Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Οι Σταυρομάχοι, οι Σταυροφόροι και το ΕΔΑΔ




Επιστολή Πειραιώς Σεραφείμ στον Πρωθυπουργό

για τα Θρησκευτικά Σύμβολα

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό σχετικώς προς το θέμα της προσφυγής υπέρ της διατηρήσεως των θρησκευτικών συμβόλων την ακόλουθη επιστολή.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

Εκ προσώπου της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς, του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού Αυτής, υποβάλλω Υμίν πάνυ ευγνωμόνως θερμάς συγχαρητηρίους προσρήσεις δια την Υμετέραν εξαίρετον Απόφασιν ως Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών παρεμβάσεως μεθ’ ετέρων χωρών της Ευρωπαϊκής οικογενείας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπέρ της εφέσεως ην ήσκησεν η Ιταλική Κυβέρνησις κατά της πρωτοδίκου Αποφάσεως αποκαθηλώσεως των Χριστιανικών Θρησκευτικών συμβόλων.

Η Υμετέρα ενέργεια, αποτελεί ισχυρόν ράπισμα κατά των εγνωσμένων διεθνιστικών κύκλων των επιδιωκόντων την απομείωσιν των Χριστιανικών καταβολών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ταπεινώς ευχόμεθα εις τον Δωρεοδότην Θεόν ίνα αδιαπτώτως διακρατήτε των ουσιωδών του βίου και ευόρκως διακονήτε εν τη υψίστη ευθυνοφόρω Υμετέρα αποστολή.

Μετά θερμών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

***

Έγινε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Σταυρό στις σχολικές αίθουσες

Η παρουσία του σταυρού στα δημόσια σχολεία στην Ιταλία συζητήθηκε την Τετάρτη έντονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει κατακραυγή στην Ιταλία, όπου η καταδίκη της τον περασμένο Νοέμβριο για το θέμα αυτό από το δικαστήριο του Στρασβούργου θεωρήθηκε προσβολή στην ελευθερία της σκέψης.

Η υπόθεση επανήλθε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατόπιν έφεσης που άσκησε το ιταλικό κράτος. Η οριστική απόφαση των δικαστών του Στρασβούργου, σε μερικούς μήνες, θα είναι δεσμευτική για την Ιταλία και ως δικαστική απόφαση που παίρνει τη μορφή νομολογίας μπορεί να εφαρμοστεί στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην υπόθεση αυτή περίπου δέκα χώρες έχουν το ρόλο ενός "τρίτου μεσολαβητή". Ο σύμβουλός τους, ο καθηγητής του αμερικανικού δικαίου Τζόζεφ Ουέιλερ, προειδοποίησε σήμερα κατά ενός "εξαμερικανισμού της Ευρώπης με ένα μοναδικό κανονισμό που θα είναι αντίθετος στην ποικιλία των συνταγμάτων"......

"Επιπλέον οι χώρες έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζονται σε σχέση με μια θρησκευτική κληρονομιά", σημείωσε επίσης, υπενθυμίζοντας ότι το σύμβολο του σταυρού υπάρχει σε σημαίες και νομίσματα.

Στο δικαστήριο του Στρασβούργου είχε προσφύγει αρχικά η ιταλίδα μητέρα Σόλιε Λάουτσι, η υπόθεση της οποίας είχε απορριφθεί από τη δικαιοσύνη της χώρας της.

Ο συνήγορός της Νικόλα Παολέτι είχε υποστηρίξει ότι "στα σχολεία που είναι δημόσια τα παιδιά πιστεύουν ότι το κράτος ταυτίζεται με αυτήν την πίστη και, αν δεν είναι καθολικών πεποιθήσεων, μπορεί να αισθάνονται μειονότητα και να υποφέρουν".

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου, η παρουσία του σταυρού στα δημόσια σχολεία είναι "αντίθετη με το δικαίωμα των γονιών να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και με το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της έκφρασης".

Από το 1984 ο καθολικισμός δεν είναι πλέον η επίσημη θρησκεία του ιταλικού κράτους, ωστόσο ποτέ δεν καταργήθηκε διάταξη που υιοθετήθηκε επί φασισμού, η οποία επιβάλει την παρουσία του σταυρού στα σχολεία.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_3492.html

***

Αντιδράσεις εικονομάχων στην παρέμβαση της Ελλάδος

υπέρ των θρησκευτικών συμβόλων

Μετά την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και άλλες οκτώ χώρες στην Ιταλία υποστηρίζοντας το δικαίωμα ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στις τάξεις οι γνωστές αθεϊστικές δυνάμεις της Ελλάδος ξεσηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων! Το αστείο είναι πως τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΠΣΕ και άλλοι εικονομάχοι δικηγόροι αντιδρούν κανένας εκπρόσωπος καμίας θρησκευτικής μειονότητας δεν ζητά την αποκαθήλωση των εικόνων από τις τάξεις!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις,.....

για την αιφνιδιαστική ενέργεια της επίσημης παρέμβασης της Ελλάδας υπέρ της Ιταλίας κατά την πρόσφατη ακροαματική διαδικασία, που έλαβε χώρα στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια σχολεία. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στη Βουλή των Ελλήνων και φανερώνει τη συντηρητική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Επίσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ καλεί την υπουργό Παιδείας να ασχοληθεί με το θέμα που έχει προκύψει, τόσο σε σχέση με αιτήματα γονέων για απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια σχολεία, όσο και σε σχέση με την εγκύκλιο που επαναφέρει το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια κατά παράβαση της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.

Εξάλλου η νομικός Ελεάνα Ιωαννίδου, μία εκ των τριών δικηγόρων από τη Θεσσαλονίκη που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις αίθουσες των δικαστηρίων, σημειώνει: "Καλούμε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας να διαλέξουν επιτέλους στρατόπεδο και να εξηγήσουν στην ελληνική κοινωνία με ποιους είναι: μ’ αυτούς που οραματίζονται ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποδεσμευμένο από προκαταλήψεις και εναγκαλισμούς με τα συντηρητικά κατάλοιπα παλαιότερων εποχών, ή με εκείνους που εμμένουν στο δόγμα ότι γνήσιος Ελλην είναι μόνον όποιος ασπάζεται την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία;"

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html

***

***

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέρ των θρησκευτικών συμβόλων

από την Ελλάδα και την Κύπρο

Στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατά τη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας (30/6/2010) για τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, έκαναν κοινή παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας η Ελλάδα, η Κύπρος και 8 ακόμη χώρες (Άγιος Μαρίνος, Αρμενία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Μονακό, Ρουμανία και Ρωσία). Οι οκτώ από τις προαναφερθείσες δέκα χώρες παρέστησαν στο δικαστήριο την Τετάρτη 30/6 για την υποστήριξη των θέσεών τους. Την Ελλάδα εκπροσωπήσε η κ. Βασιλεία Πελέκου (από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης) και την Κύπρο ο Πρέσβης κ.Ευριπίδης Ευριβιάδης (της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης)......

Να σημειωθεί δε πως για την απόφαση της να αποστείλει επίσημη εκπρόσωπο στο Δικαστήριο και να υποστηρίξει την ύπαρξη εικόνων στις σχολικές αίθουσες η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε ήδη αρνητικά σχόλια από γνωστές για τις αντιχριστιανικές τους απόψεις οργανώσεις όπως η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε (Ένωση Ουμανιστών Ελλάδος). Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι στράφηκαν ενανίον της κυβέρνησης για την απόφασή της να στείλει εκπρόσωπο στο Δικαστήριο υπέρ των θρησκευτικών συμβόλων.

Στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετείχαν και οι δικαστές, ο Έλληνας Χρήστος Ροζάκης (Christos Rozakis -Greece) και ο Κύπριος Γεώργιος Νικολάου (George Nicolaou - Cyprus). Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

***

Ιταλία: Νέο κίνημα ζητά δημοψήφισμα

για να παραμείνει ο σταυρός στα δημόσια σχολεία

πηγή: ΑΠΕ και express.gr

Ένα νέο κίνημα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία "για την υπεράσπιση του Εσταυρωμένου" πρότεινε σήμερα στη Ρώμη να οργανωθεί δημοψήφισμα προκειμένου "να δοθεί στους Ιταλούς η δυνατότητα να επιλέξουν" εάν επιθυμούν να παραμείνουν τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία.

"Ο σταυρός πρέπει να τιμάται και εάν χρειαστεί θα οργανώσουμε δημοψήφισμα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του "Ηθικού κινήματος για τη διεθνή υπεράσπιση του εσταυρωμένου" (Medic), Ρομπέρτο Μετζαρόμα......

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο είχε προσφύγει η μητέρα μιας Ιταλίδας μαθήτριας, έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι σταυροί στα ιταλικά δημόσια σχολεία "αντιβαίνουν στο δικαίωμα των γονέων να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της θρησκείας και της σκέψης".

Το ιταλικό κράτος κατέθεσε έφεση και το Δικαστήριο αναμένεται σε μερικούς μήνες να εκδόσει την οριστική του απόφαση η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για την Medic, "η απόφαση του Δικαστηρίου έσβησε μεμιάς χιλιετίες ιστορίας, ακόμη και τα θεμέλια της Ευρώπης".

Υπενθύμισε άλλωσε ότι το 2009 το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Eurispes είχε διαπιστώσει ότι περισσότεροι από το 60% των Ιταλών θεωρούν ότι ο σταυρός πρέπει να παραμείνει στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια κτήρια.

Με πληροφορίες από Ακτίνες και Αγγελιοφόρος

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/07/blog-post_9785.html

***

Η Ιταλική κυβέρνηση ζητά πίσω τις εικόνες στις αίθουσες διδασκαλίας

πηγή: Best News

Το 90% του πληθυσμού της Ιταλίας είναι Χριστιανοί

Η ιταλική κυβέρνηση κάνει έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μην προχωρήσει στην απαγόρευση της εικόνας του Εσταυρωμένου στις σχολικές τάξεις. Η υπόθεση ξεκίνησε από μια μητέρα η οποία απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη ζητώντας για τα παιδιά της το δικαίωμα σε μια κοσμική εκπαίδευση.

Το περασμένο έτος το δικαστήριο συμφώνησε με τη μητέρα, ωστόσο η νίκη της προκάλεσε σάλο στην Ιταλία, όπου το 90% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί......

Την Τετάρτη η Ιταλία θα προχωρήσει στην αίτηση αναιρέσεως κατά της αποφάσης του δικαστηρίου. Αν η κυβέρνηση χάσει, αυτό θα σήμαινε ότι όλα τα θρησκευτικά σύμβολα δεν θα έχουν θέση στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Βατικανό έχει ήδη αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης σε ένα τέτοιο βαθιά ιταλικό πρόβλημα.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_5679.html

***

Σταυρούς πάλι στα σχολεία ζητάει η Ρώμη (αλλά και η Ελλάδα)

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1/7/2010

ΡΩΜΗ. Εφεση σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άσκησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, με σκοπό να ακυρωθεί προγενέστερη απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύονταν οι σταυροί στις σχολικές αίθουσες.

Την έφεση της Ιταλίας στηρίζουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρωσία. Την υπόθεση για την απαγόρευση των σταυρών στα σχολεία είχε φέρει στο δικαστήριο μια Ιταλίδα μητέρα, η Σόιλε Λάουτσι, η οποία είχε υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, τα παιδιά της είχαν δικαίωμα σε λαϊκή, μη θρησκευτική εκπαίδευση.....

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Δικαστήριο είχε δικαιώσει τη Λάουτσι, με το σκεπτικό ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιλέγουν για τα παιδιά τους την εκπαίδευση που αυτοί θεωρούν σωστή. Η δικαίωση της μητέρας από το Δικαστήριο είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ιταλία, όπου σε ποσοστό 90% του πληθυσμού δηλώνουν χριστιανοί καθολικοί. Αν τώρα η ιταλική κυβέρνηση χάσει την έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε θα πρέπει να απαγορευτούν όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στις σχολικές αίθουσες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών και πρόκειται να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ιταλία, ενώ ως δικαστική απόφαση με τη μορφή νομολογίας, θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το επιχείρημα της ιταλικής κυβέρνησης, στην έφεσή της, είναι ότι ο σταυρός αποτελεί και σύμβολο της χώρας και ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί παρέμβαση στον πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία της χώρας.

Το Βατικανό υποστήριξε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε τόσο βαθιά ζητήματα της Ιταλίας, ενώ κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι αγνοεί τον ρόλο του χριστιανισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ο καθολικισμός έπαψε να αποτελεί επίσημη θρησκεία της Ιταλίας από το 1984, όταν διεκόπη η επίσημη διασύνδεση του Βατικανού με την ιταλική κυβέρνηση.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι παραπληροφόρηση της Καθημερινής, τερατώδες ψέμα και νομική αμάθεια και δεν γνωρίζω ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί, να αναφέρει ότι τάχα σε περίπτωση που απορριφθεί η Έφεση θα πρέπει να κατέβουν από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα θρησκ. σύμβολα. Το ΕΔΑΔ είναι δικαστήριο που κρίνει μόνο μεταξύ των συγκεκριμένων διαδίκων , και οι αποφάσεις του δεν έχουν γενική ισχύ (αρχή του Δεδικασμένου). Δεν είναι νομοθετικό όργανο. Ουδέποτε ακούστηκε απόφαση του ΕΔΑΔ να έχει καθολική εφαρμογή. Βέβαια θα σπεύσουν οι εικονομάχοι να της προσδώσουν τέτοια εφαρμογή, αλλά ο λαός πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για να προσφύγει αρμοδίως, και παρακαλώ να διαδώσετε αυτήν την αλήθεια.

Εδώ τεκμηριώνονται τα σχετικά : http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1073:2009-12-11-18-56-08&catid=170:2009-05-29-17-22-31&Itemid=446

Συγχαρητήρια για το έργο σας.

Με εκτίμηση

Γ.Ε.

Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

www.zoiforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου