TV EΘΝΟΣ |
H πλειονότητα των ανθρώπων ενδιαφέρεται να διατηρήσει το πρόσωπο και το σώμα του φρέσκο, λαμπερό και νεανικό.
Η πλαστική χειρουργική δίνει απάντηση και λύση σε θέματα που μας απασχολούν όπως πλούσιο θηλυκό μπούστο, τέλειο πρόσωπο, αψεγάδιαστο σώμα, λαιμός χωρίς προγούλι, ξεκούραστο βλέμμα απελευθερωμένο από βάρος, λεπτά πόδια, γραμμωμένοι μύες, κ.λπ. Ολοι θα θέλαμε με ένα νυστέρι να δοθεί λύση σε κάθε αισθητικό μας θέμα, είτε είναι εκ γενετής είτε μας το «χάρισε ο χρόνος».
Ανασταλτικός παράγοντας για μερικούς είναι ο φόβος του πόνου. Μύθος ή πραγματικότητα;
Ηρθε η στιγμή να απομυθοποιήσουμε αυτή την άποψη, διότι οι περισσότερες επεμβάσεις με την πρόοδο της επιστήμης και τις εξελίξεις των ειδικοτήτων πραγματοποιούνται χωρίς αυτόν (πόνο).
Οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με τρεις τρόπους, τοπική αναισθησία, τοπική αναισθησία με νευροληπτοαναλγησία (μέθη), γενική αναισθησία.
1. Τοπική αναισθησία
Με την τοπική αναισθησία, δηλαδή με τη χρήση τοπικού αναισθητικού, επιτυγχάνονται καλές εγχειρητικές συνθήκες, ενώ ο ασθενής διατηρεί την επαφή με το περιβάλλον σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η τοπική αναισθησία είναι πολύ δημοφιλής στην πλαστική χειρουργική σε μικρής επιφάνειας επεμβάσεις, όπως π.χ. η εκτομή σπίλων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει καλή διεγχειρητική και μετεγχειρητική αναλγησία.
2. Τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη)
Την τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη) τη χρησιμοποιούμε για επεμβάσεις μεγαλύτερης έκτασης (όπως π.χ. η λιποπλαστική ή η αυξητική μαστών), ενώ για ακόμα μεγαλύτερες επεμβάσεις η τοπική αναισθησία ενισχύει την καλή αναλγητική δράση της γενικής αναισθησίας. Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας έχοντας αντίληψη αλλά μειωμένη εγρήγορση.
3. Γενική αναισθησία
Με τη γενική αναισθησία προκαλείται μια προσωρινή και αναστρέψιμη χάλαση των μυών ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος.
Η γενική αναισθησία αποτελεί διαδεδομένη και ασφαλή μέθοδο αναισθησίας η οποία χρησιμοποιείται συνεχώς στις ιατρικές πράξεις, πάντοτε από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους.
Η αποφυγή ή μείωση του μετεγχειρητικού πόνου συνδέεται πολύ στενά με την Αναισθησιολογία. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί ο μετεγχειρητικός πόνος, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικές ενδείξεις και ο πλαστικός σας χειρουργός σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο είναι υπεύθυνοι να καταλήξουν σε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση ώστε να μην πονάτε.
Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία μας, τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. Αρα χρειαζόμαστε μία καλή προετοιμασία, καλή διάθεση και σαφώς εμπιστοσύνη, τόσο στον χειρουργό όσο και στην ομάδα του. Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε ένα περιβάλλον ήρεμο με θαλπωρή και με τη συντροφιά των αγαπημένων σας προσώπων. Αποφύγετε ό,τι σας δημιουργεί άγχος και ασχοληθείτε με ό,τι σας ευχαριστεί περισσότερο.
Η πλαστική χειρουργική είναι ανώδυνη και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να κάνει το όνειρό μας πραγματικότητα.
Ιωάννης Λύρας, (Δ/ντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής)
www.ioannislyras.gr
Για περισσότερες πληροφορίες www.lifting.gr
www.ethnos,gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου