Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Η θαυματουργός εικόνα "Παναγίας της Κεράς"απο το χωριό Μονή του Δημου Ανατολικού Σελίνου

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Τα λαχανικά ασπίδα στον καρκίνο του μαστού


Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων, μπρόκολων και λάχανων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα της πιο επιθετικής μορφής του, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σε συνδυασμό βέβαια και μιας σειράς άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, αντίθετα με τα λαχανικά τα φρούτα δεν φαίνεται να έχουν παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Η νέα μελέτη, που διήρκεσε 12 χρόνια, εστιάστηκε σε περισσότερες από 50.000 αφροαμερικανές γυναίκες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών τη μέρα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του μαστού (που δεν είναι ευαίσθητος στις ορμόνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στα συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν την πιο επωφελή δράση. Βρήκαν ότι ειδικά τα καρότα σχετίζονται με κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αν μια γυναίκα τρώει τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι είναι πρόωρο ακόμα να ειπωθεί ότι έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και στον καρκίνο. Όπως είπαν, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών μπορεί απλώς να αποτελεί ένδειξη για ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής ή μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος άγνωστος μηχανισμός που ασκεί προστατευτική δράση και να μην είναι κατ’ ανάγκη τα ίδια τα λαχανικά που ωφελούν. Η αντικαρκινική δράση των λαχανικών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, όπως ανέφεραν.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου