Μπρος ΔΝΤ και πίσω κοινωνία
Με τη δρομολόγηση της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης η κυβέρνηση ελπίζει βασίμως ότι θα σταματήσει η σπέκουλα των κερδοσκόπων για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.
Η αξιοπιστία της χώρας όμως έναντι των δανειστών της δεν θα αποκτηθεί αυτομάτως γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, οι άστοχες τοποθετήσεις και οι παλικαρισμοί προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είπε στην «Κ.Ε.» ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις δηλώσεις με σίγουρο ύφος τις οποίες αναγκαζόμαστε να πάρουμε πίσω λίγο μετά».
Ο Ντομινίκ Στρος Καν ζήτησε θυσίες γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο και από την υπόθεση αυτή θα κριθεί η επιβίωσή της. Κορυφαίος υπουργός έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι η κυβέρνηση καλείται ν' απαντήσει σε τρία ερωτήματα:
*Εχει την ικανότητα να πείσει το λαό για την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής, που είναι η πιο σκληρή που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα;
* Μπορεί να κάνει πολιτική διαχείριση των συνεπειών που θα έχουν τα μέτρα στην ελληνική κοινωνία;
* Υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί στη χώρα που θα υλοποιήσουν τα μέτρα;
Αυτό που απασχολεί το μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης με εμπλοκή και του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ. Οι επαπειλούμενες συνέπειες στα εισοδήματα των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και δυσφορία στους ψηφοφόρους του.
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έπεσαν οι πρώτες προειδοποιητικές βολές. Οι βουλευτές μετέφεραν την οργή της βάσης, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν αμφισβητήθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ωστόσο δεν έλειψαν η κριτική για ορισμένους υπουργούς, και οι συστάσεις για αλλαγές προσώπων.
Την Πέμπτη είχαμε και την πρώτη οργανωμένη αντίδραση από 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα (Ν. Μπίστης, Γ. Νικολάου, Λ. Κατσικαρέλης, Μ. Σταυρακάκης κ.ά.). Με κείμενό τους επισημαίνουν ότι «η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν αναπόφευκτη». Ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «ξεκίνησε χωρίς προσανατολισμό, καθυστέρησε, ταλαντεύτηκε, δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για ν' αντιμετωπίσει την κρίση».
Και την καλούν «ν' απαγκιστρωθεί από επικοινωνιακά τεχνάσματα, λεονταρισμούς και την εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων. Οι πολιτικές ηγεσίες δεν υπεκφεύγουν, αίρουν τα βάρη, δίνουν λύσεις».
Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ, προς το παρόν, δεν απειλείται, ωστόσο έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Παρατηρείται επίσης αναδιάταξη των ισορροπιών στο κομματικό προσωπικό, με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ να δηλώνει προδομένο και να καταγγέλλει, για την ώρα, μόνο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι περισσότερες αιχμές εκτοξεύονται από τον ισχυρό συνδικαλιστικό βραχίονα του κόμματος, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Γ. Παπανδρέου στην κόντρα του με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και ο επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος έχουν «βγει στα κεραμίδια» αναγκασμένοι και από το κλίμα που επικρατεί στα συνδικάτα.
Την κοινωνική έκρηξη φοβούνται πάντως και οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ρώτησαν τον Γ. Παναγόπουλο «αν μπορεί να συναφθεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να προχωρήσουν ομαλά τα πράγματα», για να πάρουν την απάντηση ότι «δεν θα βρεθεί φορέας από τον χώρο της εργασίας που θα διανοηθεί να νομιμοποιήσει αυτήν την πολιτική».
Χαρακτηριστικό δείγμα για το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι η ανακοίνωση της γραμματείας της ΠΑΣΚ υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας. Η φρασεολογία παραπέμπει περισσότερο σε αντισυστημικό σχηματισμό παρά σε κόμμα εξουσίας. Στο τρισέλιδο κείμενο καταγράφονται λεπτομερώς τα κέρδη των τραπεζών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, των υπεράκτιων εταιρειών και των εφοπλιστών, με την επισήμανση «να ποιοι έχουν τα λεφτά».
Αναφέρονται ονομαστικά οι επιχειρηματίες που διαθέτουν επαύλεις, κότερα, τζετ και νησιά με την περιγραφή «ένας κόσμος χλιδής, σαπίλας και παρακμής». Και καλούνται οι εργαζόμενοι «να τους σταματήσουν γιατί μπορούν», με την προτροπή «να μην πιστεύουν τα ΜΜΕ γιατί λένε ψέματα για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους».
Ο Γ. Παπανδρέου, όπως λένε συνομιλητές του, είναι αποφασισμένος να πάρει πρωτοβουλίες. Ο ανασχηματισμός, η αξιοποίηση του Λ. Παπαδήμου, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και η κάλυψη του ελλείμματος συντονισμού είναι μερικά από τα όπλα που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου