Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδιά και πνευματική ζωή


- Γέροντα, μια μητέρα δίνει αγιασμό στο παιδί της και το παιδί τον φτύνει. Τι να κάνη;
- Να κάνη προσευχή για το παιδί της. Ίσως και ο τρόπος που δίνει στο παιδί τον αγιασμό να του προκαλή αντίδραση. Για να είναι τα παιδιά στον δρόμο του Θεού, πρέπει και οι γονείς να ζουν σωστά πνευματικά. Μερικοί γονείς που θρησκεύουν προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν καλά παιδιά, όχι γιατί τους απασχολεί η σωτηρία της ψυχής τους, αλλά γιατί θέλουν να έχουν καλά παιδιά. Περισσότερο δηλαδή τους στενοχωρεί τι θα πη ο κόσμος για τα παιδιά τους, παρά μήπως πάνε στην κόλαση. Τότε πώς να βοηθήση ο Θεός; Σκοπός δεν είναι να πηγαίνουν τα παιδιά με το ζόρι στην εκκλησία, αλλά να αγαπήσουν την εκκλησία. Να μην κάνουν το καλό με το ζόρι, αλλά να το αισθανθούν ως ανάγκη. Η αγία ζωή των γονέων πληροφορεί τις ψυχές των παιδιών και υποτάσσονται φυσιολογικά. Έτσι μεγαλώνουν με ευλάβεια και με διπλή υγεία, χωρίς ψυχικά τραύματα. Αν οι γονείς ζορίζουν το παιδί τους από φόβο Θεού, βοηθάει ο Θεός και βοηθιέται το παιδί. Αν όμως το κάνουν από εγωισμό ,τότε δεν βοηθάει ο Θεός. Πολλές φορές ταλαιπωρούνται τα παιδιά από την υπερηφάνεια των γονέων.
- Γέροντα, μερικές μητέρες μας ρωτούν τι προσευχή να κάνουν παιδιά τριών-τεσσάρων ετών;
- Να τις πήτε: «Εσύ μάνα είσαι∙ κοίταξε πόσο αντέχει το παιδί σου». Να μη βάζουν τυπικό.
- Εδώ, Γέροντα, τα παιδάκια που φέρνουν οι γονείς στις αγρυπνίες, μήπως κουράζονται;
- Στον όρθρο να τα αφήνουν λίγο να ξεκουραστούν και στην Θεία Λειτουργία να τα παίρνουν στον Ναό.
Οι μητέρες , χωρίς να ζορίζουν τα παιδιά, πρέπει να τα μαθαίνουν από μικρά να προσεύχωνται. Στα χωριά της Καππαδοκίας οι κάτοικοι ζούσαν έντονα την ασκητική παράδοση. Πήγαιναν με τα παιδιά τους στα ασκητήρια και εκεί έκαναν μετάνοιες και προσεύχονταν με δάκρυα κι έτσι μάθαιναν τα παιδιά να προσεύχωνται. Οι Τσέτες, όταν πήγαιναν το βράδυ να τους ληστέψουν, περνούσαν έξω από τα εκκλησάκια , άκουγαν κλάματα και απορούσαν. «Καλά, τι γίνεται; έλεγαν. Αυτοί την ημέρα γελάνε και την νύχτα κλαίνε;». Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Με τις προσευχές των μικτών παιδιών μπορούν να γίνουν θαύματα. Ό,τι ζητούν από τον Θεό τους το δίνει, γιατί έχουν αθωότητα και ο Θεός ακούει την καθαρή προσευχή τους. Θυμάμαι, μια φορά που οι γονείς μας είχαν πάει στο χωράφι, με είχαν αφήσει στο σπίτι με τα δύο μικρότερα αδέλφια μου. Ξαφνικά ο ουρανός μαύρισε και άρχισε καταρρακτώδης βροχή. «Τι θα κάνουν τώρα οι γονείς μας; είπαμε. Πώς θα έρθουν σπίτι;». Τα δυο μικρά άρχισαν να κλαίνε. «Ελάτε, τους είπα, θα παρακαλέσουμε τον Χριστό να σταματήση την βροχή». Γονατίσαμε και τα τρία μπροστά στο εικονοστάσι και προσευχηθήκαμε. Σε λίγα λεπτά η βροχή σταμάτησε.
Οι γονείς πρέπει να βοηθούν με διάκριση τα παιδιά από μικρά να πλησιάσουν στον Χριστό και να ζήσουν από μικρά τις ανώτερες χαρές ,τις πνευματικές. Όταν αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, πρέπει σιγά-σιγά να τα μάθουν να μελετούν κάποιο πνευματικό βιβλίο και να τα μάθουν να ζουν πνευματικά. Τότε θα είναι αγγελούδια και με την προσευχή τους θα έχουν μεγάλη παρρησία προς τον Θεό. Τέτοια παιδιά είναι κεφάλαια πνευματικά για τα σπίτια. Ειδικά τα Συναξάρια πολύ βοηθούν τα μικρά παιδιά στην πνευματική ζωή. Εγώ μικρός έπαιρνα κάτι Συναξαράκια που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια και έφευγα στο δάσος ∙ μελετούσα, προσευχόμουν. Πετούσα από την χαρά μου. Από δέκα μέχρι δεκαέξι ετών, , που άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος έζησα αμέριμνος την πνευματική ζωή. Οι παιδικές χαρές είναι καθαρές ∙ τυπώνονται στον άνθρωπο και πολύ τον συγκινούν , όταν μεγαλώση. Αν τα παιδιά ζουν πνευματικά , θα ζουν χαρούμενα σ’ αυτήν την ζωή και στην άλλη θα χαίρωνται αιώνια κοντά στον Χριστό.


Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Δ’
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


www.gonia.gr


4 σχόλια:

  1. ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΗΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΖΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΣΕΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΡΠΟ...

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΕΛΕΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

    ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιώργο!
    Μεγάλο πράγμα να βιώνει η οικογένεια μια ζωή εν Χριστώ. Σημαντικά τα διδάγματα του Γέροντα, πραγματικός θησαυρός τα λόγια του! Ας έχουμε την ευχούλα του από εκεί ψηλά που βρίσκεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε.

    Συμφωνώ σε όλα που γραφεις Ειρήνη.Καλό σου βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΘΗ είπε...
    Όταν υπαρχουν αληθινά χριστιανικα βιωματα μεσα στο οικογενειακό περιβαλον αποτρεπονται οι οποιοδήποτε εντασεις του παιδιού.

    Καλο σου βραδυ Ανθή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή