Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ετοιμάζονται«και νέα μέτρα, αν χρειαστεί»!, δηλαδή ερχονται αργότερα.


Η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου και κάθε τρεις μήνες από τον Ιούνιο θα ελέγχεται η εφαρμογή του Προγράμματος από τους κοινοτικούς. Ετοιμότητα από την Ελλάδα ζήτησε ο Τρισέ για περαιτέρω μέτρα

Με το ποσό των 110 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αφού χθες οι 16 ΥΠΟΙΚ άκουσαν από τον Ελληνα ομόλογό τους, Γ. Παπακωνσταντίνου, να τους αναπτύσσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.


«Και νέα μέτρα, αν χρειαστεί»!

Η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου, αλλά στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου, οι κοινοτικοί θα ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης και μόνον αν το εγκρίνουν θα αποδεσμεύουν την επόμενη δόση.

Το επιτόκιο των διμερών κοινοτικών δανείων προς την Ελλάδα θα ανέρχεται γύρω στο 5%. Επιπλέον από αυτά τα 110 δισ. ευρώ τα 10 δισ. τίθενται σε ένα ειδικό ταμείο και προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αν τα χρειαστούν. Στόχος μας είναι, είπε ο κ. Τρισέ, η «σταθεροποίηση» του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας.

Ο κ. Τρισέ σύστησε επίσης στις ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση ανάγκης. «Η ετοιμότητά τους αυτή είναι ζωτικής σημασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εγινε επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τη Παρασκευή 7 Μαΐου (δείπνο) έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, στο οποίο θα υπάρξει αλληλοενημέρωση μεν μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης για την πορεία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στις χώρες τους, για την έγκριση των νομοσχεδίων με τα οποία θα εγκρίνεται η διμερής δανειοδότηση της Ελλάδας.

Κεντρικό όμως ζήτημα του συμβουλίου κορυφής θα είναι το όνειρο της κ. Μέρκελ για τη θέσπιση μια οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης στο μέλλον, έτσι ώστε να σταματήσουν κάποια στιγμή οι κλυδωνισμοί της, όπως τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα, κι από πίσω με την Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Με καθυστέρηση»
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερωτήσεις, παραδέχθηκε ότι η απόφαση για την Ελλάδα ελήφθη με καθυστέρηση, «πήγα να χάσω την υπομονή μου στη μέση αυτής της πορείας», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τελικά, πάντως, και παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις, είπε ο κ. Τρισέ φτάσαμε σε καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που είχαμε αρχικά θέσει και το ελληνικό πρόγραμμα μπορώ να πω ότι είναι «καλό». Οσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτός εξήγησε ότι «κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να μη θίξουμε τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Γνωρίζω ότι πολύ κόσμος θα πιεστεί από τις αποφάσεις αυτές, συνέχισε ο ίδιος.

Ολοι πάντως αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ιδέα-ερώτηση αν η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό εποπτεία της Κομισιόν, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Πήραμε και παίρνουμε τις αποφάσεις μας μόνοι μας, είπε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, ενώ ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εποπτεία, αλλά για ένα σύστημα αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Είναι μια εταιρική σχέση με τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, απάντησε στο ίδιο ερώτημα ο επίτροπος Ολι Ρεν. Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα «πολύ επαγγελματικό και ότι με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις καλύπτονται οι ανάγκες μέχρι και το 2012».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την καλή συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους τους τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Μένει να δούμε αν θα συγκληθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή το αργότερο ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής είτε των ηγετών των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης είτε και των 27 κοινοτικών χωρών, προκειμένου να επικυρώσουν και ουσιαστικά την απόφαση για χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Ντομινίκ Στρος-Καν: Φιλόδοξο πακέτο
ΔΝΤ: Ψήφος εμπιστοσύνης

«Φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία της χώρας μας με τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, ο διευθυντής του ΔΝΤ υπογραμμίζει την ισχυρή υποστήριξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ελλάδα. Τα βήματα, τονίζουν, αν και σκληρά, είναι αναγκαία για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Στη δική του ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ταμείου υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ο κ. Στρος-Καν αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα από το ταμείο ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις Βρυξέλλες. Ο διευθυντής του ΔΝΤ αναφέρθηκε σ’ ένα πολυετές πρόγραμμα, που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες στοχεύουν να διορθώσουν τις βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και σταδιακά να αποκατασταθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου σημείωσε ότι «τα αναπτυξιακά μέτρα θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει από την κρίση το συντομότερο δυνατό». Υπογράμμισε ότι «στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται η ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αγορά εργασίας και τη μισθοδοσία, η καλύτερη διοίκηση και επενδυτική δραστηριότητα των κρατικών οργανισμών και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Ο κ. Στρος-Καν σημείωσε «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσει και να διασφαλίσει το οικονομικό σύστημα με τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως στο πλαίσιο του Προγράμματος και θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των τραπεζών», και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αντιμετωπίσουν τη διαφθορά.

Προσέθεσε και τα εξής: «Το Πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο της δικαιοσύνης. Θα υπάρξει μια περισσότερο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος, (το Πρόγραμμα) θα πλήξει τη φοροδιαφυγή και θα είναι ένα βήμα για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των σημαντικότερων παρανομιών. Θα υπάρξουν μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην πλήττουν αυτούς που ζουν με τους χαμηλότερους μισθούς».

Ο κ. Στρος-Καν ανακοινώνει ότι θα σημειωθεί σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών. Καταλήγει λέγοντας ότι «η επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη δέσμευση της κυβέρνησης και του λαού της χώρας. Αν και η αρχική περίοδος υλοποίησης θα είναι δύσκολη, το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από αυτή την κρίση περισσότερο δυναμική και ισχυρή και θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που χρειάζεται η χώρα για το μέλλον».

Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου