Αν και η χορτοφαγία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε μόλις τον 19ο αιώνα, δεν είναι μια πρόσφατη τρέλα. Πολλές αρχαίες φιλοσοφίες όπως ο Ινδουισμός, η αρχαιοελληνική, αλλά και ο Χριστιανισμός έχουν επαινέσει τις αρετές της κι ενώ στο παρελθόν είχε εγκριθεί για φιλοσοφικούς ή θρησκευτικούς λόγους, σήμερα οφείλει τη δημοτικότητά της κυρίως σε γευστικούς και λόγους υγείας.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφαγικής διατροφής, ορισμένοι πιο περιοριστικοί από άλλους. Όλες οι κατηγορίες αποκλείουν το κρέας.
- Ωο-χορτοφάγος : τρώει αυγά
- Λακτο-ωο-φάγος : τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά
- Λακτο-φάγος : τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα, όχι αυγά
- Ψαρο-φάγος : τρώει ψάρι και θαλασσινά
- Χορτοφάγος : τρώει τρόφιμα μόνο από φυτικές πηγές
- Κοτο-φάγος : τρώει πουλερικά, αλλά κανένα άλλο κρέας
Η πιο διαδεδομένη και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή της λακτοφαγίας, αφού περιλαμβάνει όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες.
Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή αρκεί τα τρόφιμα επιλέγονται σωστά. Η πρόσληψη χοληστερόλης και κορεσμένου λίπους είναι σαφώς λιγότερη, αλλά όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες μπορεί να βρίσκονται σε έλλειψη γι’ αυτό και θα είναι καλό να λαμβάνονται 2 με 3 συμπληρώματα διατροφής.
www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου