Τα κακά νέα, λένε οι μελέτες και οι μέχρι τώρα υπάρχουσες στατιστικές, είναι πως οι γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, ιδίως στο 1ο τρίμηνο της κυήσεως, όσο και συγγενών ανωμαλιών κατά τη γέννηση με αυξημένα ποσοστά για νεογνά πολύ χαμηλού βάρους ή πολύ υψηλού βάρους, αλλά και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ίδιου του τοκετού. Γι' αυτό άλλωστε και πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική ως μέθοδο τοκετού, αν και εκτός πολύ συγκεκριμένων ενδείξεων δεν προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό.
Τα καλά νέα είναι ότι μια καλή προγεννητική προετοιμασία πριν από τη σύλληψη και μια σωστή φροντίδα, που θα περιλαμβάνει απαραίτητα και μια πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου τουλάχιστον 2 με 3 μήνες πριν από τη σχεδιαζόμενη προσπάθεια σύλληψης, μπορεί να ελαττώσουν όλα τα προβλήματα και να προλάβουν τις επιπλοκές.
Πριν από όλα, το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να συμβουλεύσουμε τη γυναίκα ότι σε σχέση με την κύηση η άριστη ρύθμιση του σακχάρου σε τιμές πολύ κοντά προς τις φυσιολογικές και όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της κυήσεως ιδίως για το 1ο τρίμηνο (στατιστικά οι πιο πολλές αποβολές και οι συγγενείς ανωμαλίες συμβαίνουν τότε), είναι αυτά που θα την προστατέψουν από τα περισσότερα προβλήματα.
Καλό θα ήταν επίσης να συστήσουμε στη γυναίκα να προσπαθήσει να μη μείνει έγκυος πριν πετύχει και σταθεροποιήσει μια πολύ καλή ρύθμιση σακχάρου όλο το 24ωρο προ και μετά τα γεύματα.
Τα πρώτα βήματα...
Ενα καλό ιστορικό, ιδίως αν υπάρχουν προηγούμενες κυήσεις ή αποβολές, υπέρταση (ο κίνδυνος προεκλαμψίας είναι πολύ μεγαλύτερος για τις διαβητικές εγκύους), κάπνισμα ή εικόνα συμβατή με μεταβολικό σύνδρομο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο θυρεοειδής και τακτικό έλεγχο ιδίως στις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία, γιατί συχνά απορρυθμίζεται κατά τη διάρκεια της κυήσεως.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε τη διάρκεια του διαβήτη, τι θεραπείες ακολούθησε μέχρι τώρα και τι φάρμακα λαμβάνει, και φυσικά πρόσφατο εργαστηριακό έλεγχο.
Πολύ σημαντική είναι η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C), που οι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) θέλουν <7%,>
Απαραίτητη είναι επίσης η επίσκεψη σε πεπειραμένο οφθαλμίατρο που να ασχολείται με τον διαβήτη και ο τακτικός έλεγχος του βυθού του οφθαλμού, μια που η κύηση μπορεί να επηρεάσει την όραση.
Τέλος, ένα ΗΚΓ και μια καρδιολογική εκτίμηση από καρδιολόγο με εμπειρία στον διαβήτη, ιδίως για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και με εικόνα πιθανού μεταβολικού συνδρόμου ή υπέρτασης, καθώς και μια αδρή νευρολογική εκτίμηση (μπορεί να γίνει και από τον πεπειραμένο διαβητολόγο) για σημάδια αυτόνομης περιφερικής νευροπάθειας.
Τι γίνεται με τα φάρμακα;
Για τα πιο πολλά, χωρίς να έχουν ενδείξεις επικινδυνότητας δεν υπάρχουν ακόμα όλες οι αναγκαίες μελέτες για να τα θεωρήσουμε ασφαλή!
Ο κλινικός γιατρός πρέπει να ελέγξει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος και ο γενικός κανόνας είναι να τα διακόψει.
Να τη μετατάξει στην ινσουλίνη αν είναι διαβητική τύπου 2, ή να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη που έχει επίσημη έγκριση για κύηση αν είναι τύπου 1 (π.χ. όχι ακόμα ins. Lantus αν και φαίνεται ασφαλής, ή ins. Levemir που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη κ.λπ.).
Ενα μεγάλο ερώτημα που δεν έχει ακόμα τουλάχιστον επιστημονικά τεκμηριωθεί είναι ο χρόνος που θα πρέπει να περάσουμε μια διαβητική τύπου 2 γυναίκα στην ινσουλίνη, δηλαδή πριν ή μετά τη σύλληψη. Μέχρι σήμερα η επικρατούσα άποψη είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μαζί με την απόφασή της να κάνει παιδί, αν και δεν είναι εύκολη απόφαση μια γυναίκα, ιδίως αν είναι καλά ρυθμισμένη, να ξεκινήσει ενέσεις ινσουλίνης.
Παρ' όλ' αυτά, αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες, οι γυναίκες που λαμβάνουν Glucophage (Μετφορμίνη) λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να το συνεχίσουν τουλάχιστον ώς τη σύλληψη και όλες οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν ότι είναι απολύτως ασφαλές για την εγκυμοσύνη. Για τον τύπο 1 κάποιες από τις χρησιμοποιούμενες ινσουλίνες δεν έχουν ακόμη επίσημα αποδειχθεί ασφαλείς για την κύηση και θα πρέπει να συζητήσουμε με τον γιατρό μας τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου