Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Τα μύρια κακά της παχυσαρκίας


Εκτός από τις καρδιολογικές παθήσεις και τον διαβήτη, ευθύνεται και για μια σειρά άλλα προβλή­μα­τα, λιγότερο «διάσημα» αλλά εξίσου επικίνδυνα για την ποιότητα ζωής των υπέρβαρων ατόμων

Ενός κακού μύρια έπονται. Συγκεκριμένα δε, εάν το εν λόγω «κακό» είναι η παχυσαρκία, τα «μύρια» που έπονται είναι: κεφαλαλγίες, μυαλγίες, ισχυαλγίες, φλεγμονές, αγκυλώσεις, αιμορροΐδες, δύσπνοια, άπνοια, αστάθεια, κατάθλιψη κ.ά.


Τα μύρια κακά της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες έρχονται πλέον ο ένας μετά τον άλλο να διαπιστώσουν πως τα παραπανίσια κιλά προκαλούν επιπλέον προβλήματα όχι μόνο στην καρδιά (υπέρταση) και στον μεταβολισμό (διαβήτης), αλλά συνολικά στον ανθρώπινο οργανισμό, από την κορυφή (κεφάλι, αυχένας, ώμοι) έως τα νύχια (γόνατα, αστράγαλοι, πατούσες).

?Αυχένας - πονοκέφαλοι - υπνική άπνοια. Μεταξύ των πολλών ερευνών οι οποίες συνδέουν το υπερβολικό πάχος με την εμφάνιση πονοκεφάλων, χαρακτηριστικότερη μάλλον είναι εκείνη που πραγματοποιήθηκε προ διετίας στις ΗΠΑ από τον δόκτορα Μαρτσέλο Μπιγκάλ του Κολεγίου Ιατρικής Αλβέρτος Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

Αφού πρώτα έβαλε στο μικροσκόπιο 143.000 ανθρώπους, ο Μπιγκάλ διαπίστωσε πως ένας παχύσαρκος έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (7% έναντι 3,8%) να εμφανίσει χρόνιες κεφαλαλγίες σε σύγκριση με κάποιον αδύνατο. «Το πάχος φθάνει παντού, ακόμη και γύρω από το κεφάλι και ειδικά στο πίσω μέρος του λαιμού» με αποτέλεσμα να πιέζει τα νεύρα και να συμβάλλει στην εμφάνιση πονοκεφάλων και αυχενικών πόνων.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, το λίπος που έχει συσσωρευθεί στην περιοχή του λαιμού συμπιέζει (και ενίοτε μπλοκάρει τελείως) τους ανώτερους αεραγωγούς, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια, ροχαλητό, προβλήματα στην οξυγόνωση του οργανισμού κ.ά.

Πνεύμονες - δύσπνοια. Υπό το παραπανίσιο βάρος ενός παχύσαρκου σώματος «λυγίζουν» (συμπιέζονται) και οι πνεύμονες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά όταν το άτομο βρίσκεται οριζοντιοποιημένο. «Οταν κάποιος ξαπλώνει, το λίπος της κοιλιακής χώρας πέφτει πάνω στους πνεύμονες», εξηγεί στην «Daily Mail» ο ακτινολόγος Ουάγκαρ Μπάτι από το Μάντσεστερ.

Κλειδώσεις - αρθρίτιδα. Ενας παχύσαρκος έχει όχι 2 ούτε 3 αλλά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει αρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με την οργάνωση «Arthritis Research UK». Τα παραπάνω κιλά επιβαρύνουν τις κλειδώσεις (όχι μόνο τα γόνατα αλλά και τους γοφούς, τους αστραγάλους και τους ώμους) σε τέτοιο βαθμό ώστε να τρίβεται (και σταδιακά να εξαφανίζεται) ο χόνδρος μεταξύ των οστών. Ενδεικτικά, «για κάθε παραπάνω κιλό που έχει κάποιος, η πίεση που δέχονται οι κλειδώσεις του όταν βαδίζει ή τρέχει, αυξάνεται έως και 10 φορές», σύμφωνα με τον δόκτορα Ιαν Ντράισντεϊλ του Βρετανικού Συμβουλίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής.

Πέλμα - φλεγμονές. Πέρα από τις κλει­δώσεις, με πρόσθετο βάρος καταλήγει να επιβαρύνεται και η πατούσα (η επονομαζόμενη πελματική λωρίδα), γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών στο πέλμα (οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από οξείς πόνους στη φτέρνα).

Σπλαχνικό λίπος. Το λεγόμενο σπλα­χνικό λίπος (αυτό που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων) εμποδίζει την ομαλή επιστροφή του αίματος πίσω στην καρδιά με αποτέλεσμα τη δημιουργία κιρσών (διόγκωση των φλεβών, κυρίως στα κάτω άκρα). Επιπλέον, φέρεται να επηρεάζει αρνητικά και τη διάθεση του ατόμου καθώς αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης (της ορμόνης τους στρες) και μειώνει την παραγωγή ενδορφινών (χημικών ουσιών με αντικαταθλιπτική δράση).

Καρκίνος του παχέος εντέρου - αιμορ­ροΐδες - ακράτεια. Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την οργάνωση «Cancer Research UK», ενώ τα παραπανίσια κιλά «πέφτουν βαριά» και στο πυελικό έδαφος (το σύνολο των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το έντερο) προκαλώντας προβλήματα όπως ακράτεια και αιμορροΐδες.

Γιώργος Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr



www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου