμφανίζουν υπερθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα, καθώς εμφανίζεται σε 25 εγκύους ανά 1.000 κυήσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προγεννητικού ελέγχου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια νεογέννητα. Μεταξύ αυτών, εντοπίστηκαν περισσότερα από 2.000 παιδιά με συγγενή υποθυρεοειδισμό.

Τα παιδιά
Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, προβλήματα με τον αδένα εκδηλώνονται και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αν ο υποθυρεοειδισμός της παιδικής ηλικίας δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το παιδί μπορεί να εμφανίσει κάμψη στη σχολική του απόδοση και καθυστέρηση στη σωματική του ανάπτυξη.

Στην περίπτωση που παρουσιάσει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή αυξημένα επίπεδα ορμονών από τον αδένα (υπερθυρεοειδισμός), θα εκδηλώσει έντονη ανησυχία, υπερκινητικότητα, διαταραχές της προσοχής, νευρικότητα και απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να είναι όσο το δυνατό πιο καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις διαταραχές, ώστε με τη βοήθεια του παιδιάτρου να απευθύνονται άμεσα σε ειδικούς γιατρούς.

Διαταραχές του θυρεοειδούς παρατηρούνται αρκετά συχνά και σε νεαρές γυναίκες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κύηση. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών κατά την εγκυμοσύνη έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Δημήτρης Καραγιώργος
dkarag@pegasus.gr


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου