Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Με πλαστά πτυχία στο Δημόσιο



Του Γιώργου Φράγκου

Με μαϊμού πτυχία ΑΕΙ, προερχόμενα κατά το πλείστον από χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ και πλαστά απολυτήρια Λυκείου, διορίστηκαν την τελευταία δωδεκαετία χιλιάδες άτομα στο Δημόσιο!
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των δικαιολογητικών που κατατίθενται ετησίως στις προκηρύξεις πρόσληψης τακτικού και έκτακτου προσωπικού των δημοσίων φορέων είναι αποτέλεσμα λαθροχειρίας.
Στελέχη του ΑΣΕΠ γνωρίζουν εδώ και χρόνια την ύπαρξη κυκλώματος επαγγελματικών πλαστογραφιών που με το αζημίωτο φυσικά «κατασκευάζει» τίτλους σπουδών ημεδαπών και αλλοδαπών πανεπιστημίων και άλλων σχολών ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης.
Τα πτυχία αυτά, είναι «φτιαγμένα» με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο που μόνο μετά από εξονυχιστική έρευνα και επικοινωνία των αρμοδίων Αρχών με τις γραμματείες των ΑΕΙ και ΤΕΙ που υποτίθεται πως τα εξέδωσαν μπορεί να αποδειχθεί η μη γνησιότητά τους.
Σε απλά ελληνικά πρόκειται για «μαϊμούδες» ή στην καλύτερη περίπτωση να αφορούν άλλο απόφοιτο (σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό) του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ηδη έχουν εντοπισθεί δεκάδες πλαστά πτυχία – προερχόμενα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία ακόμη και την Τσεχία, τα οποία κατέθεσαν υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι πολλοί εκ των οποίων έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μια θέση στον ήλιο του ελληνικού Δημοσίου.
Αλλά και στο απολυτήριο Λυκείου γίνεται το «έλα να δεις». Είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του δημοσίου τομέα, η υπόθεση μιας υποψήφιας από την Πτολεμαϊδα που προκειμένου να διορισθεί άλλαξε με το χέρι το βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου από 12 6/11 σε 16 6/11.
Η κομπίνα δεν θα γινόταν αντιληπτή αν τα μέλη της επιτροπής του φορέα όπου κατέθεσε τα δικαιολογητικά της, δεν παρατηρούσαν ότι η βαθμολογία της ολογράφως ήταν «σχεδόν καλά» και λογικά δεν αντιστοιχούσε στο 16 6/11. Επικοινώνησαν με το Λύκειο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός ήταν κατά πολύ χαμηλότερος.
Ενας άλλος υποψήφιος που είχε απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λίγο πάνω από τη βάση (δέκα) έφτιαξε απ’ αρχής ένα πλαστό απολυτήριο στο οποίο εμφάνισε τον εαυτό του να ’χει πάρει βαθμό 19,2!
Είχε βαθμολογήσει τον εαυτό του… με πέντε εικοσάρια και τρία δεκαοχτάρια για να βγάλει τον ποθητό μέσο όρο.
Το έγγραφο διέθετε τα πάντα:
Σφραγίδα του σχολείου, υπογραφές όλων των καθηγητών με τα ονόματά τους, ημερομηνίες…
Τίποτε δεν προϊδέαζε ότι δεν είναι γνήσιο, κάτι που αποκαλύφτηκε κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου δειγματοληπτικού ελέγχου (του 5% των αιτήσεων) και τότε όλοι έπεσαν από τα σύννεφα.
«Παράδοση» είχε καταντήσει μέχρι πριν λίγα χρόνια η πλαστογράφηση των πτυχίων αγγλικής γλώσσας (Lower), που προσκόμιζαν οι ενδιαφερόμενοι για πρόσληψη στο Δημόσιο. Τα περισσότερα ήταν πανομοιότυπα με αυτά που εξέδιδε το Βρετανικό Συμβούλιο.
Πάλι από τυχαία διασταύρωση βρέθηκε ότι οι αύξοντες αριθμοί πολλών τίτλων πιστοποίησης της γλωσσομάθειας δεν παρουσίαζαν λογική συνέχεια με αποτέλεσμα να σταλούν εκατοντάδες πτυχία στο Βρετανικό Συμβούλιο για επιβεβαίωση.
Μετά από μερικές ημέρες οι υπεύθυνοι του British Council ενημέρωσαν τους δημοσίους οργανισμούς ότι είχαν διαγράψει εκατοντάδες πτυχία με δύο διαγώνιες γραμμές.
Η φάμπρικα των πλαστών εγγράφων συνεχίζει να λειτουργεί και στις ημέρες μας, αλλά ο εντοπισμός τους λόγω της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται είναι δύσκολος και πολύ χρονοβόρος.
Ετσι η αποκάλυψη των επιτηδείων αφήνεται κυριολεκτικά στην… τύχη.


www.adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου