Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Το Εφήµερο της Ζωής



Ελένη Φουντουλάκη

Πολλοί αρέσκονται να πιστεύουν ότι η συνειδητοποίηση του εφήμερου της ζωής, τους οδηγεί σε μεγαλύτερη εκτίμηση της αξίας της.
Ίσως βέβαια να μην αρκεί μόνο αυτό... το να έρθει δηλαδή εκείνη η στιγμή, τα δύσκολα ή τα αναπόφευκτα για να μας υπενθυμίσουν το εφήμερο της ζωής μας.
Διότι μόνο τότε μοιάζει να σκεφτόμαστε ότι:
Ίσως η ουσία κρύβεται στις μικρές, αληθινές στιγμές της καθημερινής ζωής, αυτές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας...
Και πως ίσως η μικρή διάρκεια του "ταξιδιού" να είναι αυτή που μας δείχνει ότι τα πράγματα αποκτούν νόημα και αξία όταν γίνονται από μέσα μας, μακρυά από υστεροβουλίες και φθόνο...
Πως, ίσως, οι µόνες πραγµατικά µεταβατικές και εφήµερες πλευρές της ζωής να είναι οι δυνατότητες, που µόλις αξιοποιηθούν, δεν πρέπει να αφήσουμε να μετατραπούν σε ματαιοδοξία...
Λένε πως ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τη φθορά και το εφήμερο της ζωής, αποστασιοποιημένος από τις εφήμερες επιθυμίες του...
Όμως συνήθως αποστασιοποιούμαστε και απομακρυνόμαστε από τα σημαντικά και τους ανθρώπους που για τον καθένα από εμάς έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
Μέχρι να συμβεί κάτι απρόσμενο και να συνειδητοποιήσουμε ξανά την αξία τους.
Και έπειτα τα ξεχνάμε...
Γιατί φταίνε οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της καθημερινής ζωής, που κυβερνάται από εφήμερα πράγματα... το εφήμερο του κόσμου, της λάμψης, τη γοητεία της δύναμης, της εξουσίας, που και αυτή είναι εφήμερη.
Και πρέπει πάντα να γίνει κάτι απρόσμενο για να θυμηθούμε τα λόγια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: "Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι' αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν' το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις...".
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ακόμα και ο πόνος ή το εφήμερο της ζωής αντιμετωπίζονται ως πηγές αγαλλίασης, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την ουσία.
... Και αυτό να μη μείνει μια ακόμη μία εφήμερη σκέψη.

Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή την απρόσμενη απώλεια ενός νέου συνανθρώπου μας, που έχασε προχθές τη μάχη με τη ζωή.



www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου