Αρωμα θηλυκότητας στις διευθυντικές θέσεις διαπιστώνει επιστημονική έρευνα ανατρέποντας τα στερεότυπα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις είναι «καλύτεροι ηγέτες» σε σχέση με τους άνδρες, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες στις επιχειρήσεις να είναι πολύ ευαίσθητες ή λιγότερο ικανές από τους άνδρες συναδέλφους τους, δημιουργεί το λεγόμενο «γυάλινο ταβάνι» που εμποδίζει την ανέλιξή τους σε επιτελικές θέσεις. Αλλά από τη στιγμή που κάποια γυναίκα καταφέρνει να «σπάσει» αυτό το εμπόδιο, τα ίδια στερεότυπα λειτουργούν τελικά προς όφελός της, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Αpplied Ρsychology», οι γυναίκες σε διευθυντικές και σημαντικές θέσεις θεωρούνται ταυτόχρονα και περισσότερο ικανές αλλά και περισσότερο προσανατολισμένες στις σχέσεις με τους συναδέλφους τους από τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις.
Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάνει τις γυναίκες να θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί ηγέτες σε σχέση με τους άνδρες. «Στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, ακόμη και όταν οι γυναίκες είναι επαρκώς ικανές, συχνά δεν θεωρούνται αρκετά καλές» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Ασλι Σέλμπι Ροζέτ. «Αλλά στις ανώτερες βαθμίδες της εταιρικής κλίμακας η ικανότητα και η καλοσύνη συμβαδίζουν με τη σημασία της θέσης τους» προσέθεσε.
Με τη βοήθεια της υποψήφιας διδάκτορος Λι Πλάνκετ Τοστ, η Ροζέτ διενήργησε δύο ξεχωριστά πειράματα προκειμένου να μελετήσει το αν οι γυναίκες μπορούν να εκτιμηθούν ως ικανές και ταυτόχρονα ευαίσθητες, και αν αυτός ο συνδυασμός τις κάνει τελικά να ξεχωρίζουν.
Στο πρώτο πείραμα, 323 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές εξέτασαν αποκόμματα εφημερίδων με πλασματικές ιστορίες και έπειτα προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τα στελέχη που αναφέρονταν σε αυτές βάσει των ικανοτήτων τους και των σχέσεων που ανέπτυσσαν με τους συναδέλφους τους.
Η κυρίες Ροζέτ και Τοστ βρήκαν ότι όταν τα άρθρα περιέγραφαν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις και τις επαινούσαν για αυτό, τότε οι φοιτητές τις αξιολογούσαν πιο ευνοϊκά σε σχέση με τους άνδρες. Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνήτριες επιχείρησαν να προσδιορίσουν γιατί υφίσταται αυτό το πλεονέκτημα των γυναικών και αν εμφανίζεται και σε άλλα επίπεδα της εταιρικής πυραμίδας.
Περισσότεροι από 100 φοιτητές κλήθηκαν να μελετήσουν πλασματικές περιγραφές θέσεων εργασίας και εκθέσεων αποδοτικότητας και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αξιολογήσεις για τους άνδρες και τις γυναίκες υπαλλήλους. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές αξιολόγησαν πιο ευνοϊκά μόνο τις γυναίκες που κατείχαν υψηλές θέσεις.
Συγκεκριμένα, έκριναν ότι οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις είναι πιο ικανές από τους άνδρες επειδή έπρεπε να ξεπεράσουν περισσότερα εμπόδια για να ανέλθουν στην επαγγελματική κλίμακα. Επίσης οι συμμετέχοντες στο πείραμα έκριναν ότι επειδή οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις με τους συναδέλφους και τους υπαλλήλους τους, είναι πιο ικανές ηγέτιδες από τους άνδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου