Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Κίνδυνος για την καρδιά από την ημικρανία




Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η πολλή σοβαρή ημικρανία που συνοδεύεται από αύρα, διαρκεί έως 72 ώρες και προκαλεί οπτικές διαταραχές, ιλίγγους και ναυτία, υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ισλανδία παρακολούθησαν επί τέσσερις δεκαετίες την πορεία της υγείας 18.725 εθελοντών, άλλοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανία με αύρα και άλλοι όχι.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», όσοι είχαν ημικρανία με αύρα διέτρεχαν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα – με τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια να είναι αυξημένες κατά 28% και αυτές από εγκεφαλικό κατά 40%.

Η κοινή ημικρανία επίσης αύξανε τον κίνδυνο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Το γιατί ακριβώς οι ημικρανίες αυξάνουν αυτούς τους κινδύνους παραμένει ασαφές. Εικάζεται πως ενδεχομένως οφείλεται σε υποκείμενη αδυναμία του δικτύου αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού, η οποία σχετίζεται και με την ημικρανία και με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποια είναι η πρακτική αξία των νέων ευρημάτων; Κατ' αρχήν πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Επιπλέον, σε απόλυτους αριθμούς, η αύξηση του κινδύνου θεωρείται από τους ειδικούς μέτρια.

Σε σχόλιο του, που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο δρ Κλάους Μπέργκερ, από το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ, στη Γερμανία, αναφέρει πως κάποιοι πάσχοντες μπορεί αναίτια να ανησυχήσουν. Ωστόσο, άλλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να τροποποιήσουν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό (όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία) ώστε να προστατευθούν.



Πηγή : Web Only

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου