Σε τιμή ευκαιρίας λόγω οικονομικής κρίση....
Η ακρίβεια στην αγορά ταλανίζει την κυβέρνηση, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθούν έσοδα, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα των ελεγκτών να μην επιμείνει στην επιβολή περαιτέρω ρυθμίσεων που θίγουν τους μισθούς και τις συντάξεις, τονίζοντας ότι η μείωσή τους δεν είναι αυτή που θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Περί ακρίβειας
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν άτυπη και δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Η συζήτηση, όμως, για την ακρίβεια ήταν επίπονη και με πολλές αντιπαραθέσεις. Η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού κυρίως στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και του ΦΠΑ, τις οποίες επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Ομως, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντέτεινε ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πριν από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων. Και άλλοι υπουργοί έκαναν παρατηρήσεις για την ακρίβεια που «έχει ξεφύγει», όπως είπαν, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα.
Φωνές ακούστηκαν για αναποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι την ώρα που μειώνονται τα εισοδήματα έχουμε αυξήσεις τιμών, αντί για μειώσεις τους. Και ζήτησε να συλλέξει η κυβέρνηση στοιχεία για την κερδοσκοπία στην Ελλάδα και να τα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Συζήτηση έγινε και για την ανάγκη να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί αυτές τις μέρες από τους συναρμόδιους υπουργούς και θα παρουσιαστεί την άλλη εβδομάδα προς έγκριση σε κανονική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα επιδιωχθεί να πουληθούν είναι ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, τα καζίνα, η ΕΥΔΑΠ. Αν και δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην οριστική απόφαση, άλλες επιχειρήσεις θα πουληθούν σε ιδιώτες και σε άλλες θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η «δεξιά λογική»
Στη χθεσινή παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «ιδεολογική μάχη» που γίνεται αυτή τη στιγμή τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, με αφορμή ή και με παράδειγμα την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε το επιχείρημα ότι για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα φταίει το εκτεταμένο κοινωνικό κράτος, το οποίο πρέπει να χτυπηθεί. «Αυτή είναι η δεξιά λογική» είπε. Ο κ. Παπανδρέου έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα στην τρόικα των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τις πιέσεις για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τις νέες επαχθείς ρυθμίσεις για τις συντάξεις, τονίζοντας ότι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων δεν είναι λύση για την ανταγωνιστικότητα. «Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο έκτακτο μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης», είπε. Και πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα «θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, τη μετάβασή μας σε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο». *
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου