Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Εσύ Χριστό και εγώ Αλλάχ



Την έκτη επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και εκατό επιχειρηματίες. Πρόκειται για την θεαματικότερη και μαζικότερη διπλωματική «απόβαση» πολιτικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι βαρύ και οι φάκελοι προς εξέταση εξαιρετικά ογκώδεις. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ο στόχος αυτής της επίσκεψης δεν είναι η επίλυση των εκκρεμοτήτων, αλλά η εκ νέου ενεργοποίηση κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο και κατέρρευσε κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η οικονομική παράμετρος στις διμερείς σχέσεις φαίνεται να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Άγκυρα. Οι εκεί προπαρασκευαστικές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα συζητήσεις στόχευσαν στην επανέναρξη επαφών, συναντήσεων και διπλωματικών διεργασιών από εκεί όπου διεκόπησαν, δηλαδή από την άνοιξη του 2004.

Στο διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται η επιβεβαίωση της πρόθεσης να ενεργοποιηθεί ο διάλογος επί των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο (Υφαλοκρηπίδα και τα παρελκόμενα, από το ζήτημα αυτό, προβλήματα), η επίλυση συγκεκριμένων και στοχευμένων ζητημάτων, όπως η μερική κατάργηση θεώρησης βίζας για τις χρονικά σύντομες επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραβάσεις / παραβιάσεις εναερίου χώρου-, αλλά και της πρόσφατης εμμονής της τουρκικής πλευράς να αποστέλλει πολεμικά σκάφη σε διεθνή ύδατα, τα οποία «κόβουν» προκλητικά βόλτες ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Βεβαίως και θα συζητηθεί το Κυπριακό, αλλά εντός του νέου πλαισίου πια που θέτει το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα.

Πολιτικά, η εκλογή του κ. Έρογλου συνιστά και την πρώτη πολιτική ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, αφού ο δικός του εκλεκτός, ο κ. Ταλάτ δεν κατάφερε να εκλεγεί για δεύτερη φορά στο αξίωμα του Προέδρου. Για επικοινωνιακούς τώρα λόγους, προβάλλεται ιδιαίτερα από την πλευρά της Άγκυρας το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, ζήτημα που «χαϊδεύει» τα αυτιά των πολιτών, λόγω οικονομικής συγκυρίας, αλλά που δύσκολα επιλύεται. Σημειώνεται πως το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι απλώς... γιγαντιαίων διαστάσεων.




H άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το χρονικό της επίσκεψης

Με καθυστέρηση 40 λεπτών έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως επικεφαλής πολυμελούς διπλωματικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό, τον οποίο συνόδευε η μαντιλοφορούσα σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος.

Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σηματοδοτεί κατά πολλούς την έναρξη ενός νέου κύκλου σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος, πριν φθάσει στην Ελλάδα, δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι προθέσεις του για στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται πιο ξεκάθαρες, τόσο από την σαφώς διευρυμένη ατζέντα της επίσημης επίσκεψης όσο και από την πολυμελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει -σχεδόν το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και μια πλειάδα Τούρκων επιχειρηματιών.

Μεταξύ των υπουργών που «μετέφερε» ο Ερντογάν στην Αθήνα είναι οι τρεις διπλωματικές «κεφαλές» της Άγκυρας: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν αναμένεται η υπογραφή δέκα διμερών συμφωνιών.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, η υπουργός Εκπαίδευσης Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου.

Μαζί του ο Ερντογάν φέρνει και μια ομάδα από περίπου 100 επιχειρηματίες.



O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αμέσως με την άφιξή του μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό, ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη συνεργασία και τη φιλία των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ενημέρωσε» τον κ. Παπούλια ότι μαζί του είναι 10 υπουργοί, 100 επιχειρηματίες και συνολικά μια ογκώδης αντιπροσωπεία 320 ατόμων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Οι δύο πρωθυπουργοί, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».

Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα είναι ιστορικός.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδος - Τουρκίας καλωσόρισε θερμά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, καθώς "ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση".

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, ότι «η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό, όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

"Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους "τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας".

Θερμή υποδοχή Ερντογάν στη Βουλή

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η συνάντηση του προέδρου του Σώματος, Φίλιππου Πετσάλνικου, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε δύο φορές ως «ιστορικής σημασίας» την επίσκεψή του στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η επίσκεψή μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλωσορίζοντας τον κ. Ερντογάν στη Βουλή, ο κ. Πετσάλνικος.

Πρόσθεσε δε: «Είμαστε γείτονες. Και στην Ελλάδα λέμε ότι τον πρώτο που βλέπουμε είναι ο γείτονας μας».

«Εύχομαι η επίσκεψη σας εδώ να είναι μια νέα αρχή για την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο πάντα της εμπέδωσης της ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Υφαλοκρηπίδα και Χάλκη στην ατζέντα Ερντογάν - Σαμαρά

«Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική», χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan.

Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Erdogan του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

«Του εξέθεσα την άποψή μας ότι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι κκ. Erdogan και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι κκ. Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Davutoglu και Bagis.

«Ae sihtir» από ΛΑΟΣ

«Να τελειώνουμε με τα παραμύθια και τα πανηγύρια: η "κολώνια" της δυσοσμίας με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις κρατά πολλά χρόνια. Θέλουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις Κεμάλ - Βενιζέλου και ταυτοχρόνως οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει σε 300 σημεία τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σήμερα έρχονται με "κλάδο ελαίας" και τον μεταφέρουν με …F16, σε τέτοιο σημείο ώστε σήμερα να έχουμε τις περισσότερες παραβιάσεις που έγιναν φέτος. "Ae sihtir", επιτέλους…», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα των επαφών του κ. Ερντογάν

Εξάλλου, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» η μικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Παπανδρέου και Ερντογάν.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ Ερντογάν.


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου